Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις για το αεροσκάφος της EgyptAir που έπεσε νοτιοανατολικά της Κρήτης

Βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους 230 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης και εντός του FIR της Αιγύπτου
Εντοπίστηκαν 100 μίλια μακριά από το σημείο που έδωσε το τελευταίο στίγμα


Καμμένος: Πρώτα έκανε στροφή 90 μοιρών δεξιά και μετά 360 μοίρες αριστερά

Ολάντ: Το αεροπλάνο συνετρίβη - ΥΠΑ: Στις 02:48 η τελευταία επικοινωνία των Ελλήνων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τον πιλότο - "Ήταν ευδιάθετος και μας ευχαρίστησε στα ελληνικά"
Στις 03:27 δεν απάντησε σε κλήση του πύργου ελέγχου, στις 03:29:40 χάνεται το στίγμα του
Άγνωστο το τι συνέβη σε αυτό το διάστημα
Επιβεβαιώνει τη συντριβή και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Γάλλος εμπειρογνώμονας: Πιθανότερη αιτία η έκρηξη βόμβας

Το αεροπλάνο συνετρίβη ανοιχτά της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου υποστηρίζουν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα το Γαλλικό Πρακτορείο
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Γαλλίας παραδέχτηκαν πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί - Μιλούν για πτώση του αεροπλάνου

Αεροσκάφος της Egypt Air που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Charle de Gaulle στο Παρίσι με προορισμό το Κάιρο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης (19.05.2016) και ενώ είχε μπει στο FIR της Αιγύπτου. Λίγο πριν από τις 16.00, έγινε γνωστό πως βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους 230 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ανάμεσα στους 56 επιβάτες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Egypt Air, βρίσκονται ένα παιδί και δυο βρέφη. Ο πιλότος του αεροπλάνου είναι εμπειρότατος, καθώς είχε 6.275 ώρες πτήσης, οι 2.101 με τον ίδιο τύπο αεροπλάνου, ενώ ο συγκυβερνήτης είχε 2.766 ώρες πτήσης. Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 23:09 από το Παρίσι και χάθηκε στις 02:45. Την ώρα που χάθηκε πετούσε σε ύψος 37.000 ποδών, στα 11.300 μέτρα, και είχε μπει στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.



ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα Ελέγχου  και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα Ελληνικά.

Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής  Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο  FIR Καΐρου.

Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στην συχνότητα κινδύνου χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους.

Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου.

Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το 
ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. 



Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες πάντως έχουν δηλώσει πως είδαν μία φλεγόμενη μπάλα στον ουρανό. Σύμφωνα με την Daily Mirror, τη μαρτυρία αυτή κατάθεσε πλοίαρχος εμπορικού πλοίου που βρισκόταν 130 ναυτικά μίλια νότια του νησιού των Δωδεκανήσων.

Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του  Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου.  

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης με 56 επιβάτες, επταμελές πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας, συνολικά δηλαδή με 66 επιβαίνοντες. Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό από την αεροπορική εταιρεία ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και δύο βρέφη και ένα παιδί.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των επιβατών που δημοσίευσε η EgyptAir, πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 Κουβεϊτιανό.


Τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, είχε μπει 10 μίλια μέσα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, απείχε 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές και βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδιών. 


15:53  ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ!
Σύμφωνα με την ΕΡΤ βρέθηκαν συντρίμμια του αεροπλάνου της EgyptAir που συνετρίβη τα ξημερώματα στη Μεσόγειο. Πρόκειται για δυο κομμάτια που εντοπίστηκαν 230 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης

16:03  100 μίλια μακριά
Αιγυπτιακό αεροσκάφος C-295 εντόπισε τα πρώτα συντρίμμια του μοιραίο Αirbus. Τα συντρίμμια, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, βρέθηκαν 100 μίλια πιο δυτικά από το σημείο απ' όπου το αεροπλάνο έδωσε το τελευταίο του στίγμα. Ένα από τα συντρίμμια που έχουν βρεθεί είναι πορτοκαλί και μακρόστενο και το δεύτερο παραλληλόγραμμο και ίσως να πρόκειται για κομμάτια από τα σωστικά μέσα

16:05  Μεγάλη η απόσταση
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συντρίμμια του αερπλάνου της EgyptAir βρέθηκαν 230 μίλια δυτικά της Κρήτης. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως βρέθηκαν τόσο μακριά από το σημείο όπου χάθηκε το στίγμα. Η απόσταση είναι 100 μίλια και δεν μπορεί ακόμη να εξηγηθεί πως βρέθηκαν εκεί συντρίμμα, πιο δυτικά δηλαδή ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι βοριάδες. 

16:23  Reuters: Βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού
Σύμφωνα με το Reuters, ελληνική φρεγάτα που συμμετείχε στις έρευνες για το χαμένο αεροσκάφος εντόπισε δυο μεγάλα πλαστικά αντικείμενα να επιπλέουν στη θαλάσσια περιοχή 230 μίλια νότια από την Κρήτη. Μάλιστα επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα δυο αντικείμενα φαίνεται να είναι κομμάτια από πλαστικό, άσπρου και κόκκινου χρώματος που εντοπίστηκαν κοντά στην περιοχή απ' όπου μεταδόθηκε σήμα νωρίτερα.

16:24  Ποιοι συμμετέχουν στις έρευνες. 
Τουρκικά, ελληνικά και γαλλικά αεροσκάφη καθώς και μια ελληνική φρεγάτα συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir το οποίο κατέπεσε στη Μεσόγειο ανοικτά της Καρπάθου με 66 επιβαίνοντες, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Τα μέσα αναπτύχθηκαν νότια/νοτιοανατολικά της Καρπάθου, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Ντιντιέ Πιατόν, διευκρινίζοντας πως "προβλέπονται και άλλα μέσα ανάλογα με τις ανάγκες που θα εκφράσουν οι αιγυπτιακές αρχές", οι οποίες συντονίζουν τις έρευνες.
Σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις "υπάρχει μια πρώτη φάση έρευνας επιφανείας για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, των επιβατών και στη συνέχεια μια επόμενη φάση έρευνας για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων συντριμμιών και μαύρων κουτιών για τα οποία μπορεί να κληθούν να επέμβουν ειδικά μέσα όπως υποβρύχια", είπε.
"Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποσταλούν γρήγορα μέσα ώστε η περιοχή των ερευνών να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο", πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

16:42  Ανατροπή στην πτώση του αεροπλάνου της EgyptAir
Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε πως είναι πιο πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να ευθύνεται για την πτώση του αεροπλάνο της EgyptAir, το οποίο αγνοείται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από ό,τι μια τεχνική βλάβη.

Δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την ασφαλεία των επιβατών της πτήσης αλλά διεξάγονται περαιτέρω έλεγχοι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός δήλωσε ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τους λόγους της εξαφάνισης του αεροσκάφους.

16:45  Χάρτης με το σημείο της συντριβής
Νοτιότερα από το σημείο που χάθηκε το ίχνος του αεροσκάφους εντοπίστηκαν τα συντρίμια. Δείτε το σημείο στον χάρτη του Onalert.gr

16:51  Η Βρετανία προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αίγυπτο για τη συντριβή του αεροσκάφους


Η Βρετανία προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αίγυπτο μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση από το Παρίσι για το Κάιρο σήμερα τα ξημερώματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Μεταξύ των επιβατών του A320 ήταν και ένας Βρετανός πολίτης.

Ο Χάμοντ είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν υποθέσεις για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου.

"Γνωρίζουμε ότι βρισκόταν στην πτήση ένα πρόσωπο με βρετανικό διαβατήριο, που επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο από το Παρίσι. Προσφέραμε τη βοήθειά μας στις αιγυπτιακές αρχές, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει κάποιο αίτημα για παροχή βοήθειας", είπε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

17:14  Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια (;)
Χρήστης του Twitter ανήρτησε βίντεο, στο οποίο -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- φαίνονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους...

17:18  Αναβολή της Συνόδου των Σοσιαλιστών Ηγετών
Η προγραμματισμένη για αύριο Σύνοδος των Σοσιαλιστών Ηγετών στη Ρώμη, στην οποία επρόκειτο να λάβει μέρος ο Πρωθυπουργός, αναβάλλεται έπειτα από κοινή απόφαση των συμμετεχόντων λόγω της τραγικής εξέλιξης της συντριβής του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε ύστερο χρονικό σημείο.

17:51  Εντοπίζονται συνεχώς αντικείμενα από το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών
Πλωτά μέσα της Αιγύπτου κατευθύνονται προς το σημείο, όπου, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, έχει εντοπισθεί αριθμός αντικειμένων μπλε και πορτοκαλί χρώματος, του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο αγνοείτο από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίσθηκαν 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.
Παράλληλα, η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.
Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα αντικείμενα εντοπίσθηκαν 200-230 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης ή 100 μίλια από το αρχικό σημείο των ερευνών, εντός του FIR Καϊρου, από αιγυπτιακό αεροσκάφος.

18:38  Η λίστα με τα ονόματα των επιβατών


18:53  "Βόμβα έριξε το αεροπλάνο"
Οι έρευνες συνεχίζονται, την ώρα που Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως "βόμβα έριξε το αεροσκάφος"...


18:51  Σωσίβια στη θάλασσα
Τις πρώτες εικόνες με τα σωσίβια στη θάλασσα ανήρτησε στη σελίδα του στο facebook ο καπετάνιος του αιγυπτιακού πλοίου που βρήκε τα συντρίμμια, Τάρεκ Ουάχμπα

19:16  Αιγυπτιακές και γαλλικές αρχές θα αναλάβουν την έρευνα για τα αίτια της συντριβής 
Η Αίγυπτος θα τεθεί επικεφαλής της επίσημης επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση από το Παρίσι για το Κάιρο, ανακοίνωσε ο Αϊμάν αλ Μοκάντεμ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της χώρας.

Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν επίσης εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, την κατασκευάστρια χώρα του Airbus A320. Η Γαλλία είναι εξάλλου η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Η επιτροπή θα ξεκινήσει την έρευνά της για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους και θα συλλέξει στοιχεία μόλις βρεθούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν επίσης προσφερθεί να βοηθήσουν στην έρευνα, πρόσθεσε ο Μοκάντεμ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν έχει γίνει αποδεκτή αυτή η προσφορά.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια