Π.Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτο το ελληνικό βέτο για την ΠΓΔΜ

Μηνύματα έστειλε προς Σκόπια και Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Νάουσα. Τι είπε για τις συνεχείς προκλήσεις


Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι με αντιλήψεις που παραχαράσσουν την ιστορία για τη διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και το "βέτο" από την πλευρά της Ελλάδας είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψη του στους Μακεδονικούς Τάφους έξω από τη Νάουσα.

«Αυτός ο ιερός τόπος για το Έθνος των Ελλήνων αποδεικνύει, με αμάχητα ιστορικώς τεκμήρια, τη διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι κυνικοί παραχαράκτες της Ιστορίας, δυστυχώς κληρονόμοι και συνεχιστές της νοοτροπίας ολοκληρωτικών καθεστώτων όπως τεκμηριώνει και η πρόσφατη βάρβαρη συμπεριφορά τους εναντίον των προσφύγων, δεν δικαιούνται να υποκρίνονται ανεξόδως τους φίλους της Ελλάδας και, πολύ περισσότερο, δεν είναι νοητό να βαυκαλίζονται ότι με τέτοιες αντιλήψεις μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Το ελληνικό βέτο είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας, όπου είδε το αρχαίο Θέατρο και στη συνέχεια στους Μακεδονικούς Τάφους από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Απάντηση και στην τουρκική προκλητικότητα
«Ναι μεν δεν διεκδικούμε από κανέναν κάτι που δεν μας ανήκει, πλην όμως εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας και την κυριαρχία της, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου», είναι το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της 194ης επετείου του Ολοκαυτώματος της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Νάουσας και κατά την αντιφώνηση του, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Θαβώρ" του μητροπολιτικού ναού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Η μαρτυρική, συνειδητή, θυσία των υπερασπιστών της Νάουσας, ως κορυφαίο παράδειγμα αντίστασης, μας διδάσκει επιπλέον, σήμερα αλλά και στο διηνεκές, ότι ναι μεν δεν διεκδικούμε από κανέναν κάτι που δεν μας ανήκει, πλην όμως εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας και την κυριαρχία της, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετική τιμή την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη Νάουσας, δήλωσε ότι εμπνέεται από τη συγκλονιστική θυσία των υπερασπιστών της Νάουσας και σημείωσε: «Η επανάσταση κατά του αιμοσταγούς τουρκικού ζυγού στη Νάουσα και η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών της συνθέτει μιαν από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της Εθνεγερσίας του 1821. Κατά την πολιορκία της Νάουσας, το "Ελευθερία ή Θάνατος" τέθηκε στους πολιορκούμενους, από την εξέλιξη των πραγμάτων, ως γνήσιο υπαρξιακό δίλημμα. Κι αυτοί συνειδητώς επέλεξαν τον Θάνατο, νοηματοδοτώντας δια της θυσίας τους την έννοια και την αξία της Ελευθερίας ως υπέρτατου αγαθού του Ανθρώπου. 

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις της θυσίας αυτής υπήρξεν η απόφαση των νέων γυναικών να πέσουν στον καταρράκτη της γέφυρας της Αράπιτσας για να μην ατιμασθούν από τους Τούρκους. Απέδειξαν, έτσι, ότι η ζωή του Ανθρώπου δεν έχει νόημα παρά μόνον όταν αυτός, υπό καθεστώς ελευθερίας και αυτοδιάθεσης, μπορεί να υπερασπισθεί την αξία του και ν' αναπτύξει ελευθέρως την προσωπικότητά του. Το πόσο σημαντική υπήρξεν η Επανάσταση στη Νάουσα, η οποία οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, για την συνεισφορά της στον Αγώνα απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, η Νάουσα είναι η μόνη Πόλη που φέρει τον τίτλο «Ηρωική», με Διάταγμα του 1955».

Ο δήμαρχος της Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μετάλλιο της πόλης και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη, και στην προσφώνηση του τόνισε πως αποτελεί εξαιρετική τιμή για την πόλη της Νάουσας η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη. Χαρακτήρισε τον κ Παυλόπουλο «θεματοφύλακα της ελληνικής Δημοκρατίας και ως τον άνθρωπο ο οποίος ενσαρκώνει όλες τις ελπίδες των Ελλήνων για ταχεία Ανάσταση».

Στη τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, πρώην βουλευτές και εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών.

Προηγουμένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Παντελεήμων.

Στη συνέχεια μετέβη στον τόπο της θυσίας νέων γυναικών της Νάουσας που προτίμησαν να πέσουν με τα παιδιά τους στον καταρράκτη του ποταμού Αράπιτσα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, την Κυριακή του Θωμά (22 Απριλίου) του 1822, όταν η επανάσταση των Ναουσαίων καταπνίγηκε στο αίμα και η πόλη καταστράφηκε.

Εκεί, στον τόπο της θυσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έριξε στεφάνι στον ποταμό Αράπιτσα, έγινε αναπαράσταση της θυσίας των γυναικών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κοσκουβέλης.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των 1.241 Νεομαρτύρων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων (μαθητές, πολιτιστικοί σύλλογοι) ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια