Π. Παυλόπουλος: Πρέπει να βαδίσουμε με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση τον δρόμο του χρέους μας για την έξοδο της Πατρίδας μας από την κρίση.

«Σας ευχαριστώ θερμώς για τη μεγάλη τιμή. Και δεσμεύομαι, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου και όχι μόνον, ν' αφιερώσω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου προκειμένου να φανώ αντάξιος της τιμής και της εμπιστοσύνης σας».


Αυτά τόνισε, απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Μουζακίου Γιώργο Κωτσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε σήμερα Επίτιμος Δημότης του δήμου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις φετινές εκδηλώσεις για την 188η επέτειο από το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Μαυρομμάτι. Είχε προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Μουζακίου, για την ανακήρυξη.

Πώς θα μπορούσα να μην εμπνευστώ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του, από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, αυτή την εμβληματική φυσιογνωμία της Εθνεγερσίας του 1821 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Μια φυσιογνωμία, συνέχισε, που δεν εστερείτο ανθρώπινων ελαττωμάτων, πλην όμως μπήκε στις δέλτους της Ιστορίας μας ακριβώς διότι κατάφερε να θέσει ως και τα ελαττώματα αυτά στην υπηρεσία των εθνικών αρετών του.

Διότι, εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με τη ζωή του και το θάνατό του, μας κληροδότησε, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλα παραδείγματα: Πρώτον, αυτό της αυτοθυσίας υπέρ Πατρίδος. Και, δεύτερον, εκείνο της συνεννόησης και της αφοσίωσης στους εθνικούς στόχους, παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες κι αντίστοιχους υπολογισμούς. Δηλαδή, όλα για την πατρίδα, όλα για το λαό μας, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αψευδής μάρτυρας, προσέθεσε, αυτής της προσφοράς του Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι ο ηγέτης της εθνεγερσίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αυτός που τον συμβούλευσε, όταν ο Καραϊσκάκης μαχόταν στον Πειραιά, να μην εκθέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, όταν μάλιστα ήταν σ' όλους γνωστή η, από πολλά χρόνια πριν, εύθραυστη υγεία του. Αυτός, που όταν έπεσε στο Φάληρο ο Καραϊσκάκης, κατ' απολύτως αξιόπιστες μαρτυρίες, «κάθισε σταυροπόδι και μοιρολόγησε σαν γυναίκα». Αυτό τα λέει όλα, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως αυτά τα παραδείγματα πρέπει να φωτίζουν, ιδίως σήμερα, το δρόμο του δικού μας χρέους: Τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον Τόπο και τον Λαό μας, και με την πεποίθηση ότι προέχει η Ελλάδα κι ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σ' αυτά που μας ενώνουν, πρέπει να βαδίσουμε, είπε, φυσικά με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση, τον δρόμο του χρέους μας για την έξοδο της Πατρίδας μας από την κρίση και την κατοχύρωση του μέλλοντος των επόμενων γενεών.

Πρέπει να σκεφτόμαστε, ότι πάνω και πέρα από τον καθένα από μας υπάρχει η Ελλάδα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και πρέπει όλοι ενωμένοι, δεν παρέλειψε να τονίσει, να χαράξουμε το δρόμο μας, το δρόμο του δικού μας χρέους για να μπορέσει η πατρίδα να απαλλαγεί από αυτή τη βαθιά κρίση που τη μαστίζει, και την κατοχύρωση του μέλλοντος των επόμενων γενεών, όπως τους αξίζει. Απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Μουζακίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε:

«Να είστε βέβαιος πως δεν πρόκειται να υπολογίσω κανένα κόστος, και δεν πρόκειται να επιχειρήσω να γίνω αρεστός αλλά θέλω να παραμείνω χρήσιμος. Και αυτό θα το πράξω μόνο αν καταφέρω, σεβόμενος κάθε πολιτική δύναμη, να εμπνεύσω πρώτος με το παράδειγμά μου, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις το δρόμο της ενότητας. Γιατί αυτός ο δρόμος μπορεί να μας οδηγήσει μακριά. Όπως μας έχει οδηγήσει μακριά κάθε φορά που χρειάστηκε. Να είστε βέβαιος λοιπόν πως φεύγω από εδώ με αυτό το μεγάλο δίδαγμα, και θα προσπαθήσω πάντοτε να μείνω πιστός σε αυτές τις αρχές και τις αξίες, και κυρίως να ανταποκριθώ στη μεγάλη τιμή την οποίαν με περιποιείτε». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια