Ο Χειμώνας ήρθε και θα μείνει.... Καλοκαίρι τέλος!

Φαίνεται πως το «μικρό καλοκαίρι» με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον μήνα Νοέμβριο φτάνει στο τέλος του, αφού το σαββατοκύριακο και μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε χτες βράδυ κάνει λόγο για φαινόμενα θα είναι ασυνήθιστα και μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές, που θα περιλαμβάνουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες με θυελλώδεις νότιους ανέμους, που θα φτάνουν τοπικά τα 7-8 μποφόρ.

Σύμφωνα με την πρόγνωση για το διήμερο, νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, Σάββατο, κυρίως στα δυτικά της χώρας όπου τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.

Την Κυριακή οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανόν τη δυτική Μακεδονία. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί τη Δευτέρα σε κεντρική-ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για το Σάββατο:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Μακεδονία. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και από το απόγευμα πιθανόν 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τον πορτοκαλί συναγερμό της ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια