Γιατί ξοδεύετε πάντα περισσότερα χρήματα στο σούπερ μάρκετ. Δείτε τα κόλπα που χρησιμοποιούν....

Συνήθως όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ έχουμε από πριν αποφασίσει τι θα ψωνίσουμε όμως σχεδόν ποτέ δεν αγοράζουμε μόνο αυτά που ακριβώς θέλουμε, αλλά παίρνουμε πράγματα τα οποία δεν τα θέλουμε ή είναι περιττά. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ πληρώνουν ανθρώπους ειδικά για το πως μπαίνουν στα ράφια τα προϊόντα, ώστε να σας προκαλούν να τα αγοράσετε χωρίς ουσιαστικά να τα χρειάζεστε.


Κάθε σούπερ μάρκετ δουλεύει με συγκεκριμένους κανόνες και κάνει ότι μπορεί για να σας κάνει να ξοδέψετε λίγα παραπάνω χρήματα χωρίς να το καταλάβετε. Και για το λόγο αυτό έχουν κάποια κόλπα. 

Δείτε ποια είναι αυτά τα κόλπα.

1. ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ


Μόλις μπαίνετε στο σούπερ μάρκετ είστε αποφασισμένοι να ξοδέψετε κάποια χρήματα και είστε επιρρεπείς σε κάθε είδους πειρασμούς. Για αυτό το λόγο, τα προϊόντα με το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους όπως τα ψητά κοτόπουλα και τα λουλούδια βρίσκονται μπροστά και στο κέντρο. 

2. ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΕΙΝΑ


Οι μυρωδιές από το φρεσκοψημένο ψωμί και τα κέικ καθώς μπαίνετε στο κατάστημα σας φέρνουν πείνα. Κι όσο πιο πεινασμένοι είστε τόσο πιο πολλά χρήματα θα ξοδέψετε. 

3. ΤΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
<p>Eggs, milk, and a loaf of bread look awfully lonely in a big <strong><a href="http://www.thedailymeal.com/shop-royals-what-s-royal-family-s-shopping-cart">shopping cart</a></strong>. There’s plenty of room in there for other stuff, so you’re subconsciously inclined to keep adding more items until the cart looks full. </p>

Τα αυγά, το γάλα και η φρατζόλα του ψωμιού μοιάζουν τόσο μόνα τους μέσα σε αυτό το τεράστιο καροτσάκι! Έχει τόσο χώρο ακόμη και για πολλά άλλα πράγματα, κι έτσι υποσυνείδητα αρχίζετε να προσθέτετε κι άλλα μέχρι να γεμίσει το καρότσι σας.

4. ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
<p>It makes a lot of sense to put dip right next to the chips; if you’re buying chips, you’re probably buying <strong><a href="http://www.thedailymeal.com/taste-test-whats-best-store-bought-salsa/42514">salsa</a></strong> too, right? But even if you aren’t, you’ll be more inclined to do so because they’re right next to each other. </p>

Είναι λογικό η σάλτσα να μπαίνει δίπλα στα νάτσος γιατί όταν θα αγοράσετε νάτσος θα πάρετε και σάλτσα, σωστά; Αλλά ακόμη κι εάν δεν είχατε σκοπό να πάρετε σάλτσα θα την πάρετε γιατί είναι δίπλα στα νάτσος. 

5. ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
<p>Those big newspaper inserts aren’t actually intended to save you money: They’re supposed to make you buy stuff you don’t need just because you think they’re on sale. Make sure you double check every coupon you’re going to use; in some cases, the price advertised is exactly the same as the <strong><a href="http://www.thedailymeal.com/10-ways-save-money-groceries-without-coupons/100613">non-coupon</a></strong> price!</p>

Αυτά τα φυλλάδια δεν μοιράζονται για να σας βοηθήσουν να γλυτώσετε χρήματα. Υπάρχουν για να σας πείσουν να αγοράσετε πράγματα που δεν χρειάζεστε επειδή νομίζετε ότι είναι σε έκπτωση. Βεβαιωθείτε κάθε φορά ότι η τιμή του φυλλαδίου ή ότι η τιμή με το κουπόνι είναι όντως χαμηλότερη από την τιμή χωρίς κουπόνι ή χωρίς έκπτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακριβώς η ίδια! 

6. ΟΙ ΓΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ


Ο χώρος που βρίσκεται στο τέλος κάθε διαδρόμου είναι πολύτιμος και για το λόγο αυτό οι εταιρείες προϊόντων πληρώνουν πολλά λεφτά για να τοποθετηθούν εκεί τα προϊόντα τους. Τα εν λόγω σημεία είναι ιδανικά για αναψυκτικά, σνακ, μπίρες κι άλλα πράγματα που αγοράζουμε χωρίς να το καλοσκεφτούμε γιατί όταν τα βλέπετε εκεί είναι πολύ πιθανόν να τα αγοράσετε. 

7. ΑΠΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
<p>If you walked into your local supermarket and death metal were blasting over the sound system, you’d most likely quickly grab what you need and high-tail it out of there. But <strong><a href="http://www.thedailymeal.com/glasgow-mcdonalds-classical-music/6715">when slow music is playing</a></strong>, especially oldies or other generally pleasing tunes, you automatically feel better, slow down, and are willing to spend more time — and money — in the store. </p>

Εάν μπαίνατε σε ένα σούπερ μάρκετ και ακούγατε χέβι μέταλ στη διαπασών, το πιθανότερο είναι ότι θα αρπάζατε βιαστικά αυτά που θέλετε και θα το βάζατε στα πόδια όσο πιο γρήγορα μπορούσατε. Αλλά ακούγοντας αυτή την απαλή μουσική, ειδικά κάποια παλαιότερα τραγούδια ή κάτι άλλο ευχάριστο, αισθάνεστε αυτομάτως καλύτερα, χαλαρώνετε και είστε διατεθειμένοι να δώσετε περισσότερο χρόνο και, χρήμα βεβαίως, στο κατάστημα. 

8. ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
<p>We’ve already gone over why the fruit and vegetables are always by the entrance, but what about the arrangement of food in the aisles? You’re more likely to purchase food you see first, so the <strong><a href="http://www.thedailymeal.com/10-most-expensive-pints-ice-cream/122713">most expensive items</a></strong> are usually at eye level, with the less expensive ones on the top and bottom shelves. Oh, and the items that are geared toward children? Those are slightly lower down on the shelf, so they’re at the eye level of kids. </p>

Είπαμε για τα προϊόντα που είναι στην είσοδο αλλά τι γίνεται με τα ράφια; Το πιθανότερο είναι να αγοράσετε αυτό που θα δείτε πρώτο έτσι τα πιο ακριβά προϊόντα τοποθετούνται συνήθως στο ύψος του ματιού μας και τα οικονομικότερα στα κάτω και στα πάνω ράφια. Όσο για τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά, εκείνα βρίσκονται συνήθως λίγο πιο χαμηλά για να τα βλέπουν τα βλαστάρια μας. 

9. Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΣΤΕΝΟΣ
<p>Have you ever been waiting in the <strong><a href="http://www.thedailymeal.com/buying-bread-online-real-life-terms">checkout line</a></strong> when you decide that there’s an item you’d rather leave behind? Good luck finding a place to put it down; they’ve been designed so you make the subconscious decision to just purchase it instead of trying to wedge it behind the Life Savers.</p>

Σας έχει τύχει να περιμένετε να πληρώσετε και να αποφασίσετε ξαφνικά ότι κάποιο προϊόν τελικά δεν το θέλετε; Καλή σας τύχη γιατί θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάπου να το ακουμπήσετε κι ίσως προτιμήσετε να το αγοράσετε τελικά. 

10. Ο ΧΩΡΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
<p>All those shiny magazines, <strong><a href="http://www.thedailymeal.com/news/largest-uk-supermarket-bans-candy-checkout/52914">candies,</a></strong> gums, and gadgets are in the checkout line because supermarket owners know that you’ll be forced to stare at them while you wait your turn. Admit it: You’ve absentmindedly grabbed something from the checkout line at some point. </p>

Όλα αυτές οι τσίχλες, ο καραμέλες και τα γκατζετάκια που βρίσκονται πριν το ταμείο είναι τοποθετημένα εκεί γιατί οι ειδικοί ξέρουν ότι καθώς περιμένετε, το μάτι σας θα πέσει εκεί. Παραδεχθείτε το: πόσες φορές πήρατε κάτι αφηρημένοι και το βάλατε στο καλάθι σας; 

11. Μπορώ να μην σας εξυπηρετήσω; – Οι απόμακροι υπάλληλοι


Ποτέ δε θα ακούσετε έναν υπάλληλο του σουπερμάρκετ να σας ρωτά, όπως σε άλλα καταστήματα, το γνωστό «μπορώ να σας εξυπηρετήσω, παρακαλώ;» εκτός και αν θέλετε πραγματικά τη βοήθειά του και τον κυνηγήσετε για να σας τη δώσει, αν βρείτε κανέναν καμιά φορά μπροστά σας, γιατί συνήθως είναι άφαντοι!. Ο λόγος που σας αποφεύγουν και δεν σας μιλούν είναι για να μην σπάσουν τη μαγεία της ύπνωσής σας και περιορίσουν έτσι την πιθανότητα να αγοράσετε ένα σωρό άχρηστα αντικείμενα που δεν τα χρειάζεστε ή, το χειρότερο για τα αφεντικά τους, ξαφνικά να «ξυπνήστε» και να αρχίστε να αδειάζεται ένα μεγάλο μέρος από το εξευτελιστικά γεμάτο καροτσάκι σας…


Οι υπάλληλοι είναι επίσης απασχολημένοι με το να τοποθετούν τα διάφορα προϊόντα στη «σωστή» θέση τους. Πρέπει αυτά να βρίσκονται σε μια προκαθορισμένη απόσταση….πάρα πολλοί άνθρωποι βλέπετε σε ένα στενό χώρο και μερικοί σκλάβοι θα βάλλουν ξανά στο ράφι το προϊόν που είχαν στα χέρια τους, αντί για το καροτσάκι τους…. .. Αλήθεια ξέρετε ότι το 35% των προϊόντων που αγοράζετε για το ψυγείο σας θα πάνε κατευθείαν από αυτό στο σκουπιδοτενεκέ σας; Αυτό ακριβώς είναι το ποσοστό του κάθε προϊόντος που πετιέται!

Ο μοναδικός τρόπος για να γλυτώσετε κάποια χρήματα είναι πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ να γράψετε σε ένα χαρτί τα πράγματα που χρειάζεστε και να πάρετε μαζί σας περίπου τα χρήματα που στοιχίζουν ώστε να μην αγοράσετε κάποια περιττά.


Επίσης να υπολογίσετε να πάτε κάποια στιγμή που δεν θα έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, όπως επίσης θα πρέπει να πάτε μόνοι σας, γιατί αν πάρετε μαζί σας κάποιο παιδί τότε το κόλπο αυτό δεν πιάνει.

Άντε και καλά.... ψώνια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια