Τα Αποκριάτικα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ!!!

Γράφει ο Μανώλης Αυγερινός
Το 1883 ο ιταλός συγγραφέας Κάρλο Κολόντι δημιούργησε έναν φανταστικό ήρωα τον Πινόκιο και τον ξυλογλύπτη πατέρα του, τον γνωστό μας Τζεπέτο.

Το χαρακτηριστικό του Πινόκιο, ήταν το μεγάλωμα της μύτης του όταν έλεγε ψέματα.
Αυτό συνέβαινε στα παραμύθια.

Όταν όμως τα ψέματα είναι στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο όταν αυτά προέρχονται από μια κυβέρνηση χώρας, τότε θα ήταν ευχής έργο να μεγάλωνε απλά η μύτη όσων έλεγαν ψέματα.

Έτσι θα το καταλαβαίναμε αμέσως και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε γι΄ αυτό.

Δυστυχώς όμως, στην περίπτωση μιας  κυβέρνησης, τα ψέματα όταν γίνουν αντιληπτά, είναι πλέον αργά και τα πληρώνει ένας  λαός.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αρχή,  θεωρούμε την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 όταν και έγινε το έκτακτο Eurogroup.

Στο έκτακτο αυτό  Eurogroup, συζητήθηκε η ανάγκη να υποβληθεί από την Ελλάδα, αίτημα παράτασης-επέκτασης-γέφυρας ή όπως αλλιώς θα ονομαζόταν, του υπάρχοντος προγράμματος που ίσχυε. 
Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου (είχε προηγηθεί στις 12 Φεβρουαρίου η Σύνοδος κορυφής) στο τακτικό Eurogroup, επανελήφθη η απαίτηση των δανειστών για να υποβληθεί αίτημα παράτασης από την Ελλάδα. 

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης αυτής, ο Ντάισελμπλουμ  δήλωσε:  «Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος.  Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εντός ευρώ. Εάν το αίτημα παράτασης  εγκριθεί, τότε  την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 θα συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε να αποφασιστούν τα τυπικά».

Δηλαδή, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου θα συνεδρίαζε το Eurogroup, μόνο στην περίπτωση που θα είχε εν τω μεταξύ εγκριθεί πιθανό αίτημα παράτασης,  το οποίο  θα είχε υποβάλει η  ελληνική κυβέρνηση.  Εάν αυτό δεν συνέβαινε δεν θα συνέτρεχε και λόγος συνεδρίασης.

Και κάπου εδώ αρχίζει η ιστορία μας.

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς (θυμίζουμε ότι είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ) δηλώνει ότι : 
« Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει πλέον ταχθεί υπέρ του Μνημονίου  αφού αποδέχεται την δανειακή σύμβαση. Είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατά την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση καθόσον και τα δύο αυτά κόμματα κατάγγελλαν τους ειδικούς όρους της απεμπόλησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ και τον όρο διευθέτησης των δανειακών συμβάσεων υπό Αγγλικό Δίκαιο  και όχι εγχώριο. Σήμερα το ασπάζονται και το αποδέχονται! Έχουμε πλήρη στροφή». 

Το πρωί της Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου 2015, η κυβέρνηση απέστειλε τελικά το αίτημα παράτασης.

Την ίδια μέρα με άκρως σκληρά λόγια μίλησε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο στους FT για την Ελλάδα και επισήμανε πως «Θα ήταν απίθανο να εξηγήσω στο κοινό ότι η “φτωχή” Σλοβακία θα πρέπει να αποζημιώσει την Ελλάδα. Να εξηγήσω ότι πρέπει να δώσουμε λεφτά στους Έλληνες για τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον». (Δείτε εδώ)

Η αίτηση που εστάλη από την κυβέρνηση, έγραφε επακριβώς το εξής:

MASTER FINANCIAL ASSISTANCE FACILITY AGREEMENT
between
EUROPEAN FINANCIAL STABILITY FACILITY
THE HELLENIC REPUBLIC
as Beneficiary Member State
THE HELLENIC FINANCIAL STABILITY FUND
as Guarantor and
THE BANK OF GREECE
(as amended by the Amendment Agreement dated 
12 December 2012) (enikos)

Δείτε τώρα πώς αναγράφεται στο ΦΕΚ 65 Α του 2012 η συμφωνία της τότε Δανειακής Σύμβασης:

MASTER FINANCIAL ASSISTANCE FACILITY AGREEMENT
between
EUROPEAN FINANCIAL STABILITY FACILITY
THE HELLENIC REPUBLIC
as Beneficiary Member State
THE HELLENIC FINANCIAL STABILITY FUND
as Guarantor
and
THE BANK OF GREECE (Δείτε εδώ)

Δεν υπάρχει καμία μα καμία απολύτως διαφορά ή αμφισβήτηση ή αμφιβολία, σχετικά με το τι περιείχε η αίτηση παράτασης.

ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ 2012 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στο ΦΕΚ 65 Α/2012.

Στην 1η σελίδα(1719 για το ΦΕΚ) αναφέρεται αυτολεξεί:

 «ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4060             
 Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έγκριση Σχεδίου Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε. Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος και παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή της Κύριας Σύμβασης».

 Έχοντας υπόψη:
 1. την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος,
 2. την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να εγκριθεί το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης…… και να παρασχεθούν εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης με τα παραρτήματα της»

Δηλαδή η τότε συμφωνηθείσα Δανειακή Σύμβαση,  έγινε Νόμος του Κράτους μαζί με τα παραρτήματά της,  τα οποία είναι στο ίδιο ΦΕΚ.

Τι  λένε λοιπόν αυτά τα παραρτήματα;

Στη σελίδα 1789 παράγραφος 5: «….το οποίο μαζί με το Μνημόνιο ΣΙΤ και κάθε άλλο συμπληρωματικό ή μεταγενέστερο μνημόνιο συνεννόησης ή παράτημα σε οποιοδήποτε από αυτά, αποκαλείται το «Μνημόνιο»).

Στη σελίδα 1790 παράγραφος 7: «….ότι η οικονομική πολιτική του Δικαιούχου Κράτους Μέλους είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα προσαρμογής και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από το Συμβούλιο στην Απόφαση  και οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις προβλέπονται από το Συμβούλιο ή το Μνημόνιο».

Και ας αφήσουμε αυτό που είπε ο Βενιζέλος,  ότι είναι ταυτόσημη η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο

Και ας αφήσουμε το πραγματικά εξαίρετο και με αποδείξεις άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου με τον τίτλο «Αυτό λέγεται “Μνημόνιο”» (enikos)

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΕΚ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ;

Κι όμως, η κυβέρνηση αγωνίζεται  να πείσει τον λαό, ότι το μνημόνιο τελείωσε, ότι το μνημόνιο ήταν χθες.

Άλλα όμως γράφουν τα χαρτιά.

Να θυμηθούμε κάπου εδώ ότι στη θέση της λέξης Τρόικα, μπαίνει η λέξη «Institutions», δηλαδή, «θεσμοί» ή «θεσμικά όργανα».

Και ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί ή τα θεσμικά όργανα;

Είναι οι Ντ, Κοστέλλο από την Κομισιόν,  Κ, Μαζούχ από την ΕΚΤ και  Ρ. Γκογιάλ από το ΔΝΤ (δηλαδή οι επικεφαλής της Τρόικα). (Δείτε εδώ)

Το βράδυ της Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου, ο Ντάισελμπλουμ εξαγγέλλει συνεδρίαση του Eurogroup για την επομένη.

Όλα είχαν πια τελειώσει.

 Όλα είχαν πλέον συμφωνηθεί.

Δείτε παραπάνω προσεκτικά, τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ  μετά το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Όλα ήταν πλέον τυπική διαδικασία.

Έμενε μόνο ο επικοινωνιακός χειρισμός, ώστε το βράδυ της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου όλοι να είναι νικητές.

«….Μας έχουν ζαλίσει τόσες μέρες ότι αυτοί διαπραγματεύονται και όλοι οι άλλοι σκύβανε το κεφάλι. Τι ακριβώς διαπραγματεύονται; Διότι για να διαπραγματευτεί κάποιος χρειάζεται να έχει όπλα. Ποιά ήταν τα όπλα της χώρας μας όλο αυτό το διάστημα; Οι θεωρίες Βαρουφάκη;  Τι ακριβώς μας έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα. Ποιό ήταν το πρακτικό κέρδος;…. Δεν μπορούμε να απειλούμε τον πλανήτη ότι θα φέρουμε τον Αρμαγεδδώνα ή ότι θα τους τινάξουμε όλους στον αέρα! Είναι γελοίο! Αντί για ανοησίες, θα μπορούσαμε να έχουμε στρωθεί στην δουλειά για να εκπονήσουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Δίχως προτάσεις και δίχως αριθμούς δεν μας παίρνουν στα σοβαρά οι άνθρωποι στις κανονικές χώρες. Το να πηγαίνει κανείς σε συνόδους κορυφής και να δίνει ανούσιες διαλέξεις προκαλεί την οργή και μόνο»,  
έγραψε ο Θανάσης Μαυρίδης στο (capital).

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Τσίπρας δήλωνε στο Reuters μεταξύ άλλων: «…Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή.»

Προσέξτε τη δήλωση και μάλιστα αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού :  με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν.

Αποδεχόταν τα πάντα. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Κι όμως εξακολουθεί να παρουσιάζει  εντελώς αντίθετα τα γεγονότα.

Το βράδυ της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου 2015 ανακοινώθηκε η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους-δανειστές και εκδόθηκε γι΄ αυτό,  κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα αναφέρονται και τα εξής: 
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012…
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς.»
Όπως γράφει ο (SKAI)

Ζητήθηκε 6μηνη παράταση και εγκρίθηκε 4μηνη.
Ο λόγος;
Το δίμηνο Ιούλιου-Αυγούστου 2015, οι ομολογιακές ανάγκες της χώρας είναι περίπου 7 δις. 
Η 4μηνη παράταση λήγεις τις 30 Ιουνίου.
Άρα, πρώτα θα υπογράψει η κυβέρνηση (Μνημόνιο 3 ή Νέο Συμβόλαιο ή Νέα Συμφωνία), ότι οι δανειστές θέλουν και μετά θα δοθούν χρήματα για να πληρωθούν τα ομόλογα που θα λήγουν εκείνη την περίοδο.
Διαφορετικά…. στο ίδιο έργο θεατές και πάλι.

Ακόμα και η πραγματικά υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση, εγκατεστημένη μόνιμα στην Ελλάδα εδώ και 6 περίπου χρόνια και για την οποίαν κόπτονταν τόσο πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν ως έκφραση δεν υπάρχει στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Ο διεθνής τύπος κάνει λόγο για νίκη των Ευρωπαίων και ο εγχώριος για νίκη της Ελλάδας.

Η Γερμανία πήρε αυτό που ήθελε, έγραψε η Wall Street Journal.

Πίσω στη λιτότητα, ο Guardian.

Αναγκάστηκαν να καταπιούν δύσκολα μέτρα, το Focus.

Νικήσαμε, Θρίαμβος, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, γράφει η ΑΥΓΗ.

Όλοι είχαν νικήσει!

Προσπάθησα όσο  πιο αναλυτικά,  να παρουσιάσω τα γεγονότα που συνέβησαν από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά.

Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Προσωπικά  πιστεύω ότι η κυβέρνηση λέγει συνειδητά ψέματα στον λαό.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει  τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από το Νοέμβριο του 2012, δεν θα ακυρώσει  μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί, δεν θα προβεί σε  μονομερείς ενέργειες  και όλα θα τελούν υπό την έγκριση των «θεσμών».

Αυτά υπέγραψαν.

Για μια ακόμη φορά, το πολιτικό προσωπικό αποδεικνύεται εξαιρετικά μικρό για να υπερασπίσει αυτή την  έρμη την πατρίδα μας και το λαό της.

Ο χρόνος θα δείξει σε όλους μας, ποια είναι η αλήθεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια