ΓΑΛΛΙΑ τρομοκρατία: Τζιχαντιστές; Φανατικοί μουσουλμάνοι; Σίγουρα τρομοκράτες! - 12 μέχρι τώρα οι νεκροί....

12 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Ανάμεσά τους o διευθυντής έκδοσης του περιοδικού Charb, άλλοι τρεις σκιτσογράφοι, ένας δημοσιογράφος και δυο αστυνομικοί
Φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών από τους πυροβολισμούς θα αυξηθεί
Οι δράστες μπήκαν στα γραφεία του Charlie Hebdo και έψαχναν δημοσιογράφους ονομαστικά μεταδίδει....
το France 24
Πληροφορίες πως φώναζαν: "ο Θεός είναι μεγάλος"
Σε ύψιστο συναγερμό τέθηκε άμεσα το Παρίσι μετά την επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού
Δυο οι δράστες της επίθεσης, διέφυγαν με μαύρο αυτοκίνητο
Η πρώτη εκτίμηση είναι πως πρόκειται για φανατικούς μουσουλμάνους
Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί ξανά επίθεση όταν δημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ
Στο σημείο του μακελειού ο Φρανσουά Ολάντ: Ήταν μια βάρβαρη επίθεση
VIDEO ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης: Οι δράστες δίνουν τη χαριστική βολή σε αστυνομικό

Τζιχαντιστές; Φανατικοί μουσουλμάνοι; Σίγουρα τρομοκράτες!

Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στην "καρδιά" του Παρισιού, στη Βαστίλη, όπου βρίσκονται τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Ενός περιοδικού που πολλές φορές έχει γίνει στόχος των φανατικών μουσουλμάνων γιατί δημοσίευσε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
Πριν μερικά χρόνια είχε εκδοθεί ακόμη και φάτουα, ένα διάταγμα θανάτου δηλαδή. Ίσως να εκτελέστηκε σήμερα...

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



Οι νεκροί, μέχρι στιγμής, είναι 12, ανάμεσά τους ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού Charb, οι σκιτσογράφοι Wolinski, Cabu και Tignous, ένας δημοσιογράφος και δυο αστυνομικοί. Εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Είναι οι νεκροί μιας επίθεσης που προκαλεί παγκόσμιο σοκ, μιας επίθεσης κατά του Τύπου, στην "καρδιά" της Ευρώπης, μιας επίθεσης που η Γαλλία έβλεπε να πλησιάζει αλλά έκλεισε τα μάτια της και το πλήρωσαν αθώοι με το αίμα τους.



Οι τραυματίες τουλάχιστον 10, από τους οποίους οι πέντε είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Το Παρίσι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού, ίσως καθυστερημένα. Το καμπανάκι του κινδύνου είχε χτυπήσει από τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου, όταν άνδρες που φώναζαν "Ο Θεός είναι μεγάλος", έπεφταν με τα αυτοκίνητά τους πάνω σε ανυποψίαστους πολίτες. Τότε, οι γαλλικές αρχές προτίμησαν να βγάλουν τους δράστες τρελούς. Σήμερα, μάλλον το μετανιώνουν.



Οι φωτογραφίες των μαυροφορεμένων ανδρών με τα καλάνικοφ στο χέρι σοκάρουν. Κάνουν τα χέρια να ιδρώνουν από τον τρόμο. Όπως και τα video από τη στιγμή της επίθεσης.

VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ





Στα video φαίνονται ξεκάθαρα οι δράστες να δίνουν τη χαριστική βολή σε έναν αστυνομικό και στη συνέχεια να διαφεύγουν με ένα μαύρο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια σταμάτησαν διερχόμενο αυτοκίνητο, κατέβασαν τον οδηγό του, το πήραν και εξαφανίστηκαν. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν παρέσυραν έναν πεζό. Η γαλλική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους, αλλά έχασε τα ίχνη τους κάπου έξω από το Παρίσι.
Βρήκε όμως το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν για να φτάσουν στα γραφεία του Charlie Hebdo.



"Πρόκειται για σφαγή" είπε ένας από τους δημοσιογράφους του Chalie Hebdo που κατάφεραν να σωθούν. Και ακριβώς αυτό ήταν. Οι δυο δράστες, που φορούσαν μαύρα ρούχα και μάσκες σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μπήκαν στα γραφεία του περιοδικού στη Βαστίλη και άρχισαν να πυροβολούν κατά πάντων.
Σύμφωνα με χρήστες του twitter, οι δυο δράστες φώναζαν "ο Θεός είναι μεγάλος".



Ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το France 24, έψαχναν δημοσιογράφους ονομαστικά.

Άμεσα στο σημείο βρέθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που μίλησε για μια βάρβαρη επίθεση κατά δημοσιογράφων που υπερασπίζονταν τις ιδέες τους.



Ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε στο σημείο της επίθεσης και μίλησε για "τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας", που έγινε "κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα".

"Εχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ", είπε.
"Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες".

"Συγκαλώ στο προεδρικό μέγαρο τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις".



"Πριν από μισή ώρα δύο άνδρες με μαύρες κουκούλες και οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στο κτίριο. Λίγα λεπτά μετά ακούσαμε πυκνά πυρά", είπε ο μάρτυρας Μπενουά Μπρενζέ στο κανάλι iTELE, προσθέτοντας ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας από το κτίριο.
Πολλοί από τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους του περιοδικού βρήκαν καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του Chalie Hebdo. Άλλοι, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να ξεφύγουν.



Πως έγινε η επίθεση – Μαρτυρίες που σοκάρουν

Περίπου στις 11:30 (τοπική ώρα) δύο άνδρες οπλισμένοι με ένα Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού.

"Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης" ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή που επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των αυτοπτών, οι δράστες φώναξαν "πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη".

Σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας από τη στέγη ενός κτιρίου, το οποίο αναρτήθηκε στο site της δημόσιας τηλεόρασης France Televisions, ακούγεται εξάλλου ένας άνδρας να φωνάζει "Αλλάχ Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος).

"Άκουσα πυρά, είδα τους μασκοφόρους να φεύγουν με αυτοκίνητο. Ήταν τουλάχιστον πέντε" είπε ο Μισέλ Γκολντεμπέργκ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το Charlie Hebdo, στην οδό Νικολά Απέρ.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Μπρινό Λεβεγιέ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε "περίπου τριάντα πυροβολισμούς επί δέκα λεπτά".

Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet της εφημερίδας, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.








Με πληροφορίες και από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Twitter / Reuters
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια