Απονενοημένο διάβημα ή κίνηση δύναμης Σαμαρά η επιλογή Δήμα;

Σαφώς και οι Σαμαράς Βενιζέλος ποντάρουν στον φόβο των βουλευτών ότι αν δεν βγει πρόεδρος και διαλυθεί η Βουλή θα μείνουν (άνεργοι) εκτός βουλής από τον νέο χρόνο....
Ειδικά όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, που έχουν φτάσει τους 24, αυτοί θα είναι οι πιο ευάλωτοι στην όλη διαδικασία και εκεί....
ποντάρει η συγκυβέρνηση να αντλήσει τους ψήφους που ψάχνει... 

Φυσικά το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο

Με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τώρα, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να στοιχηματίζει ότι καλύτερες ελπίδες να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη τώρα, παρά τον Φεβρουάριο, σχολιάζει το Reuters, που αναφέρει ότι η κίνηση-έκπληξη του Σαμαρά έχει στόχο να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.

Τα βλέμματα, λοιπόν στρέφονται στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τον Ανεξάρτητων Ελλήνων. Από τη δική τους «δεξαμενή» ελπίζει η κυβέρνηση να βρει τους βουλευτές που της λείπουν για να υπάρξει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

 24 ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι τέσσερις (Τζάκρη, Βουδούρης, Γιαταγάνα, Παραστρατίδης) έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν «όχι». Όλοι τους φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κα Γιαταγάνα απουσίασε από την ψήφιση του προϋπολογισμού, σήμερα όμως δήλωσε πως δεν ψηφίζει πρόεδρο.... 
Άλλοι τέσσερις (Ανδρουλάκης, Τατσόπουλος, Μπόλαρης και Μακρή) κλίνουν προς το όχι. 

Η κυβέρνηση ποντάρει να αλλάξει γνώμη σε κάποιος από τους οκτώ. Και φυσικά ελπίζει ότι οι 16 που απομένουν, θα στηρίξουν την επιλογή της. Άρα: 155+16=171. Απομένουν 8 ή 9 βουλευτές για να φτάσουμε στο 180. 

Έστω και έμμεσα, υπέρ της προεδρικής εκλογής έχουν ταχθεί η Κατερίνα Μάρκου, που έκανε την... έκπληξη και ψήφισε τον προϋπολογισμό αλλά και ο Γιώργος Νταβρής, που μπορεί να είπε «όχι» στον προϋπολογισμό αλλά ψήφισε «ναι» για τις δαπάνες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. 
Σε εκείνους που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι και οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς, ίσως και ο Βύρωνας Πολύδωρας, που έχει πει πως ίσως γίνει ο 180ος αν η κυβέρνηση ψάχνει μόνο… έναν βουλευτή. 

Για να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μην ψηφίσουν 121 βουλευτές. Οπότε το κλειδί βρίσκεται επί της ουσίας στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ καθώς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ (71), το ΚΚΕ (12) και τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 12 των ΑΝΕΛ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ συμπληρώνουν τον αριθμό που κάνει απαγορευτική την εκλογή.

Θα... αντέξουν όμως οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν κάποιοι λέγοντας ότι για όλους τους βουλευτές η μη εκλογή προέδρου είναι ένα ρίσκο καθώς γνωρίζουν ότι μπορεί την Πρωτοχρονιά να είναι επί της ουσίας εκτός Βουλής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια