Ρύθμιση για τους φυλακισμένους που θέλουν να σπουδάσουν. (φυσικά ο Ρωμανός θα αρνηθεί)

Τελικά τι ζητάει ο (ληστής-αναρχικός πόλεων κατά δήλωσή του) μικρός Ρωμανός να σπουδάσει η να κάνει βόλτες στο πανεπιστήμιο με κίνδυνο να αποδράσει;

Λίγες ώρες μετά την απορριπτκή απόφαση του Συμβουλίου Πλημελιοδικών Πειραιά για την  χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο Νίκο Ρωμανό να παρακολουθήσει εξ' εποστάσεως τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο.
Η ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα....
και προβλέπει: την απομακρυσμένη μάθηση μέσω τηλεδιάσκεψης και με email στο πρότυπο του ανοικτού Πανεπιστημίου. 
Η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά όλους τους φυλακισμένους και δεν γίνεται μεμονωμένα για την υπόθεση Ρωμανού. Θα προβλέπεται για όσους φυλακισμένους δεν χορηγεί ειδική άδεια το συμβούλιο των φυλακών. 
Ειδικά για την υπόθεση Ρωμανού, δεν μπορεί να του δοθεί εκπαιδευτική άδεια γιατί δεν είναι μόνο καταδικασμένος για την ληστεία στο Βελβεντό αλλά και είναι υπόδικος για θέματα τρομοκρατίας. 

"Βεβαίως, κρατούμενοι με αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν στις σπουδές τους, γι' αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση όταν επιστρέψει απο την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κος Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δι' αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως για πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητης- κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επι της εξεστασέας ύλης και αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή δια ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του", είπε ο κ. Αθανασίου.
Ειδικά για το Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε ότι "τα δυο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Οσον αφορά στο μάθημα της Πληροφορικής θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές ένας ηλεκτρνικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί". 
Ο κ.Αθανασίου είπε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους".

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι γονείς του Ρωμανού είχαν ζητήσει ραντεβού με τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδωσε εντολή στην γραμματέα του να τους αναζητήσει προκειμένου είτε τηλεφωνικά είτε να τους δει είτε να τους μιλήσει για να τους ενημερώσει για το νομοθετικό πλαίσιο και για να συζητήσει μαζί τους προκειμένου να πείσουν το παιδί τους να σταματήσει την απεργία πείνας για να μην κινδυνεύσει η ζωή του. 

Ο κ.Αθανασίου έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τλεφώνησαν ζητώντας στο υπουργείο ζητώντας ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν αλλά δεν κατέστη συνατό μέχρι στιγμής να τους βρεί στα τηλέφωνα που άφησαν. Τόνισε πως ενημερώνεται κάθε δυο ώρες και εγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατούμενου και είπε "βάζουμε την υγεία του πάνω απο όλα". 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για άγρια πολιτική εκμετάλευση αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι "υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος που υπάρχει. Δηλαδή τι ζητούν απο τους δικαστές; Να παραβιάσουν το νόμο ή απο την Πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαοσύνης. Και ο Θεός να κατέβαινε δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάσει το ισχύον καθεστώς", είπε.

Εξηγώντας το ισχύον καθεστώς διεκρίνησε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και ειναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτοματα ότι θα πάρει και άδεια: "Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος απο τη γνωμοδότηση του ανακριτή που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βαρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες". 

Ζητώντας του να σχολιάσει την άρνηση του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθήσει μαθήματα εξ αποστάσεως είπε : "Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγεί έξω;".
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια