Το νησί Bangka σίγουρα δεν το γνωρίζεις, όμως το κουβαλάς πάντα επάνω στα χέρια σου!!!

Δεν το πιστεύετε; Και όμως είναι πολύ απλό και είναι αληθινό....

Ο άγνωστος τροπικός παράδεισος που καταστρέφεται καθημερινά για χάρη της τεχνολογικής μανίας που έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού της Γης. 

Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις....
ακούσει ποτέ την ύπαρξη του νησιού Bangka, και φυσικά δεν θα μπορούσες να γνωρίζεις ότι κατά κάποιο τρόπο η επαφή σου με αυτό είναι καθημερινή, το σίγουρο είναι ότι κουβαλάς στη τσέπη σου ένα μικρό κομμάτι του.
Ο λόγος, για ένα νησί στην Ινδονησία από όπου αντλείται το μεγαλύτερο μέρος του κασσίτερου που χρησιμοποιείται στα έξυπνα τηλέφωνά μας, smartphone, αλλά και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές.
Για την εξόρυξη αυτού του είδους κασσιτέρου, όμως χρειάστηκε να καταστραφεί ένας τροπικός παράδεισος, καθώς εταιρείες και κάτοικοι μετέτρεψαν το μοναδικής ομορφιάς νησί σε ανοιχτό ορυχείο.

Ο Ιταλός φωτογράφος Matilde Gattoni και ο δημοσιογράφος Matteo Fagotto ταξίδεψαν στο μακρινό νησί με σκοπό να καταγράψουν την καταστροφή, "Αποφασίσαμε να πάμε και να δούμε την καταστροφή με τα ίδια μας τα μάτια" θα πει ο δημοσιογράφος. "Θέλαμε να δούμε πως λειτουργεί το εμπόριο κασσιτέρου και πώς εξορύσσεται", θα συμπληρώσει ο ίδιος.

Τα περισσότερα ορυχεία είναι παράνομα, αφού οι εργάτες κόβουν ολόκληρα δάση και ξεκινούν την αναζήτηση με εργαλεία όπως τσεκούρια και κασμάδες. Όταν η αστυνομία κλείνει ένα ορυχείο, κάτι που συμβαίνει σπάνια, καθώς χρηματίζονται από τους ιδιοκτήτες, μετά από λίγο ανοίγει ένα άλλο στην ίδια περιοχή, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

 

Οι εργάτες για να εξορύξουν τον κασσίτερο από το βυθό της θάλασσας χρησιμοποιούν μπαμπού για να ξύσουν την επιφάνεια και μετά τραβούν με σωλήνες τον κασσίτερο στην επιφάνεια. Οι μεγάλες εταιρίες για την ίδια διαδικασία χρησιμοποιούν σκάφη βυθοκόρησης, ζημιώνοντας με τον ίδιο τρόπο το περιβάλλον.
Η διαδικασία είναι δύσκολη και επικίνδυνη, αφού οι αυτοσχέδιοι λάκκοι που βρίσκονται στο βυθό, μπορεί να καταρρεύσουν και να εγκλωβιστούν τους εργάτες, μάλιστα αναφέρεται ότι ένας εργάτης πεθαίνει κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εξόρυξης.

Το εμπόριο κασσίτερου αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία, για αυτό και οι ντόπιοι αρνούνται να την εγκαταλείψουν. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι προτιμούν να ρισκάρουν τις ζωές τους, αλλά και το περιβάλλον, ενώ υπολογίζεται ότι οι εξορύξεις έχουν καταστρέψει περίπου το 60% του κοραλλιογενούς υφάλου, όπως και την αλιεία στην περιοχή.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι άνθρωποι είναι ξετρελαμένοι με την εξόρυξη κασσίτερου, αφού πολλοί είναι ικανοί να γκρεμίσουν τα σπίτια τους για να ψάξουν στα θεμέλιά τους για κασσίτερο. Το νησί δεν διαχωρίζεται από τον κασσίτερο, μάλιστα αποτελεί μέρος της τοπικής κουλτούρας η πεποίθηση ότι η φύση, με κάποιο τρόπο, θα γιατρέψει τον εαυτό της.

Χάρη στην υψηλή ζήτηση του κασσίτερου την τελευταία δεκαετία η τιμή του έχει ανεβεί με αποτέλεσμα ένας εργάτης ορυχείου να κερδίζει καθημερινά 15 δολάρια, πολλά περισσότερα από όσα του αποφέρει οποιαδήποτε άλλη εργασία.
Μετά από τις πιέσεις από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις οι μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής smartphone και ηλεκτρικών ειδών υποσχέθηκαν ότι θα λάβουν μέτρα για την περιοχή και το περιβάλλον, αλλά μέχρι στιγμής η δράση τους παραμένει στα λόγια.



Πάντως το σίγουρο είναι ότι η καταναλωτική μανία για τα τελευταία τεχνολογικά gadgets και η κατασκευή τους, μάλλον δεν είναι όσο αθώα νομίζαμε.

Πηγή: news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια