Κέρδισε μια ψήφο: 155 ναι 134 όχι 1 παρών για τον προϋπολογισμό....

Με ψήφους 155 υπέρ και 134 κατά ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015. 
Παρών ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός - Ναι από την ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου.
Όχι σε όλα από τον ανεξάρτητο Γιώργο Νταβρή, εκτός από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών. 
Για ιστορική στιγμή μίλησε ο πρωθυπουργός μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. 
"Φοβισμένος ο πρωθυπουργός" ήταν....
το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα.
Σαμαράς κατά ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος, είσαστε με το κόμμα. 
Επίθεση του πρωθυπουργού προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: Καβάλησες καλάμι! 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τη... Θάτσερ: Δεν υπάρχει εναλλακτική (σ.σ. There is no alternative) 
Με ψήφους 155 υπέρ και 134 κατά, ο προϋπολογισμός του 2015 εγκρίθηκε από τη Βουλή, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στη συμφωνία με την τρόικα, το χρέος αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Συνολικά ψήφισαν 290 βουλευτές. Εντύπωση προκάλεσε η ψήφος του ανεξάρτητου βουλευτή, Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος ψήφισε "παρών" αλλά και το "ναι" της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Μάρκου. Δεν ψήφισε η Χρυσούλα Γιαταγάνα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής, κ. Νταβρής, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ψήφισε ναι μόνο για τους προϋπολογισμούς του υπουργειου Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και όχι για τους προϋπολογισμούς των άλλων υπουργείων. 

Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας. Παρότι με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι», η ψήφος του δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα γιατί δεν ήταν σε αποστολή της Βουλής όπως απαιτεί ο Κανονισμός.
Επίσης απουσίασαν η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο Ευστάθιος Μπούκουρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την ΧΑ).

Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει πως η κυβέρνηση σίγουρα κέρδισε μία βουλευτή. Κανονικά η κυβέρνηση διαθέτει 155 βουλευτές, αλλά με την ασθένεια του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Χατζηοσμάν η δύναμη μειώθηκε στους 154 βουλευτές. Ωστόσο, με τη θετική ψήφου της βουλευτού Κατερίνας Μάρκου, η κυβέρνηση κέρδισε με 155 ψήφους την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. 

Μετά και τις ομιλίες κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό διεφάνη πάντως, πως η κυβέρνηση έχει κάποιους βουλευτές που βλέπουν πιο θετικά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σκληρές κουβέντες Σαμαρά

Η ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, καθυστέρησε να ξεκινήσει, αφού χρειάστηκε πρώτα μια μίνι σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο για να ετοιμαστεί η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα. Ξεκίνησε την ομιλία λέγοντας πως είχε σκοπό να πει άλλα, αλλά μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα άλλαξε τον σχεδιασμό του. Χαρακτήρισε αλαζονικό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε πως "έχει καβαλήσει το καλάμι" και πως προσβάλει βάναυσα τη Βουλή και πως ύμνησε τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό αλλά ξέχασε να πει πως "ο συγκεκριμένος νεαρός είναι καταδικασμένος για ληστεία με καλάσνικοφ".

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έκανε γνωστό πως η τρόικα ζητά επιπλέον μέτρα και πως η κυβέρνηση απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και πως δεν τα χρειάζεται η χώρα. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως εάν κάνει λάθος το Μαξίμου στις προβλέψεις, τότε υπάρχει δέσμευση πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη συμφωνία με την τρόικα για τεχνικούς λόγους. 

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως με τα όσα δεσμεύεται και υπόσχεται πως πχ θα βρουν λεφτά από το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς, διευκρίνισε πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο ξέφρενο πάρτι των ελλειμμάτων γιατί δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. 

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μια ακόμη σκληρή έκφραση: "Κύριε Τσίπρα είστε το ατύχημα που ποτέ δεν θα συμβεί στη χώρα", είπε.

Ο Τσίπρας... Θάτσερ

Με τη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ "There is no alternative" έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε κυρίως στο συσχετισμό της ψήφου για τον προϋπολογισμό με εκείνη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας πως «ψήφος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο για την παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης και ψήφος για τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων». 
Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε με ποια λογική ένας βουλευτής που δεν θα ψηφίσει απόψε τον προϋπολογισμό, θα πει αύριο «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αν η στάση του δεν είναι προϊόν μεθοδεύσεων.

«Ο προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μια 5ετια λιτότητας είναι το αποτύπωμα της πιο σκληρης πολιτικής που επιβλήθηκε με την βια σε έναν λαό πειραματόζωο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Η κυβέρνησή σας καταρρέει» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κάνει «το λιοντάρι σε έναν 20χρονο απεργό πείνας αλλά σκύβετε το κεφάλι στους δανειστές;», τόνισε και απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, είπε: «Ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία των εκλογών. Μην επιλέγετε την αποσταθεροποίηση. Επιλέξτε τον δημοκρατικό δρόμο. Όλα τα άλλα είναι αδιέξοδα και έχουν κοντά ποδάρια».
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια