Για άλλη μια φορά "παραμύθιασε" τον κόσμο η κυβέρνηση....

Δεν εντάσσονται στις 100 δόσεις όσες οφειλές δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Οκτωβρίου - «Τα πισωγυρίσματα για τον ΕΝΦΙΑ δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας» δηλώνει ο Κυρ.Μητσοτάκης - Διαβάστε τι αναφέρεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή - Δεν ξεκαθαρίζουν οι δανειστές αν ικανοποιήθηκαν.... από τις αλλαγές και ζητούν τροποποιήσεις στα κόκκινα δάνεια...

Στην Βουλή και σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα κατατέθηκε η τροπολογία που πετά εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων τους συνεπείς φορολογούμενους.

Σύμφωνα με την ρύθμιση που τροποποιεί επι τα χείρω την αρχική τροπολογία που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή «από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014 σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014 εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη (δυνατότητα υποβολής εως 31.3.2015).

Την ίδια ώρα η άτακτη υποχώρηση του υπουργείο Οικονομικών και η ανατροπή της αρχικής ρύθμισης προκαλεί ισχυρές  αναταράξεις στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που επιχειρεί να αλλάξει την αρχική ρύθμιση. «Η απαξίωση της Βουλής επιτρέπει το θράσος στους δανειστές να ζητούν να αλλάξουμε το νόμο που ψηφίσαμε πριν από λίγες ημέρες» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ξεκαθάρισε «αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τονομιλούτα».

Πέραν αυτού η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων εξαπέλυσε αυστηρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου.

Δεν ξεκαθαρίζουν οι δανειστές αν ικανοποιήθηκαν από τις αλλαγές

Παραμένουν οι ενστάσεις και οι μεγάλες πιέσεις της Τρόικα, παρά και την ταπεινωτική για την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο υπαναχώρηση στο θέμα των ρυθμίσεων με τις 100 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μέσω email που έχουν στείλει ζητούν και πιέζουν  για πολλές περισσότερες διορθώσεις και αλλαγές από αυτές που έκανε δεκτές ο υπουργός Οικονομικών, πετώντας εκτός ρύθμισης τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς, του φόρου πολυτελείας και του τέλους επιτηδεύματος.

Αλλαγή στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Τρόικα

Αμφίβολο παραμένει έτσι ακόμα αν τελικώς η Τρόικα θα πει το «ναι», ακόμα μετά και το αλαλούμ που προκλήθηκε το τελευταίο 24ωρο και το οποίο δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν για να υπάρξει ανάλογη τροπολογία και στο θέμα της ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εκτιμούν ότι η δημοσιονομική επίπτωση από τις δύο ρυθμίσεις αυτές ξεπερνά και το 1-1,5  δισ. ευρώ για το 2015.

Χρ. Σταϊκούρας: «Γενναιόδωρη η ρύθμιση των 100 δόσεων»

Τις αλλαγές της ρύθμισης για τις 100 δόσεις υπερασπίστηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι «τα βασικά χαρακτηριστικά της γενναιόδωρης ρύθμισης παραμένουν». Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός υποστήριξε ότι το 96% των υπόχρεων καταβολής του θα έμενε ούτως ή άλλως εκτός ρύθμισης λόγω του χαμηλού ύψους του φόρου. Είπε συγκεκριμένα «ότι 96% οφειλετών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί σε ρύθμιση 72 ή 100 δόσεων γιατί με βάση τα στοιχεία το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1.000 εως 1.500 ευρώ». Στην πράξη δηλαδή και με δεδομένο ότι η ελάχιστη δόση της ευνοϊκής ρύθμισης, ο οφειλέτης των 1.000 ευρώ θα αποπλήρωνε σε 20 δόσεις ενώ εκείνος με 1.500 ευρώ σε 30 δόσεις. 

Μητσοτάκης: «Τα πισωγυρίσματα για τον ΕΝΦΙΑ δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας»

«Tα πισωγυρίσματα για τον ΕΝΦΙΑ δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας» σύμφωνα με τον
υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία πετά εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων τους συνεπείς φορολογούμενους.

«Θα προτιμούσα εξ αρχής να είχε προσδιοριστεί ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση» είπε ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ενώ εξέφρασε την άποψή του «καλώς δεν εντάσσεται ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά στην πάγια των 24».
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια