Δεν χάνει ευκαιρία η Ρωσία να μας εξευτελίζει: "Δεν είχαν ούτε 200 ευρώ να στείλουν στην Μόσχα τους μουσικούς τους"....

Η Μόσχα δεν μπορεί να “χωνέψει” την ελληνική στάση στο θέμα των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της και δεν χάνει ευκαιρία να το δείχνει.Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση του ΓΕΑ να μην στείλει την μπάντα της στο στο Φεστιβάλ Σπάσκαγια Μπάσνια, στην Κόκκινη Πλατεία . Όπως γράφουν ρωσικά ΜΜΕ η Ελληνική ΠΑ δεν έστειλε....
την μπάντα γιατί δεν είχε να πληρώσει ούτε τα 200 ευρώ που κόστιζε το κάθε αεροπορικό εισιτήριο!

Η Άννα Λιάτσου συγκέντρωσε σ΄ ένα κείμενο για την Σύγχρονη Ρωσία, όλα όσα έχουν γραφτεί για το θέμα. Και δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Γράφει λοιπόν:

“Τα 200 ευρώ, είναι λίγα ή πολλά; Σχετικό είναι. Οπως και να χει, τι πιστεύετε; Θα βρίσκονταν στην Ελλάδα 80 επιχειρηματίες πρόθυμοι να καταβάλλουν από 200 ευρώ ο καθένας προκειμένου να ακουστεί η πατρίδα τους σε 8000 θεατές στην Κόκκινη πλατεία και σε 140 εκατομμύρια τηλεθεατές στη Ρωσία και στο εξωτερικό; Για την Ελλάδα απεδείχθη πολύ υψηλό το συγκεκριμένο κόστος της συμμετοχής στο διεθνές φεστιβάλ στρατιωτικής μουσικής «Πύργος του Σωτήρος» (Σπάσκαγια Μπάσνια), στο οποίο είχε πάρει μέρος το 2011 και το 2012 ξεσηκώνοντας τις εξέδρες σε χειροκροτήματα και χορούς την ώρα που ηχούσε το θρυλικό συρτάκι.

Οι ρώσοι διοργανωτές αντιμετώπισαν με κατανόηση τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και προχώρησαν σε άνευ προηγουμένου διευκολύνσεις. Η πρόσκληση στην ελληνική πλευρά να συμμετάσχει στο φεστιβάλ του 2014 είχε σταλεί από το Σεπτέμβριο του 2013, παρ’ όλο που συνήθως αποστέλλονται πολύ αργότερα. Αυτό έδινε τη δυνατότητα να αποκτηθούν τα εισιτήρια νωρίτερα, και άρα πολύ φθηνότερα, όταν θα στοίχιζαν από 200 ευρώ. Η αντιπροσωπεία θα αποτελείτο από 80 άτομα, ενώ οι διοργανωτές του φεστιβάλ αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μεταφοράς εντός της Ρωσίας όλων των συμμετεχόντων, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, δηλαδή για 10 ημέρες (μαζί με τις πρόβες), με τους προσκεκλημένους να καλούνται να πληρώσουν μόνο το κόστος του αεροπορικού ταξιδιού. Επίσης, οι διοργανωτές ασφαλίζουν αντί 30.000 τον καθένα μετέχοντα, δηλαδή ένα ποσό 2 εκατ. 400 χιλ. ευρώ για ολόκληρη την αποστολή.

Ψίχουλα μπροστά στα έξοδα υπουργών

Δηλαδή, όλο αυτό το ερωτευμένο με τους ελληνικούς χορούς και τη μουσική κοινό, το οποίο θα ανακαλούσε στη μνήμη του γλυκές αναμνήσεις της ζεστής θάλασσας και του καλοκαιριού (και για ορισμένους θα δημιουργούσε την εικόνα που δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα αλλά αποτελεί ένα παθιασμένο όνειρο), θα στοίχιζε στη χώρα... 16.000 ευρώ. Είναι κατά 40% λιγότερο από όσα ξοδεύτηκαν για τα εισιτήρια το 2011, όταν την Ελλάδα εκπροσώπησαν μόλις 36 άτομα. Τότε, απλά δεν υπήρχε η δυνατότητα να αγοραστούν τα εισιτήρια νωρίτερα. Δεν είναι εκπληκτικό;

Για τη σύγκριση, στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση στη Μόσχα (ΜΙΤΤ) το Μάρτιο, τα 16.000 ευρώ αρκούν μόνο για τα εισιτήρια και τη διαμονή 3-4 επίσημων εκπροσώπων του ΕΟΤ για διάστημα τριών ημερών. Ενώ, η κάθε επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού στο εξωτερικό στοιχίζει ακόμη περισσότερα.
Οι διοργανωτές έδωσαν επίσης τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στην Κόκκινη πλατεία -λίγα μέτρα από τη σκηνή- ένα περίπτερο του ΕΟΤ. Στα μέσα Αυγούστου εστάλη στο ελληνικό υπουργείο Τουρισμού επιστολή με το αίτημα να οργανωθεί το άνοιγμά του, ωστόσο η απάντηση δεν ήταν θετική. Η ρωσική πλευρά κρατούσε χώρο για τους Έλληνες μέχρι την τελευταία στιγμή, γι’ αυτό, τις τελευταίες πλέον μέρες πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, οι οργανωτές την παραχώρησαν σε ιδιωτική τουριστική εταιρία. Μέσα σε δυο ημέρες όλες οι διατυπώσεις είχαν ολοκληρωθεί και για 10 ημέρες οι Μοσχοβίτες και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας είχαν τη δυνατότητα στη σημαντικότερη πλατεία της Ρωσίας να γνωρίσουν όσα προσφέρει μια εταιρία. Κάτι ασφαλώς εξαιρετικό, αλλά αυτό δεν είναι ολόκληρη η Ελλάδα!

Ο αριθμός των επισκεπτών στην Κόκκινη πλατεία ήταν εκείνες τις μέρες τεράστιος. Η αρχή των φθινοπωρινών μαζικών περιπάτων για τους κατοίκους της Μόσχας έγινε με την αφορμή του νέου διδακτικού έτους (1 Σεπτεμβρίου) και ακολούθησε η ημέρα της πόλης (πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου). Ο καιρός ήταν τέλειος, άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο Σάββατο απόλαυσαν τη βόλτα τους στους δρόμους της πόλης 5-6 εκατομμύρια κόσμος.

Το θαύμα δεν έγινε
Αντί αυτού, η φωνή του μόνιμου σχολιαστή του φεστιβάλ, Εβγκένι Χοροσέβτσεφ, το 2014 ανήγγειλε σε όλη την Κόκκινη πλατεία την είσοδο της τουρκικής αντιπροσωπείας με τα λόγια «Πολλοί έχουν επισκεφθεί αυτή τη χώρα» και τους Ιταλούς μετέχοντες με τη φράση «Ιταλία, μια εξαιρετική χώρα». Να σημειωθεί ότι και οι δυο αυτές χώρες είναι αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί για τους Ρώσους.
Και η Τουρκία και η Ιταλία, ως γνωστόν, είναι μέλη του ΝΑΤΟ! Παρ' όλα αυτά, εκπροσωπήθηκαν, την ώρα που εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, οι στρατιωτικές μπάντες από πολλές χώρες της Συμμαχίας, οι οποίες είχαν γίνει παράδοση στη γιορτή αυτή, δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος στο φεστιβάλ. Αυτό είχε σχεδιαστεί ως ένα γεγονός ικανό να συνενώσει τη στρατιωτική ακρίβεια με την καλλιτεχνική δημιουργία, να δείξει την ιδιότυπη ομορφιά του στρατού, να αποκαλύψει τις ειρηνικές καταβολές οποιασδήποτε στρατιωτικής τέχνης. Συνολικά στα χρόνια που υφίσταται το φεστιβάλ, συμμετείχαν σ’ αυτό μουσικά σύνολα από 41 χώρες. Η Ελλάδα ήρθε δυο φορές. Από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, στα επτά χρόνια της «Σπάσκαγια Μπάσνια» συμμετείχαν 15, ενώ το 2010 και οι ΗΠΑ.

Πηγές: Vitaly Belousov, Valery Melnikov, Vladimir Astapkovitch, Vladimir Vyatkin / RIA Novosti

Το βίντεο από τις εκδηλώσεις:

onalert.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια