ΒΙΝΤΕΟ-«Οι Led Zeppelin μας έκλεψαν»

Είναι κλεμμένος ο «ύμνος» των Lez Zeppelin ; Αυτό υποστηρίζουν τα μέλη του αμερικανικού ψυχεδελικού συγκροτήματος Spirit για το «Stairway to Heaven», ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια στην ιστορία του ροκ.

Τα εν ζωή

μέλη των Spirit, οι οποίοι περιόδευαν μαζί με τους Zeppelin τη δεκαετία του '60, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας δικαιώματα για το τραγούδι το οποίο, όπως ισχυρίζονται, έγραψε ο κιθαρίστας τους Ράντι Καλιφόρνια.




Ο δικηγόρος του κιθαρίστα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1997 προσπαθώντας να σώσει τον γιο του από πνιγμό, υποστηρίζει πως το «Stairway to Heaven» αποτελεί αντιγραφή του τραγουδιού «Taurus» που έγραψε ο Ράντι Καλιφόρνια το 1968.


Η επιτυχία των Lez Zeppelin κυκλοφόρησε το 1970 και μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι γράφτηκε από τον κιθαρίστα Τζίμι Πέιτζ σε ένα απομονωμένο εξοχικό στην Ουαλία. Τα μέλη των Spirit ωστόσο επιμένουν πως οι Zeppelin είχαν ακούσει το τραγούδι του δικού τους κιθαρίστα σε κάποια συναυλία τους, το αντέγραψαν και απλά άλλαξαν τον τίτλο.


«Αντιγραφή νότα προς νότα»

«Είναι πραγματικά μια κραυγαλέα αντιγραφή, νότα προς νότα», δήλωσε ο μπασίστας των Σπίριτ, Mark Andes, και συμπλήρωσε με νόημα: «Θα ήταν καλό αν τα παιδιά των Lez Zeppelin είχαν ενημερώσει τον Ράντι».

Ο Ράντι Καλιφόρνια είχε πει πριν πεθάνει πως το τραγούδι του είχε αντιγραφεί, παρ' όλα αυτά δεν μπορούσε να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια, καθώς δεν είχε την απαιτούμενη οικονομική άνεση για κάτι τέτοιο. Η οικονομική του κατάσταση βέβαια θα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερη αν είχε αποδειχτεί πως όντως το τραγούδι είναι δικό τους, καθώς τα κέρδη από το «Stairway to Heaven» ανέρχονταν το 2008 σε 562 εκατ. δολάρια!

Οι Led Zeppelin δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

enikos.gr/


Πάντως όπως και να έχει, είτε είναι κλεμμένο είτε όχι δεν παύει να είναι ίσως, ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ στην rock μουσική και οι Led Zeppelin είναι από τους καλύτερους εκφραστές αυτής της μουσικής....

Απολαύστε το κομμάτι σε δύο εκτελέσεις.

*Ανοίξτε την ένταση, αυτή η μουσική ακούγεται πολύ δυνατά



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια