Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Αλέξης στο euro-debate....

Σκληρός ο Αλέξης Τσίπρας κατά της πολιτικής λιτότητας στο debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. 
Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας, που εύχομαι να μην ζήσει κανένας άλλος, είπε
ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 
"Τι έγινε στις Κάννες όταν πρωτοστατήσατε να ανατραπούν εκλεγμένες κυβερνήσεις στην Ελλάδα;" ρώτησε τον Γιούνκερ αλλά εισέπραξε ως απάντηση την απόλυτη σιωπή. 
"Θα διώξουμε την κατασ-τρόικα" είπε.
Αντιπαράθεση με τον Γκι Φερχόφσταντ για τα οικονομικά των κομμάτων.
Όλα όσα έγιναν στο τελευταίο debate ενόψει των ευρωεκλογών.

Αν λάβουμε υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των social media, κυρίως του twitter, καθώς μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε προσδιοριστεί το ποσοστό τηλεθέασης και έρευνας για το πως εκτίμησε η κοινή γνώμη του υποψηφίους Προέδρους της Κομισιόν που μετείχαν στο debate, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.


Στην πραγματικότητα όμως και επί της ουσίας αυτό που τον ανέδειξε ίσως νικητή στα σημεία είναι ότι δεν έκανε κάποια "γκάφα" και είπε αυτά που έπρεπε να πει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.


Τώρα αν έπεισε τον Ευρωπαίο πολίτη που παρακολούθησε το debate και ιδίως τον Έλληνα ψηφοφόρο είναι ζητούμενο, στην Κουμουνδούρου ωστόσο μόνο πάρτι δεν έστησαν για την εμφάνιση του προέδρου καθώς η ικανοποίηση ήταν διάχυτη και τα χειροκροτήματα μόνο που δεν ακούγονταν μέχρι έξω την πλατεία.


Με σκληρές αναφορές λοιπόν κατά της πολιτικής λιτότητας που έχουν οδηγήσει στην ύφεση και στην ανεργία, των τραπεζών, αλλά και των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη κινήθηκε ο κ. Τσίπρας και από το πρώτο λεπτό του debate επιχείρησε να στριμώξει πολιτικά τους υποψηφίους των άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν λέγοντας: "Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που επελέγη ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας, που εύχομαι να μην ζήσει κανένας άλλος. Καλώ τους Ευρωπαίους να κρίνουν αν αυτό είναι ιστορία επιτυχίας ή ιστορία κοινωνικής τραγωδίας. Καλούμε να στηρίξουν τα κόμμα της Αριστεράς για να τεθεί τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, για επανάκτηση της δημοκρατίας και για να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ".


Στη συνεχεία κατάφερε να "κλέψει" το ενδιαφέρον της συζήτησης τουλάχιστον σε πέντε περιπτώσεις όταν είπε:

- "Τί έγινε στη Σύνοδο των Καννών, κ. Γιούνκερ, όταν μαζί με τον κ. Μπαρόζο πρωτοστατήσατε για να ανατραπούν δύο εκλεγμένες κυβερνήσεις και γιατί εσείς επιβάλλατε σε μία χώρα τί δημοψήφισμα πρέπει να κάνει όταν μας είπατε πριν ότι το Σύνταγμα το σέβεστε;" με τον κεντροδεξιό υποψήφιο να μην απαντά


- "Έχω μείνει άναυδος με τα bail-in προγράμματα. Μετά τα δισ. που φορτώσαμε στους φορολογούμενους, η νέα λογική είναι να φορτώσουμε δισ. στους καταθέτες. Νομίζω ότι είναι καταστροφική λογική. Η δική μας πρόταση είναι να πάμε σε μία συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους" και πρόσθεσε: "Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, θα πρέπει να επενδύσουμε στην κοινωνική ανάπτυξη, να πάμε σε μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και να βρούμε μία λύση ανάλογη με αυτή της Γερμανίας το 1953, γιατί αν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους με λογική, θα είμαστε διαρκώς στην ίδια κατάσταση της ύφεσης και της καταστροφής" 


- Ασκώντας έτσι έντονη κριτική στα λεγόμενα των κ. Γιούνκερ, Σούλτς και Φερχόφσταντ περί λιτότητας, ανάπτυξης και ρόλου τραπεζών. "Στην Ελλάδα υπήρξε ένα κράτος πελατειακό που έφτιαξαν τα δύο κόμματα που υποστηρίζονται στην Ευρώπη από τα κόμματα των κ. Σουλτς και Γιούνκερ", απαντώντας στο σχόλιο του κ. Φερχόφσταντ: "Κύριε Τσίπρα, στη χώρα σας δεν ήταν θέμα τραπεζών, αλλά θέμα κακών πολιτικών χειρισμών, και τα κόμματα παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες που δεν αποπληρώνουν, και το δικό σας κόμμα έχει πάρει".


- "Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη έχει αιτίες και υπαίτιους. Είναι οι τρεις πολιτικές οικογένειες που λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την λιτότητα. Αυτοί είναι υπαίτιοι για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να τους δώσουμε μια εναλλακτική. Η εναλλακτική δεν είναι η διάλυση της Ευρώπης. Δεν μπορεί αυτή η Ευρώπη να είναι ελκυστική, γιατί αναδιανέμει πόνο, φτώχεια και εξαθλίωση. Να περάσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε τον μεγάλο κίνδυνο να διαλύσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική εμμένοντας στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας" σχολιάζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού


- "Η ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών. Όμως, οι εθνικισμοί, οι συγκρούσεις και οι εντάσεις δεν μπορούν ποτέ να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να προκρίνουμε την αλλαγή συνόρων σήμερα στην Ευρώπη. Να κρίνουν οι λαοί το μέλλον τους και ταυτόχρονα να σεβαστούμε διεθνές δίκαιο. Θα μπορούσε για Καταλονία και Σκοτία να υπάρξει μία πιο αυξημένη αυτονομία στο πλαίσιο της κοινότητας. Η Ουκρανία πρέπει να είναι γέφυρα ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρώπη και αν το θελήσει ο ουκρανικός λαός, με μία ομοσπονδιακή δομή" σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την δράση των αυτονομιστικών κινημάτων σε Σκοτία και Καταλονία τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου και διπλωματίας.

newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια