Τελικά αποτελέσματα: Εκτίμηση του ΥΠ.ΕΣ.

Με 3,3% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ, σύμφωνα τα έως τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (ενσωμάτωση 38,5%) της καταμέτρησης στην Επικράτεια.


Λαμβάνουν:

ΣΥΡΙΖΑ 26,46% (έξι έδρες)

ΝΔ 23,17% (πέντε έδρες)

ΧΑ 9,39% (τρεις έδρες)

Ελιά 8,04% (δύο έδρες)

Το Ποτάμι 6,56% (δύο έδρες)

ΚΚΕ 6,00% (δύο έδρες)

Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,4% (μία έδρα)

ΛΑΟΣ 2,73%

Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 1,37%

ΔΗΜΑΡ 1,24%

ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωεκλογές, ΝΔ οι αυτοδιοικητικές

Ευρωεκλογές: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε 8 περιφέρειες έναντι 5 της ΝΔ
Περιφερειακές: Προβάδισμα ΝΔ σε 7 +1 περιφέρειες έναντι μιας του ΣΥΡΙΖΑ


Το χρώμα του επέβαλε στον εκλογικό χάρτη των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατώντας ακόμα και σε περιφέρειες που εξελέγησαν άνετα υποψήφιοι της ΝΔ. Οπως προκύπτει απο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει προβάδισμα σε 8 περιφέρειες (Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, Νησιά Ιονίου Θεσσαλία και Ήπειρο). Αυτοδιοικητικά περιορίζεται σε δύο περιφέρειες καθώς φαίνεται να κερδίζει σίγουρα την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και εμφανίζει προβάδισμα στην Αττική.

Απο την άλλη η ΝΔ φαίνεται να “κλειδώνει” αυτοδιοίκητικά 7 περιφέρειες (Πελοποννήσου, Στ. Ελλάδας, Ηπείρου, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης) και να δίνει μάχη για αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Αντίστοιχα η Συγγρού προηγείται σε πέντε περιφέρειες στην μάχη των ευρωεκλογών (Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας).

Πιο αναλυτικά, στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ η οποία στην μεγάλη περιφέρεια της Β' Αθήνας φαίνεται να διαμορφώνεται λίγο κάτω απο τις 10 μονάδες. Προβάδισμα της Κουμουνδούρου φαίνεται και στην παραδοσιακά “γαλάζια” Α' Αθήνας και στον Πειραιά.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται “γαλάζια” αυτοδιοικητικά ενώ προβάδισμα φαίνεται να έχει η ΝΔ και στους επιμέρους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.

Αντιθέτως, στην Στερεά Ελλάδα, την περιφέρεια φαίνεται να την παίρνει η ΝΔ και τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα εως τώρα αποτελέσματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σε Βοιωτία και Εύβοια περιορίζοντας την ΝΔ μόνο στην Ευρυτανία.

Η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται και στην Θεσσαλία όπου ο “Γαλάζιος” Κώστας Αγοραστός έχει φαίνεται να κερδίζει την περιφέρεια αλλά για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε Μαγνησία και έχει ελαφρύ προβάδισμα στην Λάρισα.

Αναφορικά με την περιφέρεια Ηπείρου την οποία αυτοδιοικητικά πήρε απο την πρώτη Κυριακή ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης της ΝΔ στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε Πρέβεζα, Αρτα και Γιάννενα.

Για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Θεόδωρου Καρυπίδη ο οποίος ξεκίνησε αρχικά με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην συνέχεια η Κουμουνδούρου αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω των “αντισημιτικών” απόψεων του υποψηφίου. Για τις ευρωεκλογές η ΝΔ φαίνεται να έχει πάρει κεφάλι.

“Γαλάζιες” τόσο αυτοδιοικητικά όσο και σε επίπεδο ευρωεκλογών εμφανίζονται και οι περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και το Βόρειο Αιγαίο.

Αντιθέτως, η εναλλαγή παρατηρείται και στο Νότιο Αιγαίο, καθώς φαίνεται ότι θα βγάλει “γαλάζιο” περιφερειάρχη και ΣΥΡΙΖΑ για ευρωεκλογές.

Το ίδιο και στην Κρήτη όπου ο “πασοκογενής” Σταύρος Αρναουτάκης παίρνει την περιφέρεια και ο ΣΥΡΙΖΑ “σαρώνει” στην ευρωκάλπη σε Ηράκλειο, Λασίθι κ.α.

Τέλος, η ευρωκάλπη βγάζει νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Δυτική Ελλάδα αν και η μάχη για την περιφέρεια δίνεται μεταξύ “γαλάζιου” και πράσινου” υποψηφίου.

protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια