Χαστούκι στην συγκυβέρνηση από την Moody's που δεν αναβάθμησε την Ελληνική οικονομία....

 Ο οίκος αξιολόγησης Moodys's φαίνεται τελικά πως δεν θα εκδώσει έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αυτό προφανώς αναβάλλεται για το τέλος του καλοκαιριού και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου.

Η αιτία για την αναβολή της αξιολόγησης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, αλλά όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει ουσιαστικά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκδοση ελληνικών ομολόγων, που σημαίνει ουσιαστικά έξοδο στις αγορές.

Ωστόσο, μία πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας θα αποτελούσε σίγουρα άλλο ένα δυνατό όπλο στην έξοδο στις αγορές, αν και οι επενδυτές δεν περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη για να τοποθετηθούν στη νέα έκδοση ομολόγων ή όχι.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως καλύπτεται από τη χθεσινή του ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση της τρόικας και τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και φυσικά την επικείμενη εκταμίευση της δόσης.

Αυτό που προκαλεί ωστόσο έντονη ανησυχία είναι πως ο οίκος αξιολόγησης μιλάει για αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα και κάνει λόγο για αστάθεια στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφία.
Πάντως, όλα δείχνουν πως η υπόθεση Μπαλτάκου επηρεάζει τις εξελίξεις και μάλιστα για αυτό το λόγο φαίνεται πως η 7η Απριλίου μπορεί να είναι σημαδιακή ημερομηνία, με τη χώρα να βγαίνει στις αγορές.

Η έξοδος στις αγορές γίνεται για να υπάρξουν νέα δεδομένα στον χειρισμό των ελληνικών ομολόγων. Μια βάση αξίας και επιτοκίων για των υποψήφιους επενδυτές.

Έτσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει, άμεσα σύμφωνα με ορισμένους, μια δοκιμαστική έξοδος με ομόλογα αξίας περί τα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα δύο θα απευθύνονται σε ξένους επενδυτές και το ένα σε επενδυτές εντός των συνόρων.

Την ίδια ώρα πάντως τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς και το επιτόκιο του 30ετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 6%.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια