Ν. Κακλαμάνης: Δεν τον ενόχλησε τον κ. Σαμαρά το παρών. Σκέφτηκε την επόμενη μέρα, μετά τις 25 Μαΐου.

Ο Ν. Κακλαμάνης μετά την διαγραφή του από την Ν. Δημοκρατία, μίλησε για το παρασκήνιο και τι τον οδήγησε να πει το παρών στην ψηφοφορία στην βουλή.

Για τη διαγραφή του


«Την απόφαση την πήρα τελευταία στιγμή, μία ώρα πριν τη ψηφοφορία. Αυτά που είδατε στην τηλεόραση δεν ήταν τίποτα μπροστά από όλα αυτά που γίνονταν στους διαδρόμους της βουλής και στα γραφεία. Τα γραφεία στα οποία γίνονταν συσκέψεις ήταν δύο. Του κ. Μπαλτάκου και του κ. Βενιζέλου, όπου πηγαίναμε βουλευτές, προκειμένου να κάνουμε αλλαγές. Είχαμε συμφωνήσει και μετά μας έλεγαν διάφοροι υπουργοί, με επικεφαλής τον κ. Στουρνάρα ότι επικοινωνήσαμε με την τρόικα και δεν μας επιτρέπει να αλλάξουμε τίποτα, ούτε ένα ‘’και’’, διαφορετικά δεν θα πάρουμε τη δόση»

«Το «παρών» σημαίνει, σύμφωνα με τη Βουλή, άρνηση ψήφου. Δεν ψήφισα όχι, διότι με δόλιο πολιτικό τρόπο στο άρθρο 1 υπήρχε και η διανομή του πλεονάσματος, που θεωρώ ότι είναι ένα θετικό μέτρο και, άρα, δεν μπορούσα να πω όχι. Από εκεί και πέρα, όμως, με όση προσωπική πολιτική αξιοπρέπεια μου έχει απομείνει, εγώ δεν μπορούσα να ψηφίσω κάτι το οποίο πρώτον βάναυσα καταπατούσε τις ιδεολογικές αρχές της παράταξής μου, όπως αυτές καθορίστηκαν, τον Οκτώβριο του '74, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεύτερον, για μία ακόμη φορά, ποδοπατούσαν όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις δια στόματος Αντώνη Σαμαρά»

«Για μένα, χθες επλήγη η αστική δημοκρατία, η οποία βασίζεται πάνω στη μέση αστική τάξη - μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις»

«Δεν τον ενόχλησε τον κ. Σαμαρά το παρών. Σκέφτηκε την επόμενη μέρα, μετά τις 25 Μαΐου. Αυτό είναι που σκέφτηκε και αυτός είναι και ο λόγος που δεν ήθελε να είμαι στην κοινοβουλευτική ομάδα»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ψήφισα παρών. Τώρα ήθελαν να το κάνουν έτσι. Τυπικά δεν υφίσταται διαγραφή. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, λέει ότι συγκαλείται η επιτροπή δεοντολογίας, 5 άτομα, καλούν τον βουλευτή, καταθέτει την άποψή του, συνεδριάζουν και βγάζουν την όποια απόφαση. Στην περίπτωσή μου έγινε μια σύσκεψη δύο λεπτών, με τον κ. Σταμάτη και τον κ. Λαζαρίδη και είδατε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Να ανεβαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην έδρα του προεδρεύοντος κ. Τραγάκη, να γράφει την επιστολή διαγραφής μου και να του τη δίνει»

«Χθες, ακούω από τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι η ψήφος στο νομοσχέδιο είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Ο κ. Βενιζέλος είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αρχηγός της ΝΔ. Κανείς από το κόμμα το δικό μας δεν μας είπε ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Στους βουλευτές τέτοιου είδους γραμμές δίνονται από τον γραμματέα της ΚΟ»

«Δεύτερο μείζον παράπτωμα της πολιτείας, μετά τα ομόλογα, είναι τα φωτοβολταϊκά. Τότε έπαιρναν τα ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και μετά τα κούρεψαν. Το ίδιο λέγαμε στον κόσμο και για τα φωτοβολταϊκά. Δίναμε ενισχύσεις, δίναμε δάνεια και τώρα τους τα κουρεύουμε, με στόχο, κυρίως όσοι χρωστούν σε τράπεζα, να τα πουλήσουν «μπιρ παρά», ώστε να δημιουργηθούν οι μονοκράτορες των φωτοβολταϊκών. Αυτά εγώ δεν μπορούσα να τα σηκώσω»

Για τον Γ. Μουρούτη

«Ο σκληρός πυρήνας της παράταξής μου, αν κρίνω από τα μηνύματα, που έχω λάβει από το πρωί, δεν έχει καμία σχέση, εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος από αυτόν, πως τον είπατε, τον κ. Μουρούτη, που γράφει στο facebook του. Η αγνωμοσύνη δεν είναι κάτι το σπάνιο στην ελληνική κοινωνία. Ρωτήστε 100 Έλληνες ποιος ξέρει τον Κακλαμάνη και ποιος τον Μουρούτη. Τελειώσαμε, δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω με τον κ. Μουρούτη»

Για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο

«Έχω μπροστά μου δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου. 23 Μαρτίου έλεγε "Δεν ετεροπροσδιορίζομαι, ούτε χρειάζομαι επικοινωνιακά κόλπα" και είπε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από βουλευτής, γιατί δεν το θεωρεί πρέπον. Τρεις μέρες μετά, στις 26 Μαρτίου, δήλωσε "όταν δίνεις και την ψυχή σου για την Αθήνα, δεν έχεις την πολυτέλεια, παρά να παραιτηθείς από το βουλευτικό σου αξίωμα". Τι να σχολιάσω από αυτά;»

Για το ασυμβίβαστο υποψήφιου δημάρχου-βουλευτή

«Αν θέλει η κυβέρνηση, αύριο που έρχεται στη Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή, το σχέδιο νόμου για τις ευρωεκλογές και όπως ξέρετε εκεί θεσμοθετείται το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, ας βάλουν το ίδιο και για τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες. Εγώ θα είμαι -και σε αυτή την περίπτωση- υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Να δούμε, όμως, τι θα κάνουν ο κ. Ιωαννίδης και ο κ. Καλαφάτης»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια