Στη βουλή σήμερα το νέο μεσοπρόθεσμο 2015 - 2018 που θα πιει και το υπόλοιπο αίμα του Ελληνικού λαού....

Μην σας ξεγελάει ότι δεν θα έχει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, γιατί θα έχει πολλούς νέους έμμεσους φόρους. Οπότε το μάρμαρο πάλι ο λαός θα το πληρώσει....

Έτσι θα βγει ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ να πανηγυρίζει πάλι, για νέα πλεονάσματα που θα έχουν επιτευχθεί από τις σάρκες και το αίμα του λαού.

Σχέδια για Ανάπτυξη με νέο «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεγαλύτερες εισπράξεις φόρων και περικοπές κοινωνικών δαπανών, συνθέτουν το ιδανικό σενάριο στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση για να πείσει την Τρόικα –αλλά και τους πολιτικούς εταίρους της- ότι η χώρα οδηγείται σε έξοδο από την κρίση και σε ανάκαμψη από το 2015 και μετά.

Στις 10 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει στο σύνολό του το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018, πριν το καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή. Το σχέδιο όμως κρύβει πολλές εκπλήξεις (όχι πάντα ευχάριστες) ακόμα και για όσους εργάστηκαν για τη διαμόρφωσή του.

Παρά τις ενστάσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή προβάλουν οι ελεγκτές της Τρόικα, το «καλό σενάριο» που θα παρουσιάσει για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια ο κ.Σταϊκούρας, θα προβλέπει:

-          σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη από όσο προβλέπει η Κομισιόν
-          περίπου μισό  (1 δισ.) δημοσιονομικό κενό από όσο εκτιμούν οι ξένοι ελεγκτές για το 2015 και αντίστοιχη πρόβλεψη για το χρηματοδοτικό κενό
-          «ψαλίδι» 350-400 εκατ. ευρώ στο κονδύλι των Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μειωθεί στα 6,4 δισ. από 6,9 δισ. εφέτος
-          «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες στα επίπεδα του 2013
-          μεγαλύτερες περικοπές στα υπουργεία και ειδικά στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Ζυμώσεις» στο παρά-ένα

Εκτός από τις αντιδράσεις των ξένων, σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και το «παζάρι» του υπουργείου Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ, αντιπρσωπεία του οποίου θα έχει συνάντηση με τον κύριο Σταϊκούρα στις 9 το πρωί. Αν και η συνάντηση έχει κανονιστεί από ημέρες, δεν πρέπει να θεωρείται πως έχει απλά «διαδικαστικό χαρακτήρα». Δεν πρέπει να αποκλείονται  και εκπλήξεις  καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει εντολή στην αντιπροσωπεία (υπό τον κ.Φίλιππο Σαχινίδη) η οποία θα συναντήσει τον κύριο Σταϊκούα, να επιδιώξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με την ειδική αποστολή να διασώσουν κυρίως τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες.

Μέχρι την τελευταία στιγμή άντως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εφέρετο αποφασισμένο να ψαλιδίσει κατά 1,5 δισ. ευρώ τα κονδύλια για τα «ευαίσθητα» υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Το μεγαλύτερο βάρος από όλα τα υπουργεία θα σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, που θα πρέπει να μειώσει 700 εκατ. ευρώ τις δαπάνες του έως το 2018. Οι περικοπές γίνονται σε συνάρτηση και με τις απώλειες πόρων από φόρους υπέρ τρίτων προς κοινωνικούς φορείς που θα καταγηθούν.

Ακολουθεί το Παιδείας με περικοπές 450 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από το κλείσιμο Πανεπιστημίων και το κύμα διαθεσιμότητας στην εκπαιδευτική κοινότητα. «Νυστέρι» 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται για το υπουργείο Υγείας, ώστε να μην ξεπεράσουν οι δαπάνες τα 4  δισ. το 2018. Από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης θα ζητηθούν περικοπές 150 εκατ. ευρώ.

Περισσότεροι έμμεσοι φόροι

Το Μεοσπρόθεσμο προβλέπει πως η χώρα θα καταφέρει  να βρει βηματισμό προς την ανάπτυξης και το ΑΕΠ να φθάσει σε τρέχουσες τιμές πάνω από τα 200 δισ. ευρώ από 183 δισ. ευρώ σήμερα, παρότι, πέρα των περικοπών, προβλέπει και αυξήσεις στις εισπράξεις φόρων.

Το βάρος θα πέσει στην αύξηση φόρων από την έμμεση φορολογία κατά 2,6 δις. ευρώ ώστε τα καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία να φθάσουν τα 23,1 δις. ευρώ από 20,5 δισ. ευρώ το 2014.
Την ίδια στιγμή προγραμματίζονται νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, έτσι ώστε να φθάσουν στα 7,1 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου, από 6,7 δισ. ευρώ φέτος.

Για να «βγει» η άσκηση της μείωσης του δημοσίου χρέους, ως ποσοστύ του ΑΕΠ, το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που έχουν καταρτίσει στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επιταχυνόμενη άνοδο του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες:

-          το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές θα ανέλθει σε 186 δισ. ευρώ το 2015, σε 195 δισ. ευρώ το 2016, ενώ  μετά θα ξεπεράσει το «ψυχολογικό φράγμα» των 200 δισ. ευρώ (στα 205 δισ. το 2017).

-          Η ιδιωτική κατανάλωση θα ανεβάζει ταχύτητα από το 2015 με ρυθμό 1,6% - 1,7% ετησίως, ενώ η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί ξανά μετά το 2017 (λόγω λιτότητος). Η τελική εγχώρια ζήτηση εκτιμάται ότι θα  φθάσει στο 4% το 2017 και το 2018.

-          Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ( κατασκευές , εξοπλισμός) θα  φθάσουν στο 11,5% το 2015 και στο 14,9% το 2016.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια