"Εντάξει, καληνύχτα" τα τελευταία λόγια του πιλότου του χαμένου Boeing της Malaysia Airlines

Την τελευταία επικοινωνία με τους πιλότους του χαμένου Boeing αποκάλυψε η Malaysia Airlines. 
Στη συνέχεια το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενημέρωσε τους συγγενείς η κυβέρνηση της Μαλαισίας. Διαψεύδεται πως εντοπίστηκε στίγμα του στα Στενά της Μάλακα, 1000 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου εξαφανίστηκε.  Επεκτείνονται στη στεριά αλλά και στη θάλασσα Ανταμάν. 
Ζητήθηκε η βοήθεια της Ινδίας.  Malaysia Airlines: Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως φταίει το πλήρωμα. 

Από τις 02:40 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα του Σαββάτου, το Boeing 777 της Malaysia Airlines που απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, αγνοείται. 

Σα να άνοιξε η γη και να το κατάπιε. Και οι συγγενείς των 239 επιβαινόντων παραμένουν στην αγωνία και το σκοτάδι. Τα παράπονά τους για την εταιρία, τεράστια. Κάποιος, στην Κίνα, έφτασε χθες σε σημείο να πετάξει μπουκάλι από την απόγνωση. Θέλουν απαντήσεις και βρίσκουν συνεχώς νέα ερωτήματα. 

Ζήτησαν συνάντηση και ενημέρωση από την κυβέρνηση της Μαλαισίας. Και την είχαν το πρωί της Τετάρτης σε ένα ξενοδοχείο στο Πεκίνο, όπου έχουν συγκεντρωθεί και περιμένουν εναγωνίως εξελίξεις για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. 

Το μόνο που τους αποκαλύφθηκε, όμως, είναι η τελευταία επικοινωνία των πιλότων με τον Πύργο Ελέγχου. Έγινε λίγο πριν εξαφανιστεί το αεροπλάνο από τα ραντάρ. "Εντάξει, καληνύχτα" ήταν οι τελευταίες λέξεις που ακούστηκαν από το πιλοτήριο του μοιραίου Boeing. 

"Στη συνέχεια, η πτήση χάθηκε από τα ραντάρ" είπε στους συγγενείς των Κινέζων επιβατών ο πρέσβης της Μαλαισίας στην Κίνα, Ντατούκ Ισκαντάρ Σαρουντίν. 

"Δεν είπα ότι βρήκαμε στίγμα του αεροπλάνου"

Οι ελπίδες πως βρέθηκε το χαμένο αεροπλάνο διαλύονται από τους ίδιους ανθρώπους που τις δημιούργησαν. Ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας φέρεται να είπε χθες πως τα στρατιωτικά ραντάρ "έπιασαν" στίγμα του Boeing στα δυτικά των Στενών της Μάλακα, 1000 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου χάθηκε το αεροπλάνο από τα ραντάρ.

Άμεσα σήμανε συναγερμός. Γιατί το αεροπλάνο βρέθηκε εκεί; Τι συνέβη και ο πιλότος επιχείρησε είτε να επιστρέψει στην Κουάλα Λουμπούρ είτε να κατευθύνει αλλού το αεροπλάνο;

Καμία απάντηση. Καμία εξέλιξη από τις έρευνες. Και ξαφνικά, ο Μαλαίσιος αξιωματικός αρνήθηκε πως είπε ότι βρέθηκε στίγμα του Boeing!
Η εφημερίδα της Μαλαισίας Μπερίτα Χαριάν φιλοξένησε χθες δηλώσεις του επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, Ροντζαλι Νταούντ, που έλεγε ότι το αεροπλάνο των Malaysian Airlines με τους 239 επιβαίνοντες εντοπίστηκε για τελευταία φορά από στρατιωτικά ραντάρ στο βόρειο άκρο των Στενών της Μάλακα στις 02:40 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα).

«Θέλω να δηλώσω ότι δεν έκανα καμία τέτοια δήλωση» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση σήμερα ο ίδιος. Και προσθέτει πως το μόνο που είπε είναι πως αυτό που εντόπισαν τα στρατιωτικά ραντάρ απλά οδηγούσε στο συμπέρασμα πως το αεροπλάνο γυρνούσε πίσω στη Μαλαισία! 

Οι αρχές της Μαλαισίας πιστεύουν πως το αεροπλάνο έκανε για κάποιο (άγνωστο) λόγο αναστροφή. "Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επεκτάθηκαν σε παράκτια ύδατα δυτικά της χερσονήσου της Μαλαισίας", διευκρίνισε ο στρατηγός Ροντζαλί Νταούντ. 

Πέμπτη μέρα ερευνών

Έτσι, σήμερα οι έρευνες επεκτάθηκαν δυτικά στη θάλασσα Ανταμάν. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται ήδη σε ακτίνα 200 χλμ. γύρω από το σημείο όπου το κέντρο ελέγχου έχασε την επαφή με το αεροσκάφος και συγχρόνως επεκτάθηκαν με μεγάλη κλίμακα σήμερα.

Ο αρχηγός της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στο εξής περιλαμβάνουν τη θάλασσα Ανταμάν, που συνορεύει νότια με το βόρειο άκρο της Σουμάτρας στην Ινδονησία και, ανατολικά και βόρεια με την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Καθώς οι έρευνες στρέφονται προς τα δυτικά, η Μαλαισία ζήτησε τη βοήθεια της Ινδίας. "Μαλαισία και Ινδία είναι σε επαφή για το θέμα αυτό από χθες και διεξάγονται συζητήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί τι βοήθεια ζητείται και τι μπορεί να προσφέρει η Ινδία", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί σε ποια περιοχή θα διεξάγει έρευνες η Ινδία, η οποία έχει μεγάλη στρατιωτική διοίκηση στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ του και το πολεμικό ναυτικό της περιπολεί στα Στενά της Μάλακα.

Την ίδια ώρα το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις έρευνες από αέρος για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους, αναμένοντας διευκρινίσεις από τη Μαλαισία για μια ενδεχόμενη νέα κατεύθυνση των ερευνών.

"Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά ορισμένες ερευνητικές δραστηριότητες αναμένοντας πληροφορίες από τη Μαλαισία", διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Φαμ Κιού Τιού, προσθέτοντας ότι η θαλάσσια έρευνα συνεχίζεται αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

"Την ημέρα που χάσαμε την επαφή με το αεροσκάφος, ενημερώσαμε τη Μαλαισία ότι παρατηρήσαμε πως το αεροσκάφος είχε κάνει στροφή προς τα δυτικά. Η Μαλαισία δεν απάντησε. Ζητήσαμε δύο φορές από τις μαλαϊκές αρχές εξηγήσεις, αλλά αυτές ακόμη δεν μας έχουν απαντήσει", είπε.

Παράλληλα, η πολιτική αεροπορία της Κίνας θα προσθέσει δύο αεροπλάνα στην αναζήτηση του χαμένου αεροπλάνου δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Ο Λι Ζιαξιάνγκ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αναζήτησης και διάσωσης θα πρέπει να διευρυνθούν και σε χερσαίες περιοχές.

Έκκληση από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας

Υπομονή και προσευχή ζήτησε από τους πολίτες της Μαλαισίας ο πρωθυπουργός της χώρας, Νατζίμπ Ραζάκ, ζητώντας επίσης να στηρίξουν την κυβέρνηση στην αποστολή της για τον εντοπισμό του αεροπλάνου!

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση από τον Αλλάχ με ηρεμία", τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη. "Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αυξήσει τα μέσα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, με αεροσκάφη και πλοία προηγμένης τεχνολογίας. Είμαι βέβαιος ότι θα το βρούμε. Το ερώτημα είναι πότε. Υπό την παρούσα κατάσταση πρέπει να έχουμε υπομονή και να προσευχόμαστε", είπε.

Malaysia Airlines: Δε φταίει το πλήρωμα

Δυο από τα σενάρια που εξετάζονται για το τι συνέβη στο μοιραίο Boeing είναι τα προσωπική ή ψυχολογικά προβλήματα μέλους του πληρώματος. Σε συνδυασμό και με τις αποκαλύψεις Νοτιοαφρικανής επιβάτη πως ο πιλότος την είχε καλέσει στο πιλοτήριο, η εταιρία αναγκάστηκε να δηλώσει πως δε έχει κανέναν λόγο να πιστεύει πως για την εξαφάνιση του αεροπλάνου φταίει κάποιο μέλος του πληρώματος. 

"Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπήρξε κάτι, ότι έγιναν κάποιες ενέργειες εντός του αεροσκάφους από το πλήρωμα που να προκάλεσαν την εξαφάνισή του", τονίστηκε από την εταιρία.
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια