Τα παιχνίδια των Αμερικανών και των τοκογλύφων της Ευρώπης στην Ουκρανία δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα από την Ρωσία....

Όταν η Μέρκελ συνδιαλέγεται με μια καταδικασμένη για απάτες (Τιμοσένκο) και τοποθετούν έναν ναζιστή για Πρωθυπουργό φιλοαμερικανό και ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει η Ουκρανία να διώξει από την Κριμαία την ναυτική βάση της Ρωσίας, τότε ήταν αναμενόμενη η κίνηση Πούτιν....

Θα έπρεπε να γνωρίζουν όσοι μιλούν για δήθεν εισβολές και παραμύθια, ότι η Κριμαία μέχρι το 1954 ήταν Ρώσικη πόλη-περιοχή και ο Χρουτσόφ την έκανε δώρο στην Ουκρανία αλλά με τον όρο να έχει δικό της κοινοβούλιο και να αποφασίζει μόνη της....
Άρα λοιπόν καλύτερα να διαβάσουν κάποιοι λίγο ιστορία και ύστερα να μιλούν για δήθεν πολέμους....

Ο Πούτιν έκανε το αυτονόητο, δηλαδή να προστατέψει τα Ρώσικα συμφέροντα απέναντι στα λαμόγια που μυρίστηκαν χρήμα στην Ουκρανία....

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση στην Κριμαία, έπειτα και από το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκρίνει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην ημιαυτόνομη περιοχή, αρνούμενος διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Η πρόταση έγινε αποδεκτή ομόφωνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της Άνω Δούμας, Βαλεντίνα Ματβιένκο διέταξε την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων να ζητήσει από τον Πρόεδρο Πούτιν να ανακαλέσει τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ.

Παρά την απόφαση της ρωσικής Γερουσίας, ο Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο», τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Β. Πούτιν κατέθεσε το Σάββατο σχετική πρόταση στη ρωσική Βουλή, επικαλούμενος την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών. Ζήτησε δε επίσημα την παρουσία και τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή». Στόχος είναι η «ομαλοποίηση της κατάστασης στη χερσόνησο της Κριμαίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Το αίτημα του Πούτιν, το οποίο έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα, αποτελεί την πρώτη επίσημη ενέργεια που αποτυπώνει την ετοιμότητα του Κρεμλίνου να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Παράλληλα, αποτελεί την απάντηση του Πούτιν προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε καλέσει τη Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται γενικά το έδαφος της Ουκρανίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έπειτα από την εξέλιξη αυτή ανέφερε: «Παρακολουθούμε στενά το θέμα, διαβουλευόμαστε με τους εταίρους μας και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το πιθανό κόστος, για το οποίο ο Πρόεδρος μίλησε χθες».

Το βράδυ του Σαββάτου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η οποία χαρακτηρίστηκε ως ικανοποιητική, ο κ. Χέιγκελ ζήτησε από τον Ρώσο αξιωματούχο να σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επεμβάσεις, ενώ ο κ. Σόιγκου φέρεται να του απάντησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει εάν θα αποστείλει ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία.

Συναγερμός στην Ουκρανία-Έκτακτη σύγκλιση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο εκτελών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως για την κατάσταση στην Ουκρανία στις 21.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτρείο Ίταρ-Τας. «Η Μόσχα αναμένει ότι η διεθνής κοινότητα θα επηρεάσει το καθεστώς του Κιέβου έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», ανέφερε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Γενική κινητοποίηση του στρατού ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα» ζήτησε από την πλευρά του ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ένας εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία καταγγέλλει πολιορκία

Από την πλευρά της Ουκρανίας καταγγέλλεται πως η Ρωσία ανέπτυξε παράνομα τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

Τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία τέθηκαν από νωρίς σε συναγερμό και κινήθηκαν με στόχο να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, καθώς, όπως ανέφεραν πηγές ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, Ρώσοι στρατιωτικοί επιχειρούσαν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, σε εξέλιξη βρισκόταν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου πολιορκία στην έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης από περίπου 300 άνδρες, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν λάβει εντολή από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή» ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σημεία-κλειδιά και συγκεκριμένα δύο στρατιωτικά αεροδρόμια, στις πόλεις Μπελμπέκ και Κιρόφσκογε, αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, όπου έχουν σταματήσει οι πτήσεις. Ο εναέριος χώρος πάνω από τη χερσόνησο έχει κλείσει, καθώς μόνο στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να πετούν.

Έκκληση στον Πούτιν για βοήθεια

Νωρίτερα το Σάββατο, ο νεοδιορισμένος φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχό του όλες οι στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας στην περιοχή -οι οποίες υπάγονταν μέχρι πρότινος στη δικαιοδοσία του Κιέβου- και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκαταστήσει «την ειρήνη και την ηρεμία» στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας. «Όσοι αξιωματούχοι δεν συμφωνούν με αυτό» είπε «τους καλώ να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους». 

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνδράμει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας» ανέφερε ενώπιον δημοσιογράφων ο Αξιόνοφ, μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου, που σε ανακοίνωσή του, επίσης σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείo Ειδήσεων, ανέφερε ότι η Ρωσία θα λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημα του πρωθυπουργού για βοήθεια.

«Παράνομος ο διορισμός του Αξιόνοφ»

Κατόπιν τούτων, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ με διάταγμα κήρυξε παράνομο τον διορισμό «ενός φιλορώσου πρωθυπουργού στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας».

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από ενόπλους στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η απόφαση αυτή αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα το δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια απόσχισης της αυτόνομης περιοχής, με τον πρωθυπουργό Αξιόνοφ να ανακοινώνει το πρωί του Σαββάτου ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής, το οποίο θα διεξαχθεί τελικά στις 30 Μαρτίου του 2014, δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, όπως μετέδωσε το RIA Novosti. Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ματαιώνει την αποστολή του στην Κριμαία

Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν. 

Ο Ρόμπερτ Σέρι έκανε την παραπάνω ανακοίνωση λίγο πριν την έγκριση της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Μετά από μία έκτακτη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες, ο Μπαν Γκι Μουν είχε δώσει εντολή στον Σέρι να επιστρέψει στην Κριμαία με αποστολή να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης. 

«Είχα επαφές έκτοτε με τις αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μία επίσκεψη στην Κριμαία σήμερα δεν είναι δυνατή» υπογράμμισε ο Σέρι σε μία ανακοίνωση από το Κίεβο. 

«Έτσι επιστρέφω στη Γενεύη όπου θα δώσω αναφορά αύριο (Κυριακή) στο γενικό γραμματέα της αποστολής μου και θα τον συμβουλευτώ για τα επόμενα βήματα» προσέθεσε ο ίδιος. 

Έκκληση της Δούμας στον πρόεδρο Πούτιν

Από την πλευρά του το ρωσικό κοινοβούλιο (Δούμα) κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «να προστατεύσει με όλους τους τρόπους» τον πληθυσμό της Κριμαίας «από τις αυθαιρεσίες και τη βία», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Σεργκέι Ναρίσκιν.

«Οι βουλευτές καλούν τον πρόεδρο να λάβει όλα τα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να προστατευθούν με κάθε τρόπο ο πληθυσμός από τις αυθαιρεσίες και τη βία στην Κριμαία» είπε ο Ναρίσκιν.

«Σήμερα πληροφορηθήκαμε, προς μεγάλη μας ανησυχία, ότι υπήρξαν απόπειρες ένοπλων ομάδων να διεισδύσουν σε διάφορες τοποθεσίες, ιδίως απόπειρες να καταληφθεί το κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών στην Κριμαία. Είναι σαφές ότι αυτό έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση του έργου των τοπικών αρχών και της πολιτικής κατάστασης στην Κριμαία» τόνισε ο Ναρίσκιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, η Δούμα θεωρεί επίσης ότι είναι αδύνατον προς το παρόν να διεξαχθούν νόμιμες και δημοκρατικές εκλογές στην Ουκρανία, λόγω της οξείας πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια