Εκλογές δικηγόρων: Η Επανάσταση του Αυτονόητου και οι Όψιμοι Επαναστάτες

Φεβρουάριος 2011. Η Χώρα ζει τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Μνημονίου. Στα πλαίσια της προσπάθειας για την αποτροπή της χρεωκοπίας της Ελλάδος, η τότε Κυβέρνηση με την καθοδήγηση της Τρόικας, προχωρά σε μεγάλες αλλαγές, περικοπές και μεταρρυθμίσεις, που μέχρι τότε ήταν αδιανόητες. Καθώς όμως, ο Λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, αυτονόητες αλλαγές, όπως η κατάργηση του «επιδόματος πλυσίματος χεριών», συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ικανοποίηση είτε ιδιωτικών συμφερόντων είτε στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.
Ο κλάδος της Δικαιοσύνης και του Δικηγορικού Επαγγέλματος μπαίνουν αμέσως στο στόχαστρο. Η Κυβέρνηση διακηρύσσει την επιθυμία να «απελευθερώσει» τον Δικηγορικό Κλάδο, για να πετύχει μείωση του κόστους των υπηρεσιών υπέρ των πολιτών. Και πως το επιτυγχάνει; Επιβάλλοντας ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες, ο οποίος επιβαρύνει τον πελάτη και όχι φυσικά τον δικηγόρο. Αυξάνει μέχρι και 10 φορές τα διάφορα παράβολα και χαρτόσημα που πληρώνονται υπέρ του Δημοσίου, σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας ενώπιον των Δικαστηρίων. Και τέλος προωθεί την αφαίρεση σημαντικού αριθμού υποθέσεων από την αρμοδιότητα των Δικαστηρίων (διαταγές πληρωμής, διαζύγια κλπ) για να την αναθέσει στους συμβολαιογράφους, δηλαδή σε επαγγελματίες με νομικά κατοχυρωμένες υψηλές αμοιβές!

Μάρτιος 2011. Ο Γιάννης Αδαμόπουλος, το απόλυτο αουτσάιντερ, εκλέγεται Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κόντρα στους επισήμους εκλεκτούς των μεγάλων κομμάτων εξουσίας, οι οποίοι δεν δίστασαν να συμμαχήσουν για να αποτρέψουν την εκλογή του. Αποτυγχάνουν και από τη στιγμή εκείνη ξεκινάει η επανάσταση του αυτονόητου.

Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους Δικηγόρος. Καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η ηλεκτρονική έκδοση γραμματίων προείσπραξης, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία στις ατελείωτες ουρές αναμονής. Αναρτώνται στο διαδίκτυο τα Εκθέματα των Ποινικών Δικαστηρίων, επιτρέποντας στους δικηγόρους να γνωρίζουν αν η υπόθεση τους έχει νούμερο 1 ή 60 και έτσι να μπορούν να προγραμματίζουν με άνεση τις δουλειές τους. Μέχρι τότε, χιλιάδες δικηγόροι ήταν υποχρεωμένοι να καλούν τον ένα και μοναδικό αρμόδιο υπάλληλο και να περιμένουν επί ώρα στη γραμμή, για να πάρουν αυτή την πληροφορία. Δημιουργήθηκαν στα περισσότερα Δικαστήρια, χώροι εργασίας για δικηγόρους, με γραφεία, υπολογιστές και εκτυπωτές για να διεκπεραιώνουν έκτακτες δουλειές επί τόπου, χωρίς να χρειάζεται να πηγαινοέρχονται δύο και τρεις φορές την ημέρα από το γραφείο τους στα Δικαστήρια.

Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Αδαμόπουλος διεξάγει με επιτυχία την μάχη, για την αποτροπή της αφαίρεσης χιλιάδων σοβαρών υποθέσεων από την αρμοδιότητα των Δικαστηρίων και των Δικηγόρων. Οι διαταγές πληρωμής εξακολουθούν να εκδίδονται μετά από αίτηση Δικηγόρου και μετά από την εξέταση τους από Δικαστή, διασφαλίζονται την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του αδύναμου μέρους (π.χ. δανειολήπτης) από το ισχυρό μέρος (π.χ. Τράπεζα). Αποτρέπεται η κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης και η αποσύνδεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων από τα γραμμάτια. Οι δικηγορικές αμοιβές, όπως αυτές προβλέπονται στα γραμμάτια προείσπραξης, είχαν παραμείνει αμετάβλητες από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά επί της ουσίας είχαν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 25%, λόγω του πληθωρισμού. Με την τροποποίηση του Κώδικα περί Δικηγόρων, όχι μόνο κατοχυρώθηκαν τα γραμμάτια, αλλά αυξήθηκαν κιόλας, δίνοντας ανάσα στους Δικηγόρους, αλλά και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στο Ταμείο του Κράτους, που εισπράττουν άμεσα τα υπέρ τους ποσά. Οι Προφήτες της Καταστροφής είχαν διαψευστεί πανηγυρικά.

Η προσφορά του Γιάννη Αδαμόπουλου στους συναδέλφους του, δεν περιορίζεται όμως τα τελευταία χρόνια με την ιδιότητα του Προέδρου του ΔΣΑ. Εδώ και 15 χρόνια, συγγράφει και διανέμει δωρεάν, βιβλία με πρακτικές γνώσεις και πληροφορίες για την καθημερινή άσκηση του Δικηγορικού Επαγγέλματος. Με τον τρόπο αυτό καλύπτει ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση και στην εμπειρία των νέων κυρίως Δικηγόρων, οι οποίο είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν, χωρίς καμία προετοιμασία, τους Δικονομικούς Λαβυρίνθους, ενώ ταυτόχρονα διακατέχονται από τον διαρκή φόβο ότι ακόμη και μια μικρή διαδικαστική αβλεψία μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τα συμφέρονται των πελατών τους.

Φεβρουάριος 2014. Ο Γιάννης Αδαμόπουλος κατεβαίνει για δεύτερη φορά υποψήφιος στις εκλογές του ΔΣΑ. Αυτή τη φορά οι αντίπαλοι του δεν πρόκειται να τον υποτιμήσουν. Προετοιμάζονται καλύτερα και αφού πρώτα επέλεξαν έναν «Ελ Σιντ» για υποψήφιο Πρόεδρο, επιδίδονται σε έναν ανηλεή πόλεμο λάσπης. Οι συνδικαλιστές δικηγόροι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που είχαν πανηγυρίσει την επιβολή του ΦΠΑ 23 στις δικηγορικές αμοιβές, μεταξύ άλλων και γιατί έτσι θεωρούσαν ότι θα αύξαναν την ρευστότητα τους, τζιράροντας (!) το ΦΠΑ επί τρίμηνο, αλλάζουν στάση, ενδύονται τον επαναστατικό μανδύα και κατηγορούν ως υπεύθυνο για το ΦΠΑ τον Γιάννη Αδαμόπουλο. Το γεγονός ότι κατά το χρόνο επιβολής του (καλοκαίρι του 2010), ο Γιάννης Αδαμόπουλος, δεν ήταν ούτε Πρόεδρος, ούτε καν απλό μέλος του ΔΣΑ, δεν τους απασχολεί, κατά τη γνωστή φράση «μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια καλή ιστορία».

Κατηγορούν τον Γιάννη Αδαμόπουλο για κακοδιαχείριση των αποθεματικών του Συλλόγου, ανακαλύπτοντας ένα μήνα πριν της εκλογές «ύποπτα» ελλείμματα, από το 2011, για τα οποία όμως δεν είχαν σκεφτεί να κάνουν τίποτα για τρία ολόκληρα χρόνια. Τόσο μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον τους για το συμφέρον του Συλλόγου. Όταν αποδεικνύεται ότι το αποθεματικό του Συλλόγου, εν μέσω μεγάλης κρίσης, δεν έχει υποστεί καμία μείωση πέραν της απώλειας χρημάτων από ληστεία που έγινε στους χώρους του Συλλόγου, οι λασπολόγοι στρέφονται σε άλλες πιο εξωφρενικές διαδόσεις.

Μάρτιος 2014. Οι δικηγόροι Αθηνών, καλούνται να επιλέξουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ανάμεσα σε δύο υποψηφίους Προέδρους, τον Γιάννη Αδαμόπουλο και τον Βασίλειο Αλεξανδρή. Και μπορεί για τον δεύτερο, να μην γνωρίζουν πολλά, δεδομένου ότι δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με τα κοινά, ούτε φρόντισε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αναπτύξει τις θέσεις και το πρόγραμμα του για τον Σύλλογο. Γνωρίζουν όμως, τον βίο και την πολιτεία του Γιάννη Αδαμόπουλου, την προσφορά του προς τους συναδέλφους τους, την εντιμότητα του και κυρίως το γεγονός ότι προτάσσει την δικηγορική του ιδιότητα πάνω και πέρα από τις πολιτικές του προτιμήσεις. Συνεπώς, η επιλογή για κάθε υγιώς σκεπτόμενο δικηγόρο είναι δεδομένη.
Ανρί ντε Βαμπρ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια