Τα τελευταία 54 λεπτά της μοιραίας πτήσης

Διάλογοι ρουτίνας ανάμεσα στους πιλότους της Malaysia Airlines και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Ποια είναι τα δυο σημεία στην επικοινωνία που προκαλούν ερωτήματα. 
Γιατί ειπώθηκε δυο φορές πως το αεροπλάνο πετούσε στα 35.000 πόδια. 
Η στροφή προς τα δυτικά έγινε ενώ το Boeing έβγαινε από το εναέριο χώρο της Μαλαισίας 
Ποιός πιλόταρε το αεροπλάνο λίγο πριν από την εξαφάνισή του; Γιατί οι δυο πιλότοι της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines επανέλαβαν με διαφορά έξι λεπτών πως το αεροπλάνο πετούσε στα 35.000 πόδια; 

Νέα ερωτήματα για τις τελευταίες στιγμές μέσα στο Boeing με τους 239 επιβαίνοντες που αναζητείται εδώ και δυο εβδομάδες προκαλεί η αποκάλυψη από τη βρετανική εφημερίδα Telegraph των διαλόγων ανάμεσα στους πιλότους και τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Μαλαισίας.

Η Telegraph τα τελευταία 54 λεπτά της συνομιλίας του συγκυβερνήτησ με τον Πύργο Ελέγχου και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Και οι ερευνητές πιστεύουν πως ένα μέρος της συνομιλίας αυτής αλλά το τελευταίο μήνυμα "Εντάξει, καληνύχτα" από τον Φαρίκ Αμπντούλ, Χαμίντ, τον συγκυβερνήτη, έχει γίνει ενώ στο αεροπλάνο έχει ήδη γίνει σαμποτάζ. 

Από τους διαλόγους προκύπτει πως αν οι πιλότοι ήταν μπλεγμένοι σε ό,τι συνέβη στο αεροπλάνο, ήταν πολύ προσεκτικοί στο να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις. 

Η ακολουθία των μηνυμάτων αποκαλύπτει μια "τέλεια ρουτίνα". Αλλά αυτό είναι που κινεί τις υποψίες. Και υπάρχουν δυο σημεία που δημιουργούν υποψίες. 



Το πρώτο αφορά ένα μήνυμα που εστάλη στη 01.07 και οι πιλότοι ενημέρωσαν ότι το αεροπλάνο πετούσε στα 35.000 πόδια. Η ίδια πληροφορία επαναλήφθηκε έξι λεπτά αργότερα, χωρίς ούτε να είναι απαραίτητο ούτε και να έχει ζητηθεί. 

Αλλά ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή: ήταν η ώρα που το σύστημα Acars έστειλε για τελευταία φορά σήμα. Κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 30 λεπτά απενεργοποιήθηκε, σκόπιμα όπως πιστεύουν οι ερευνητές. Ένα άλλο σύστημα ενεργοποιήθηκε στη 01.21 αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως το Acars έκλεισε πριν το τελευταίο μήνυμα του Χαμίντ στη 01.19. 

Το δεύτερο "ύποπτο" σημείο είναι η διαπίστωση πως το αεροπλάνο έκανε στροφή προς τη Δύση και η επικοινωνία χάθηκε τη στιγμή που άφηνε τον εναέριο χώρο της Κουάλα Λουμπούρ για να μπει σε εκείνον της Χο Τσι Μινχ.



«Αν επρόκειτο να κλέψω ένα αεροπλάνο, σε αυτό το σημείο θα το έκανα», είπε στην Telegraph ο Στίβεν Μπίζντιγκλαν, πρώην πιλότος της British Airways που έχει πετάξει πολλές φορές με Boeing 777. «Μπορεί να υπάρξει ένα μικρό νεκρό διάστημα στη μετάβαση ανάμεσα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ήταν το μόνο σημείο κατά τη διάρκεια της πτήσης που δεν θα μπορούσε να γίνει ορατό το αεροσκάφος από το έδαφος». 
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια