Η νύχτα μεγάλης «σφαγής» στην Ουκρανία.... (Προσοχή σκληρές εικόνες και βίντεο)

Στους 75 οι νεκροί, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό - Αφέθησαν ελεύθεροι οι αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι από τους εξεγερμένους - Κυρώσεις στο Κίεβο επέβαλε η Ε.Ε., αλλά συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με Γιανουκόβιτς, ο οποίος σκέφτεται εκλογές μέσα στο 2014 - Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Σοκ και δέος προκαλούν οι εικόνες που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου και δείχνουν τα νεκρά σώματα άοπλων διαδηλωτών να κείτονται στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας. Όπως μεταδίδουν κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όλοι τους βρήκαν το θάνατο από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, γεγονός που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη οργή στην αντιπολίτευση και στους διαδηλωτές.

Οι νεκροί, από την Τρίτη, οπότε και άρχισαν οι νέες συγκρούσεις, ανέρχονται σε 75, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 570.  Τα θύματα είναι τόσο αστυνομικοί όσο και διαδηλωτές.



Παράλληλα, οι γιατροί που εργάζονται στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, ισχυρίζονται ότι πάνω από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών «μόνο την Πέμπτη»! Ο αριθμός των νεκρών από το πιο βίαιο κύμα συγκρούσεων μεταξύ των αντικυβερνητικών και των αστυνομικών που έχει ξεσπάσει ποτέ στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί και να ξεπεράσει τους 100, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, αλλά και από αξιωματούχους της πόλης και της αντιπολίτευσης.

Οι κεντρικοί δρόμοι της ουκρανικής πρωτεύουσας έχουν γεμίσει ασθενοφόρα. Εκατοντάδες γιατροί βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους.

Όπως μεταδίδουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι 67 αστυνομικοί που κρατούνταν από το πρωί της Πέμπτης όμηροι των αντικυβερνητικών διαδηλωτών αφέθησαν ελεύθεροι, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η απελευθέρωσή τους μάλιστα, έγινε έπειτα από τη μεσολάβηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, καθώς πολλοί από τους εξεγερμένους, δεν ήταν πρόθυμοι να τους αφήσουν.

Και ενώ ο απολογισμός των θυμάτων μεγαλώνει και οι δρόμοι του Κιέβου βάφονται κόκκινοι από το αίμα, οι φόβοι ότι η αποψινή νύχτα θα είναι νύχτα «σφαγής» στην Ουκρανία είναι πιο έντονοι παρά ποτέ. Το κυβερνών κόμμα πάντως, κάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όλους τους εμπλεκόμενους στις συγκρούσεις να κατεβάσουν τα όπλα και να σταματήσει η βία.




Shooting AK-47 to people in Kiev από Miss-Jessy-Lays

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για προσωρινή κυβέρνηση και πρόωρες εκλογές

Εν τω μεταξύ, oλονύχτιες διαβουλεύσεις, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε, βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας αλλά και την ουκρανικής αντιπολιτευσης. Στόχος να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη που θα τερματίσει τις αιματηρές συγκρούσεις.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα ξεκίνησαν απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, με τη μεσολάβηση της τρόικας της ΕΕ. Είχαν προηγηθεί ξεχωριστές αλλεπάλληλες συζητήσεις με τον Γιανούκοβιτς και την αντιπολίτευση.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ χαρακτήρισαν τις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς πολύ δύσκολες», με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, να δηλώνει  ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» που θα αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και εργαζόμαστε με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης» είπε ο Φαμπιούς σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει μαζί με τους άλλους δύο ομολόγους του για να συναντήσουν και πάλι τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από συνομιλίες δύο ωρών και πλέον με την αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών μέσα στο έτος κάτι  στο οποίο έχει συμφωνήσει και ο νυν πρόεδρος της χώρας. Ο Τουσκ δήλωσε ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014. Επίσης είπε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει να συσταθεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος (της Ουκρανίας) ως το καλοκαίρι». «Όμως η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται» προσέθεσε ο Τουσκ.

Συνεχίζουν τις πιέσεις στον Γιανουκόβιτς οι ΗΠΑ

Οι διπλωματικές πιέσεις που δέχεται ο Γιανουκόβιτς είναι τεράστιες. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκο, στην οποία επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να επιβάλουν κυρώσεις στους ουκρανούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη βία στο Κίεβο. «Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να αποσύρει αμέσως όλες τις δυνάμεις ασφαλείας- την αστυνομία, τους ελεύθερους σκοπευτές, τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες, και τις δυνάμεις των ατάκτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Δεν σηκώνουν το... τηλέφωνο στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας

Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πλευρά του κατήγγειλε ότι έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αλλά «ουδείς σηκώνει το τηλέφωνο». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χέιγκελ, «δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με κάποιον από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκεί στην Ουκρανία. Έχουμε προσπαθήσει να αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα.Θα έλεγα ότι είναι πολύ ασυνήθιστο».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο CNN, είπε ότι η Αμερική δεν επιθυμεί την παραίτηση του Γιανουκόβιτς, τόνισε ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο ο Ουκρανός πρόεδρος να οδηγήσει τη χώρα του σε ένα καλύτερο μέλλον, μέσω μιας νέας κυβέρνησης.



H απότομη αύξηση του αριθμού των θυμάτων ήρθε όταν εκατοντάδες διαδηλωτές την Πέμπτη έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό ανακαταλαμβάνοντας τη πλατεία-σύμβολο του ουκρανικού κινήματος αμφισβήτησης.

Οι διαδηλωτές, φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας.



 

Η απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας δεν άργησε να έρθει, όταν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας τούς επετράπη να χρησιμοποιήσουν πυροβόλα όπλα. Τότε το όνειρο για εκεχειρία έχασε την όποια δυναμική του και η χώρα βυθίστηκε για τα καλά στο χάος...

Παράλληλα, στον απόηχο των πολύνεκρων επεισοδίων, το ουκρανικό Κοινοβούλιο το βράδυ της Πέμπτης καταψήφισε τα αντιτρομοκρατικά μέτρα στη χώρα. Το ψήφισμα ζητεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή όλων των δυνάμεων ασφαλείας στις μόνιμες θέσεις εργασίας τους, ενώ απαγορεύει τη χρήση πυροβόλων όπλων σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς και την παρεμπόδιση των μέσων μαζικής μεταφοράς.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια