Σκηνές... πολέμου στο Κίεβο με φωτιές και αίμα - Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές - Προσοχή! Σκληρές εικόνες

Δέκα νεκροί και 150 τραυματίες διαδηλωτές στο Κίεβο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας
Νεκροί δυο αστυνομικοί και 47 τραυματίες
Έκκληση σε γυναίκες και παιδιά: Απομακρυνθείτε από την πλατεία Ανεξαρτησίας
Τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους διαδηλωτές να εκκενώσουν τα κτίρια που είναι υπό κατάληψη
Η Ουάσινγκτον καλεί τον Ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς "να βάλει ένα τέλος στις συγκρούσεις"
Αντιδράσεις της Ρωσίας: Οι δυτικοί φταίνε για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία
Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το Κίεβο, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αρχών, επτά διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί έχασαν σήμερα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.





Από την πλευρά των αστυνομικών, τρεις έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων ο ένας τραυματίστηκε από σφαίρα στο λαιμό και άφησε την τελευταία του πνοή, την ώρα που διακομιζόταν στο νοσοκομείο. Επίσης υπάρχουν 47 τραυματίες.





Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας έχουν περικυκλώσει την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές και έχουν αρχίσει μια μεγάλη επιχείρηση για τη διάλυσή τους.



Οι αστυνομικές δυνάμεις μετέφεραν κοντά στην πλατεία τρία τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες νερού, τα οποία και άρχισαν να χρησιμοποιούν νωρίς το βράδυ.

Παράλληλα, έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αναγκάσουν σε υποχώρηση τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και κομμάτια από τις σπασμένες πέτρες του πεζοδρομίου. Πολλοί άλλοι στην πλατεία τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.

Πολλές σκηνές από αυτές που είχαν στήσει εδώ και τρεις μήνες στην πλατεία κάηκαν. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και ξύλα στην είσοδο της πλατείας για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να τους προσεγγίσουν.


Την ίδια ώρα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας αναφέρει ότι οι αρχές θα περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο. "Για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για να μην έχουμε θύματα, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ουκρανίας ότι οι μετακινήσεις προς το Κίεβο θα περιοριστούν από τα μεσάνυχτα", ανέφερε το πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν "οι πιο σκληρές» ποινές σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες. "Η γενική εισαγγελία θα ζητήσει την επιβολή των πιο σκληρών ποινών σε βάρος εκείνων που πυροδότησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, εκείνων που τις οργάνωσαν και εκείνων που τις καθοδήγησαν »ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας, καλώντας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης" να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει ".


Νωρίτερα, ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από "τις γυναίκες και τα παιδιά" να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα.

"Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας", είπε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αυτή πλατεία του Κιέβου. "Καλούμε τον πρόεδρο (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.


Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει η βία. "Οι αρχές σκόπιμα προκάλεσαν προβοκάτσιες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές δια της βίας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι έχει εξαπολύσει «πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό" και εξελίσσεται σε "αιματοβαμμένο πρόεδρο".

Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και κάλεσε τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών να μην παραμένουν απαθείς "ενώ ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του".



Ουάσινγκτον: Βάλτε ένα τέλος στις συγκρούσεις

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία "δεν θα επιλύσει την κρίση".

"Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να "βάλει τέλος στις συγκρούσεις» και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

"Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές", τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές ", πρόσθεσε η Μάγκνουσον, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό" δεν θα τερματιστεί η κρίση ".

"Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)", την κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, συνέχισε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία κάλεσε απόψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους ή στα σπίτια τους ώστε να μην εμπλακούν στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην πόλη, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.



Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης από τον Γιανουκόβιτς "να ξαναρχίσει από σήμερα τον διάλογο με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας", κατέληξε η Μάγκνουσον.



"Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων" στο Κίεβο δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η θέση του είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη και "να αποσυρθεί ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας".

newsit.gr /

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια