«Μείνετε μακριά από κτίρια, μην κυκλοφορείτε άσκοπα!» η έκκληση στους κατοίκους της Κεφαλονιάς μετά το νέο σεισμό

Νέος μεγάλος σεισμός 5,7 ρίχτερ στην Κσεφαλονιά....
Τα άκουσε ο Νίκος Δένδιας φτάνοντας στο Ληξούρι: Δίνετε 4 εκατ. να πιάσετε τον Ξηρό κι εμείς δε μπορούμε να μπούμε σπίτια μας 
- Να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και να μείνουν σε ανοιχτούς χώρους καλούν οι αρχές τους κατοίκους της χερσονήσου της Παλικής 
- Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και στον προβλήτα του λιμανιού στο Ληξούρι από το νέο σεισμό 
- Κλειστά μέχρι νεοτέρας τα σχολεία στην Κεφαλονιά – Θα ελεγχθούν από μηδενική βάση 
- Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων 
- C130 με γιατρούς και υγειονομικό υλικό στέλνει το υπουργείο Υγείας 
Τις ήδη ανοιχτές πληγές του νησιού ήρθε να επιδεινώσει ο νέος ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Κεφαλονιά, με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα από το Ληξούρι. 
Για μια ακόμη φορά επικράτησε αλαλούμ με το μέγεθος του σεισμού, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας να καταλήγει πως ο σεισμός ήταν 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. 

Ήδη στο νησί, με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Ληξουρίου ήταν «θερμή», με τον υπουργό να τα ακούει για τα καλά και τους κατοίκους να του παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης μετά τον σεισμό της περασμένης Κυριακής. 

Τον Νίκο Δένδια συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, που θα συντονίσει μαζί με τον υπουργό όλες τις ενέργειες της πολιτικής προστασίας στο νομό.
Νωρίτερα, έφθασε οδικώς κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ με ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο προκειμένου να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού. 

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο μοναδικός υπουργός που θα βρεθεί στο νησί. Θα μεταβούν επίσης ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης


Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται και αυτή τη φορά στο Ληξούρι. Σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές από τον προηγούμενο ισχυρό σεισμό επλήγησαν ακόμη περισσότερο. Οι τοπικές αρχές απηύθυναν δραματική έκκληση στους κατοίκους της Παλικής να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

«Για λόγους ασφαλείας αλλά και για την διευκόλυνση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνουμε τους κατοίκους της Παλικής να παραμείνουν σε ανοικτούς χώρους, μακριά από κτίρια και να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία των οχημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση. 



Εκατοντάδες κάτοικοι, τρομοκρατημένοι από το χορό των Ρίχτερ έχουν ήδη πάρει τα αυτοκίνητά τους και έχουν πάει στο γήπεδο της πόλης, ενώ άλλοι έχουν πάει στον περιφερειακό όπου δεν υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης. 
Άλλοι είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της πόλης και με ντουντούκες προτρέπουν τον κόσμο να βγει από τα σπίτια.
Το Ληξούρι αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένο οδικώς και από θαλάσσης, καθώς στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι και γενικώς ο καιρός είναι κακός, με βροχές και κρύο. Και έτσι θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Πέμπτης. 

Τα σχολεία του νησιού θα μείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας, προκειμένου να ελεγχθούν από μηδενική βάση. 




Το λιμάνι στο Ληξούρι μοιάζει με... βομβαρδισμένο τοπίο και τις ζημιές θα επιθεωρήσει ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Θανάσης Χριστόπουλος.
Ο γενικός γραμματέας θα συνοδεύεται από τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο θα επιθεωρήσει και θα καταγράψει τις ζημιές στα λιμάνια του νησιού και θα συντονίσει τις ενέργειες αποκατάστασής τους.

Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων. Για την εφαρμογή του μεταβαίνει στην Κεφαλονιά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Στο πλαίσιο αυτό μεταβαίνουν άμεσα στην Κεφαλονιά:




- δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (C-130 και C-27J) της Πολεμικής Αεροπορίας 
- ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (3 ομάδες των 10 ατόμων και 3 γιατρούς)
- δύο γαιοπροωθητές
- 11 σκηνές των 10 ατόμων και είδη πρώτης ανάγκης





Το αρματαγωγό "Ικαρία" του Πολεμικού Ναυτικού μεταβαίνει στο νησί μεταφέροντας έναν φορτωτή, δύο ερπυστριοφόρους γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και έναν φωτιστικό πύργο με τους χειριστές τους, ένα κινητό μαγειρείο με το προσωπικό του, καθώς και ένα υδροφόρο όχημα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια