H νέα "μόδα" με τις απαγωγές της "τίγρης" χτύπησε και την Ελλάδα με την απαγωγή Καραμολέγκου....

"Οι απαγωγείς της τίγρης" συνήθως κρατούν το θύμα τους μέσα σε αυτοκίνητο όλη τη διάρκεια της απαγωγής.
Έτσι και στην περίπτωση του Μ. Καραμολέγκου που τον είχαν μέσα στο πορτ-παγκάζ όλη τη νύχτα.
Το φαινόμενο παρουσιάστηκε σε Βρετανία και Βέλγιο και πλέον έχει αυξητικές τάσεις και στη χώρα μας.
Η πρώτη απαγωγής της τίγρης στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2011, αρπάζοντας έναν 61χρονο χρυσοχόο.
Tiger kidnapping, το «άρπαγμα της τίγρης», «απαγωγή της τίγρης». Έτσι χαρακτηρίζεται διεθνώς ο τρόπος απαγωγής του 56χρονου αρτοβιομήχανου Μανώλη Καραμολέγκου. Παρουσιάστηκε ως φαινόμενο στη Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία και Βέλγιο. Η νέα «μόδα» δράσης που έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό μοιάζει να έρχεται με αυξητικές τάσεις και στη χώρα μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες εντοπίζουν τους στόχους τους ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα θυμάτων ή συγγενών τους. 

Πρόκειτα για απαγωγές με μικρή διάρκεια και στόχο ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με μεγάλα έσοδα ή διευθυντές τραπεζών προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να εισπράττουν λύτρα για την άμεση απελευθέρωσή τους. Τις περισσότερες φορές, όπως και σε αυτή του Μανώλη Καραμολέγκου, κρατούν το θύμα τους μέσα σε οχήματα, διαρκώς κινούμενα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή ηλεκτρονικού εντοπισμού τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίζουν γονείς που είναι στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, επενδυτικών ομίλων και τραπεζών, όπως και στην ελληνική περίπτωση, που καταγράφηκε στις αρχές Ιουνίου 2012 στη Χαλκίδα, και αρπάζουν κάποιο από τα παιδιά τους. Οι δράστες είχαν αρπάξει τον 15χρονο Βαγγέλη, όταν πήγαινε στο σχολείο του. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Χαλκίδας. 
Μοναδική προϋπόθεση στην επιλογή του στόχου της αρπαγής είναι ο γονέας ή ο κοντινός συγγενής να έχει πρόσβαση στο ταμείο της επιχείρησης που εργάζεται.
Στην περίπτωση της Χαλκίδας ζήτησαν 3.000.000 ευρώ. Σε αυτές τις λεγόμενες «αρπαγές του τίγρη», οι δράστες επενδύουν στον φόβο και τον πανικό γονέων και συγγενών. Ευελπιστούν ότι κυριαρχούμενοι από αυτά τα συναισθήματα θα πάνε στις επιχειρήσεις που εργάζονται και θα υφαρπάξουν τα χρήματα που τους ζητούνται ως λύτρα. Αν αυτό δεν γίνει, τότε οι δράστες συνήθως απελευθερώνουν άμεσα τους ομήρους, όπως έγινε στην περίπτωση του 15χρονου Βαγγέλη, μετά από 4 επικοινωνίες με τους γονείς και 14 ώρες αγωνίας, τον άφησαν στη Δροσιά Χαλκίδας. 

Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, κυρίως εκείνων που έχουν και υποκαταστήματα στο εξωτερικό, έχουν ενημερωθεί σχετικά με το νέο εγκληματικό φαινόμενο, και έχουν αναπτύξει δικλείδες ασφαλείας προς τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στα ταμεία τους, ώστε να μην είναι δυνατή η εκταμίευση χωρίς να γίνει αντιληπτή. 

Λίγες ημέρες μετά, η αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση σπείρας που προέβαινε σε τέτοιου είδους απαγωγές. Συνελήφθησαν επτά Έλληνες(δύο εξ αυτών ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση) και δύο Αλβανοί κακοποιοί - ηλικίας από 29 έως 35 ετών- που σε χρονικό διάστημα επτά μηνών είχαν προχωρήσει στην αρπαγή τριών ανδρών και δύο γυναικών προκειμένου να τους υφαρπάξουν χρήματα, κοσμήματα και χρυσό.

«Προσπάθησαν να πάρουν τον γιο της»

Χαρακτηριστική η απαγωγή 35χρονης γυναίκας από τη συγκεκριμένη σπείρα απαγωγέων, στις 25 Μαίου 2012. «Προσπάθησαν να απαγάγουν το επτάχρονο παιδί μου και τους ικέτευσα να πάρουν εμένα. Με κράτησαν για περισσότερες από εικοσιπέντε ημέρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο το είχαν καλύψει με κουκούλα, και μου επέτρεπαν μόνο τις σωματικές μου ανάγκες. Βρισκόμουν σε αθλία κατάσταση, άπλυτη, βρώμικη, με τα ίδια ρούχα για πολλές εβδομάδες, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. 

Αρχικά ζητούσαν 3.000.000 ευρώ και 30 κιλά χρυσού, για να με αφήσουν. Δεν ήξερα αν θα βγω ζωντανή....» περιέγραψε στους αστυνομικούς, το θύμα της απαγωγής, συνιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας. Ακολούθησαν περίπου δέκα τηλεφωνικές επικοινωνίες των απαγωγέων με τον σύζυγο της απαχθείσας και τελικά αφέθηκε ελεύθερη -στις 19 Ιουνίου 2012- με καταβολή 346.500 ευρώ σε μετρητά.

Όλοι οι στόχοι είχαν άμεση σχέση με καταστήματα αγοράς και πώλησης χρυσού και όπως έχουν διαπιστώσει αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ένα από τα μέλη της συμμορίας σχετίζονταν με αυτού του τύπου τα καταστήματα και γνώριζε λεπτομέρειες για τις επιχειρηματικές τους κινήσεις. Επιπλέον ένας εκ των συλληφθέντων είχε μακρινή συγγένεια με ένα από τα θύματα της απαγωγής.
Στις τέσσερις πρώτες περιπτώσεις, οι απαγωγείς είχαν απελευθερώσει τα θύματά τους μετά από λίγες ώρες.
Όμως στην περίπτωση της 35χρονης η απαγωγή διήρκεσε 26 ημέρες και ήταν η τρίτη απαγωγή σε διάρκεια στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά μετά την αρπαγή και ομηρία για 64 ημέρες -το φθινόπωρο του 2001- του επιχειρηματία Ιωάννη Ζώνα, ο οποίος απεβίωσε λίγα χρόνια αργότερα από ανίατη ασθένεια...

Απαγωγές λίγων ωρών

Η ομάδα των απαγωγέων-«τίγρεων», ξεκίνησε τη δράση της στις 15 Δεκεμβρίου 2011, αρπάζοντας 61χρονο χρυσοχόο, έξω από το σπίτι του και τον οδήγησαν σε περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Κατά τη διάρκεια της αρπαγής οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με οικείους του και απαίτησαν χρήματα και πλάκες χρυσού για να τον αφήσουν ελεύθερο. Τελικά δεν καταβλήθηκαν τα λύτρα, καθώς ο απαχθείς κατάφερε να διαφύγει εκμεταλλευόμενος στιγμιαία ολιγωρία τους, ενώ τον κρατούσαν σε ερημικό σημείο πλησίον της Ν. Ε. Ο. Αθηνών - Πατρών και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την περιοχή με τη βοήθεια διερχόμενου οδηγού λεωφορείου ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους οικείους του και την Αστυνομία.

Οκτώ ημέρες αργότερα στις 23 Δεκεμβρίου 2011, απήγαγαν 71χρονο χρυσοχόο, την ώρα που πλησίαζε στο σπίτι του, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Δύο κουκουλοφόροι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του στη μέση του δρόμου και αφού προκάλεσαν φθορές σε αυτό σπάζοντας τα τζάμια, με την απειλή όπλου, του φόρεσαν κουκούλα στο κεφάλι, του έδεσαν τα χέρια με ταινία και τον έβαλαν στο πορτ - μπαγκάζ του αυτοκίνητου τους και στη συνέχεια τον οδήγησαν σε αποθήκη κτιρίου σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες των δραστών με τους οικείους του και απαίτησαν την παράδοση κοσμημάτων, προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο και να μην τον σκοτώσουν. Ο απαχθείς αφέθηκε ελεύθερος στην περιοχή του Ασπροπύργου, πρωινές ώρες της 24-12-2011, αφού προηγουμένως οι δράστες παρέλαβαν μέρος των λύτρων που απαιτούσαν.

Στις 8 Ιανουαρίου 2012, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο 26χρονης. Της έβαλαν κουκούλα στο κεφάλι, άρπαξαν 70 ευρώ, το κινητό της και την οδήγησαν σε μία οικοδομή στον Ασπρόπυργο. Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους οικείους της απαίτησαν την καταβολή χρημάτων ως "λύτρα" για να την απελευθερώσουν. Πρωινές ώρες της 08-01-2012, η απαχθείσα αφέθηκε ελεύθερη, αφού καταβλήθηκε μέρος των λύτρων.

Η 4η απαγωγή συνέβη στις 2 Μαρτίου 2012, όταν πέντε από τους δράστες ακινητοποίησαν 32χρονο γιο, ιδιοκτήτη εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων πολύτιμων μετάλλων, την ώρα που ετοιμαζόταν να εισέλθει με το αυτοκίνητό του σε πιλοτή πολυκατοικίας κοντά στο σπίτι του, για να το σταθμεύσει. Αφού του φόρεσαν κουκούλα και τον χτύπησαν σε διάφορα σημεία του σώματός του, τον έβαλαν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου του, στο οποίο επιβιβάστηκαν κάποιοι από τους δράστες. Σε περιοχή της Δυτικής Αττικής τον επιβίβασαν σε άλλο αυτοκίνητο εγκαταλείποντας εκεί το δικό του και τον οδήγησαν σε κτίριο ιδιοκτησίας ενός εκ των δραστών στην περιοχή του Ασπροπύργου. Στη συνέχεια, οι δράστες επικοινώνησαν με τους οικείους του και απαιτούσαν ως «λύτρα» την καταβολή χρυσού. Πρωινές ώρες της 02-03-2012 ο απαχθείς αφέθηκε ελεύθερος, αφού καταβλήθηκε μέρος των λύτρων.
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια