Έξι χρόνια από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Χθες 28 Ιανουαρίου 2014, συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πέρασε το κατώφλι της ιστορίας. Πληθωρικός, μοντέρνος ποιμενάρχης, με πύρινο λόγο και παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα των κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων, «έβγαλε» την εκκλησία από το αυστηρά τυπικό «καβούκι» της, επανέφερε τους νέους στους ναούς, ακόμη και αν φορούσαν σκουλαρίκι και μίνι και ξεκίνησε το διάλογο με όλες τις κοινωνικές τάξεις. 

Οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα όταν αφορούσαν την κυβέρνηση Σημίτη και τις ΗΠΑ, προκαλούσαν εκ’ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα. Ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι ο λόγος του είχε πολιτική χροιά. Με την κοίμησή του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την εκλογή του Ιερώνυμου Β΄ άνοιξε ένα νέο περισσότερο εσωστρεφές και πνευματικό, αλλά συνάμα πιο αποστασιοποιημένο από τα κοινωνικά προβλήματα.


Το www.crashonline.gr παρουσιάζει ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο, με τους τρεις τελευταίους προκαθήμενους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη φωτογραφία διακρίνονται ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, ο μακαριστός Χριστόδουλος (τότε μητροπολίτης Δημητριάδος) και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (τότε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας). Η σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε «ένα κλικ». Από τον «αντάρτη» Σεραφείμ, τον «πληθωρικό» Χριστόδουλο, στον «εσωστρεφή» Ιερώνυμο.


Και ένα βίντεο που πρέπει όλοι να δούμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια