Η τρόικα έρχεται το ασφαλιστικό (ξανα)ανοίγει....

Το χρηματοδοτικό κενό όπως αυτό καταγράφεται στον Κοινωνικό Προϋπολογισμό για το 2014 αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η «τρύπα» αυτή μπορεί να κλείσει με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τα μέτρα που ελήφθησαν το Νοέμβριο, κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. Βέβαια οι δανειστές δέχονται μόλις τα 300 εκατ. ευρώ και αυτά με αστερίσκους, ενώ επιμένουν για τη λήψη και άλλων μέτρων προκειμένου να κλείσει η συγκεκριμένη «τρύπα». Τα πράγματα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά αν λάβει κανείς υπόψη του τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ, σύμφωνα με τα οποία, το έλλειμμα των ταμείων από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης το 2014 θα ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ. 

Μεγαλώνει η τρύπα

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% αναμένεται να μεγαλώσει το έλλειμμα, καθώς ακόμη και η λύση της μείωσης των εισφορών που κατευθύνονται στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ και στα προγράμματα Κατάρτισης δεν είναι... ανέξοδες για το συνταξιοδοτικό σύστημα. 

Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, εφόσον η τρόικα δεχθεί τη λύση της μείωσης των εισφορών κατά 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους, εντός του 2014, εκτός από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που δίνει ο ΟΑΕΔ, θα έχει αντίκτυπο και στις συντάξεις, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, ενώ παρακρατούνται για τον συγκεκριμένο λόγο, τελικά καταλήγουν στην πληρωμή των συντάξεων. 

Συνολικά, ενώ η τρόικα υπολογίζει πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία ύψους 850 εκατ. ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η «τρύπα» θα φθάσει τα  350 εκατ. ευρώ.

Μαύρα μαντάτα και από τον ΟΟΣΑ

Η επιμονή της τρόικας να εφαρμοστούν τα μέτρα που περιέχονται στο tool kit του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Εργασίας και το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο «ξεσκαρταρίσματος» των κοινωνικών πόρων. 

Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμούν ότι το έλλειμμα από την διακοπή των φόρων υπέρ τρίτων, θα αγγίξει τα 1,2 δισ. ευρώ. 

Στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχει επιδιωχθεί από την ελληνική πλευρά η κατάργηση περίπου 60 πόρων που δεν κατευθύνονται στα ταμεία. Το δημοσιονομικό όφελος δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που δεν ικανοποιεί την τρόικα. 

Και νέοι πονοκέφαλοι 

Προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις περικοπές στα μισθολόγια των ενστόλων. Αν και δικαστικές πηγές διαμηνύουν ότι  η απόφαση (που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα) αφορά μόνο στον «σκληρό πυρήνα του δημοσίου», στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ψάχνουν τις υποθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και μπορεί να προκαλέσουν νέους πονοκεφάλους και κυρίως μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Εκτός από τις περικοπές στα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια που θα εξεταστούν στα δικαστήρια, σημαντικές θεωρούνται οι υποθέσεις  που αφορούν στις περικοπές των εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους.  Να σημειωθεί ότι, το ΣτΕ ήταν αυτό που το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει ενστάσεις ως προς τις περικοπές στο εφάπαξ του  Ταμείου Αρωγής του Λιμενικού Σώματος, επισημαίνοντας ότι μετά τις όποιες περικοπές, η παροχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.  

Οι νέες περικοπές φαίνεται πως αποτελούν μονόδρομο, όμως σε μια περίοδο με έντονο προεκλογικό χρώμα, οποιαδήποτε κουβέντα για μείωση συντάξεων αποτελεί ταμπού. Για το λόγο αυτό, στο υπουργείο Εργασίας αρνούνται να συζητήσουν οποιαδήποτε περικοπή, επιμένοντας ότι με μέτρα όπως η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η εφαρμογή του Άτλαντα, του ασφαλιστικού μητρώου δηλαδή για το σύνολο των ασφαλισμένων, άμεσα και έμμεσα, θα επιφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις στο σύστημα. 
Της Ρούλας Σαλούρου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια