Οριστικό διαζύγιο με τον Σύριζα ο Τατσόπουλος. Ανεξαρτητοποιήθηκε το απόγευμα....

Διαβάστε την χειρόγραφη επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής - Παρά τις παραινέσεις από την Κουμουνδούρου, δεν παραιτείται από βουλευτής και δεν παραχωρεί την έδρα του στο κόμμα - Στελέχη της ηγεσίας μιλούν για «βελούδινο διαζύγιο», το οποίο μάλιστα προέκυψε έπειτα από κατ' ιδίαν συνάντηση Τατσόπουλου - Τσίπρα

Τίτλους τέλους στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Ο βουλευτής της Β' Αθήνας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με το οποίο εξελέγη, ως συνεργαζόμενος, στις εκλογές του 2012 και ανεξαρτητοποιείται. 

«Με την παρούσα σας ενημερώνω ότι παραιτούμαι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η λιτή του επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παρά τις παραινέσεις από την Κουμουνδούρου, ο κ. Τατσόπουλος δεν παραιτείται από βουλευτής και δεν παραχωρεί την έδρα του στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ουσιαστικά, δηλαδή, αδιαφόρησε πλήρως για την επισήμανση που έκανε νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την ΚΟ, όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από τη διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος».

Παρά ταύτα, στελέχη της ηγεσίας έκαναν λόγο για «βελούδινο διαζύγιο», το οποίο προέκυψε και έπειτα από τετ-α-τετ συνομιλία που είχε ο κ. Τατσόπουλος με τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για την πρώτη απώλεια βουλευτή για τον ΣΥΡΙΖΑ, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που προέκυψε στις εκλογές του 2012, έστω και αν αυτή έγινε μετά από πολύ κόπο και πόνο και για τις δύο πλευρές.

Ο κ. Τατσόπουλος είχε φτάσει και άλλες φορές στην άκρη του γκρεμού, καθώς οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του εξέθεταν τον ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς, όμως ο κ. Τσίπρας αρνούνταν να λάβει το όποιο καταστατικό μέτρο εναντίον του. 

Οι παρεξηγήσεις είχαν μεν λυθεί την τελευταία στιγμή έως πρόσφατα, αλλά άφηναν πάντα ένα πρόβλημα πίσω τους, με αποτέλεσμα εδώ και καιρό ο βουλευτής να είναι ξένο σώμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κομματική βάση μάλιστα πίεσε ασφυκτικά την ηγεσία σε τελευταία μοιραία περίπτωση, ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος, κάνοντας σαφές ότι δεν φτάνει η πολιτική αποδοκιμασία του από το κόμμα.

Σημειωτέον ότι το ποτήρι ξεχείλισε, όταν ο κ. Τατσόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες της 17 Νοέμβρη και μάλιστα κατονόμασε και συγκεκριμένα στελέχη!

Το χρονικό της παραίτησης - Χωρίς τον βουλευτή συνεδρίασε το προεδρείο της ΚΟ

Νωρίτερα, μία έμμεση, πλην σαφέστατη πρόσκληση-πρόκληση είχε απευθύνει προς τον Πέτρο Τατσόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την καταδικαστική ανακοίνωση των απόψεων του βουλευτή, που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από δραματική συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. 

Αφού αποδοκίμασε ρητά τη στάση του, με τις συνεχείς δηλώσεις, που προκαλούν πρόβλημα στο κόμμα, τον κάλεσε ουσιαστικά να παραιτηθεί, αλλά και να επιστρέψει τη βουλευτική έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την Κ.Ο., όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από τη διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε πάντως και τον βουλευτή Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, θεωρώντας «απαξιωτική και υβριστική» τη συμπεριφορά που επέδειξε προς τον κ. Τατσόπουλο, τον οποίο είχε, ως γνωστό, χαρακτηρίσει «μαλ..κα ή προβοκάτορα».

Η ανακοίνωση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως εξής:

«Σε σχέση με το ζήτημα που ανέκυψε από τη δημόσια έκφραση απόψεων του βουλευτή μας, Π. Τατσόπουλου, που δημιουργούν συνειδητά ή ασυνείδητα σύγχυση και δίνουν έδαφος για τη στοχοποίηση κοινωνικών αγωνιστών και πολιτικών στελεχών του κόμματος με την οποία επιχειρεί το επικοινωνιακό χαλκείο της ΝΔ τη συσχέτιση της Αριστεράς με την τρομοκρατία, επισημαίνουμε:

-  Τη σαφή πολιτική αποδοκιμασία αυτής της στάσης, όπως άλλωστε εκφράστηκε αμέσως και με δηλώσεις του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

-  Την επιμονή μας στην πιστή τήρηση των δημοκρατικών αρχών λειτουργίας και του συντροφικού διαλόγου, με την ταυτόχρονη απόρριψη στάσεων που, αντί της συζήτησης όλων των απόψεων μέσα στις διαδικασίες της ΚΟ, προκρίνουν συστηματικά τη δημόσια και «επί παντός του επιστητού» έκφραση προσωπικών θέσεων αντίθετων προς αυτές που συλλογικά επεξεργαζόμαστε.

-  Επίσης, ασκούμε αυστηρή κριτική προς οποιαδήποτε υβριστική και απαξιωτική δημόσια τοποθέτηση βουλευτή μας, η οποία προφανώς αντιστρατεύεται το κλίμα αλληλεγγύης και την κουλτούρα του χώρου μας. Άλλωστε, επ' αυτών των θεμάτων, η ΚΟ θα συζητήσει στην προσεχή συνεδρίασή της με θέμα τον Κανονισμό λειτουργίας και την εφαρμογή του.

-  Τέλος, μας είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την ΚΟ, όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από την διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος». 

Η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση που είχε το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν ενδεικτική του γόρδιου δεσμού, που έχει προκύψει στην Κουμουνδούρου: «Όπως ξέρετε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν διώχνουμε ποτέ κανέναν ούτε κρατάμε και κανέναν με το ζόρι».

Το βαρύ κλίμα είχε προδιαγράψει τις εξελίξεις

Πάντως, αν και η δυσφορία στην ηγεσία ήταν περισσότερο από εμφανής, ο κ. Τσίπρας έδειξε για μία ακόμη φορά απρόθυμος να λάβει το οποιοδήποτε καταστατικό μέτρο κατά του κ. Τατσόπουλου. 

Ωστόσο, το βαρύ κλίμα που υπήρχε γι’ αυτόν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν από τους πάντες, αλλά και η απόσταση που έλαβε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από τον βουλευτή, ήταν καθορικό για τις εξελίξεις.

Η ηγεσία του κόμματος ήθελε η απόφαση να βαρύνει τον ίδιο τον βουλευτή, καθώς θεωρεί ότι εκείνος έχει την ευθύνη για να λυθεί το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με διάφορες δηλώσεις του, που εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η τελευταία ότι στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν και άνθρωποι που βλέπουν θετικά τις ιδέες της 17 Νοέμβρη. 

Γι’ αυτό και απορρίφθηκε η ιδέα να γίνει αποδεκτή η επιστολή παραίτησης του βουλευτή, αφού κρίθηκε ότι έτσι κι αλλιώς θα εκλαμβανόταν ως διαγραφή του. «Μας ζητάει την άδειά μας να φ’υγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ας αποφασίσει μόνος του» έλεγε κορυφαίο στέλεχος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια