Με το «ηλεκτρονικό κατασχετήριο» άρχισαν κατασχέσεις καταθέσεων απευθείας από την Εφορία

Χθες κατασχέθηκαν χρήματα από εταιρία στην Αττική που χρωστούσε πάνω από 100.000 ευρώ στο Δημόσιο με πρωτοβουλία του Εφόρoυ και χωρίς την «ενημέρωση» της τράπεζας - Στόχος του ΥΠΟΙΚ να αποκαλύψει το «μαύρο χρήμα» που κρύβεται στις τράπεζες

Το πρώτο ουσιαστικό μέτρο που έλαβε κυβέρνηση στα χρόνια του Μνημονίου κατά της φοροδιαφυγής και της «μαύρης» οικονομίας θα επιδείξει σήμερα, Τετάρτη, ο Γιάννης Στουρνάρας στους επικεφαλής της Τρόικας που επιστρέφουν και πάλι στην Αθήνα.

Εκτός από τις γνωστές αναφορές στη μικρότερη ύφεση και στο πρωτογενές πλεόνασμα που πρέρχεται από τις θυσίες και τους φόρους που επωμίζονται τα συνήθη «υποζύγια» (μισθοσυντήρητοι και μικρομεσαίοι) ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιδείξει στους ελεγκτές το πρώτο στην Ευρώπη «ηλεκτρονικό κατασχετήριο» που ήδη εκδόθηκε στη χώρα μας. 

Η πρώτη ηλεκτρονική κατάσχεση σε τραπεζικό λογαριασμό είναι πλέον γεγονός και αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα του ελέγχου του Σεπτεμβρίου για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, που κυβέρνηση και Τρόικα ευελπιστούν να ολοκληρωθεί έτσι πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ηλεκτρονική κατάσχεση διενεργήθηκε πιλοτικά χθες, Τρίτη, (πριν από την επίσημη ημερομηνία ενεργοποίησης του μέτρου που είχε οριστεί για τις 12 Δεκεμβρίου) σε βάρος εταιρίας στην Αττική που χρωστούσε εδώ και χρόνια πάνω από 100.000 ευρώ στο δημόσιο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε ζητήσει καν να μπει σε ρύθμιση, παρά τις οχλήσεις που δεχόταν από το Κέντρο Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του κ.Χάρη Θεοχάρη.

Το «σήμα» που στέλνει ώρα η κυβέρνηση στους δανειστές είναι ότι πλέον δε θα πληρώνουν φόρους συνεχώς και μόνον οι συνεπείς ή όσοι δεν μπορούν να τους αποφύγουν, αλλά και όσοι ακόμα αρνούνταν ή κρύβονταν, αν και είχαν τα χρήματα για να τα κάνουν.

Με λίγα κλικ από τον υπολογιστή του γραφείου του, ο έφορος της αρμόδιας ΔΟΥ μπήκε στο σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Ο κ. Στουρνάρας θέλει να παρουσιάσει το νέο σύστημα στους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ως επίτευγμα και δείγμα αποφασιστικότητος της κυβέρνησης, στη μάχη κατά της φοροαποφυγής. Πρόκειται όντως για ένα πρωτοποριακό σύστημα σε ευρωπαϊκό σύστημα, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Ράιχενμπαχ, για να παρακαμφθούν η αναλλαγή επιστρολών με τις τράπεζες ή και η απροθυμία εκ μέρους τους να παραδώσουν στοιχεία των πελατών τους στην εφορία. Εκτός των άλλων το υπουργείο Οικονομικών θα εξοικονομήσει και ένα μεγάλο ποσό που καταβάλλει σήμερα στους δικαστικούς επιμελητές όταν προχωρά σε κατασχέσεις.

Ποιους βλέπει ο «Μεγάλος Αδελφός» των καταθέσεων

Ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει το μέτρο στους εκπροσώπους των δανειστών σαν διαρθρωτικό μέτρο που στόχο έχει να πληρώσουν οι έχοντες, αλλά και να αποκαλύψει το «μαύρο χρήμα» που κρύβεται στις τράπεζες.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως το μέτρο αφορά αποκλειστικά μεγαλοφειλέτες που έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Για να μπει κάποιος στο στόχαστρο, θα πρέπει να έχει αφήσει τουλάχιστον 4 μήνες απλήρωτους τους φόρους του, χωρίς να έχει δώσει σημεία ζωής στην εφορία.

Στις τράπεζες πάντως το μέτρο προκαλεί δέος και φοβούνται και κύμα φυγής κεφαλαίων καθώς, μέχρι και σήμερα ακόμα, μεγάλο μέρος της παραοικονομίας  περνά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω αμοιβών με «μαύρο χρήμα» που κατατίθενται ή καταλήγουν σε αυτούς.

Αν και υπήρχαν ήδη έλεγχοι από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις κινήσεις μεγάλων ποσών (συνήθως αν των 10.000 ευρώ) τώρα πλέον οι μεγαλοφειλέτες δεν θα μπορούν να κρύψουν τα χρήματα που τους «καίνε», αφού ο «big brother» της εφορίας θα εντοπίζει τις κινήσεις ή τα υπόλοιπα των λογαριασμών, ακόμα και κάτω από 1.000 ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε όποιος δεν έχει να κρύψει κάτι ή αν έχει κάνει ρύθμιση χρεών και πληρώνει όσα μπορεί στο δημόσιο.

Στην πράξη πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν και υπερβολές ή λάθη κατά την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Για αυτό άλλωστε και τα ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει οργανώσει και «plan b», για να επιστρέφουν οι ΔΟΥ χρήματα, αν από λάθος έγινε κατάσχεση.

Ακόμα όμως και αν κάποιος δεν είναι οφειλέτης, εφόσον επιλεγεί σαν στόχος από τις ελεγκτικές υπηρεσίες (πχ ως αυταπασχολούμενος ή στο πλαίσιο ελέγχου κάποιας από τις «λίστες»), δεν θα μπορεί να κρύψει τα χρήματα που του κατέθετε ο εργοδότης ή ο πελάτης τους. 

Ακόμα και αν επιχείρησε να «ξεφουσκώσει» τον τραπεζικό λογαριασμό του κάνοντας μκρές αναλήψεις για να μη δώσει στόχο στην ΤτΕ (πχ με αναλήψεις 300-1000 ευρώ μέρα παρά μέρα επί μήνες), η εφορία μπορεί πλέον να εντοπίζει τις διαδρομές του χρήματος, αν τα μετέφερε σε λογαριασμούς τρίτων ή οικείων του, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος και χωρίς άλλη έγκριση από την τράπεζα.
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια