Αμερικανική πρόταση για την ΕΑΒ που αν υλοποιηθεί θα την αναστήση.

Πρόταση επένδυσης μέσω σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα εξήγγειλε στην ομιλία του στην ώρα της Ελληνικής Οικονομίας ως Επικεφαλής Αμερικάνικου επενδυτικού σχήματος ο Πάνος Ξενοκώστας .

Ως πρώτη προτεραιότητα της πρότασης αναφέρεται η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη: “εγγυημένες 900 θέσεις εργασίας σε μηχανικούς και τεχνικούς της ΕΑΒ με ορίζοντα τις 1500 στην πρώτη πενταετία λειτουργίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάνος Ξενοκώστας.
Και συνέχισε λέγοντας: ‘‘η παρουσία του Ελληνικού στοιχείου στο νέο επιχειρηματικό σχήμα και η κατοχή ‘της χρυσής μετοχής’ για θέματα Εθνικής σημασίας είναι αδιαπραγμάτευτη από την πλευρά των επενδυτών..... ’’

Όπως είπε ο κ. Ξενοκώστας ‘‘θέλουμε στο ΔΣ της εταιρίας, Πρωθυπουργό, ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΘΟ, αυτοπροσώπως, σαν θέσεις. Όλα θα γίνονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια υπηρετώντας πάντα το Εθνικό συμφέρον. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι πολυ σκληρος και απαιτει, ευελιξια, ταχυτητα και προσβαση σε πελατες και επενδυτες. Η παρουσία μας εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω και αυτο με τη σειρά του εγγυάται τις θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ και την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Υποσχόμαστε πολύ δουλειά, σκληρή και μάχιμη διοίκηση ικανή να αντιμετωπίσει κατάματα το διεθνή ανταγωνισμό και να κερδίσει τη χαμένη αξιοπρέπεια του Έλληνα μηχανικού και τεχνικού Αεροσκαφών μέσα από μια Βιομηχανία που θα μιλάνε όλοι οι άλλοι για αυτήν και όχι μόνο εμείς ευλογώντας τα γένια μας..» 

 Μεταξύ άλλων η πρόταση που κατέθεσε προβλέπει:

 ‘‘Δημιουργία Διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο, επενδύσεις για κέντρο αναβάθμισης αεροσκαφών, κέντρο υποστήριξης Αεροσκαφών και ελικοπτερων, επανενταξη σε Προγραμματα Βιομηχανικων συμπαραγωγων, πιστοποιηση σε νεους κινητηρες, νεες καινοτομες και προηγμενες υπηρεσιες υποστηριξης οπου το Ελληνικο Κρατος θα εξοικονομησει πανω απο 10-15% ετησιως στην συντηρηση και αναβαθμιση στου στολου.. με Γραφεία σε Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον, Χώρες του Kολπου και Αφρική’’ .


 Ο κ. Ξενοκώστας επεσήμανε ότι “στις 100 μεγαλυτερες παγκοσμιως βιομηχανιες Αεροποριας και Αμυνας οι 89 ειναι ιδιωτικες και εισηγμενες σε χρηματιστηρια ενω μονο 11 ειναι κρατικες. Αξιζει να σημειωθει πως η Βραζιλιανικη Βιομηχανια που ειναι και το προτυπο της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης ειναι ιδωτικη, ενω ακομα και στην κουμουνιστικη Κινα συμβαινει το ιδιο, ακομα και για τους λατρεις του Σουηδικου μοντελου, παλι ιδιωτικη ειναι η Βιομηχανια. Η Γερμανια εχει στο συνολο της μεγαλυτερες βιομηχανιες αντιστοιχες της ΕΑΒ ιδιωτικές όπως και η Σοσιαλιστική Γαλλία.... “

Το ύψος επένδυσης; 100 Εκ. δολάρια μέσα σε μια πενταετία       
  
-        ελάχιστη επένδυση για την πρώτη χρονιά τα $ 15,000,000
-        πωλήσεις που στην πενταετία θα αγγίξουν τα $1,100,000,000
-        εξαγωγές πλέον του  52%, δηλαδή $ 671,000,000
-        θέσεις εργασίας που θα ξεκινήσουν από 900 και στην πενταετία  θα φτάσουν τις 1500.

Τα έσοδα από μερίσματα για το Ελληνικό Δημόσιο αναμένονται $50,000,000  τα έσοδα ασφαλιστικών οργανισμών και έμμεσων/άμεσων φόρων θα φτάσουν τα 250,000,000 δολάρια και η αξία κτίσης των μετοχών της νέας για το Δημόσιο αναμένονται στα 240,000,000 δολάρια. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση σε βιομηχανικό τομέα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


Εάν αναλογιστεί δε και την κατάσταση της ΕΑΒ αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά μάνα εξ ουρανού για τη Χώρα, αφού η ΕΑΒ έχει σωρευμένα χρέη πάνω από 2,5 δις δολάρια. Μόνο τα τελευταία δυο χρόνια οι λογιστικές ζημιές έχουν ξεπεράσει τα 120 Εκ. δολάρια. Περίπου 140 Εκ. δολάρια υπολογίζεται πως “έχουν κάνει φτερά” ενώ χάνει το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο... Έχει καταφέρει να έχει τη χαμηλότερη παραγωγικότητα σε όλη την Ευρώπη ενώ ο τζίρος έχει μειωθεί μέσα σε δυο χρόνια στο μισό, συντηρούμενη από το Ελληνικό δημόσιο και μόνο… 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια