Την Πέμπτη με την μορφή του κατεπείγοντος, η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Την  Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πάει στη Βουλή νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και το Σάββατο ψηφίζεται μονομερώς αφού η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει πλήρως αλλά και με μια σιωπηρή αποδοχή. Άραγε δεν παραξενεύει το γεγονός ότι οι δανειστές δεν μας απειλούν ότι θα κόψουν τη χρηματοδότηση αν νομοθετήσουμε μονομερώς για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα;

Μην ξεχνάμε ότι η τρόικα είναι αυτή που ζητά επιτακτικά πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα γέμιζε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με χιλιάδες φθηνά ακίνητα και θα οδηγούσε σε κατάρρευση την κτηματαγορά. Επομένως, δεν το κάνει για το καλό των τραπεζών αλλά για το καλό των… καλών της πελατών, ήτοι μεγάλα αρπακτικά που θέλουν να αγοράσουν τα πάντα κοψοχρονιά.

Και στο κάτω – κάτω, πώς λύνεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών; Θα φοβηθούν οι υπόλοιποι και θα πληρώνουν τις δόσεις; Άμα δεν έχει λεφτά, ότι και να σου κάνουν, δε γίνεται τίποτε. Άλλωστε, μόλις 15.000 εκτιμώνται οι επαγγελματίες κακοπληρωτές που ενώ έχουν εισόδημα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Επομένως, γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να πάει σε απελευθέρωση των πλειστηριασμών, έστω και με κάποια κριτήρια;

Οι πληροφορίες λένε ότι θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια 20-25 χιλιάδες ευρώ και δεν θα εκπλειστηριάζονται για ένα χρόνο οι κύριες κατοικίες μέχρι 180.000 ευρώ. Επίσης, θα διασφαλίζεται μια ελάχιστη δόση του δανείου. Αυτά για το 2014 διότι από το 2015 θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Όμως, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποφασίζει να φέρει στη Βουλή ένα τόσο κρίσιμο θέμα, την ύστατη ώρα. Ούτε που θα προλάβουν να το δουν οι βουλευτές και το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί. Μήνες τώρα το «κοσκίνιζαν» γιατί δε μπορούσαν να το φτιάξουν. Είναι τυχαίο ή είναι σκοπιμότητα.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχουν καταλάβει πόση ζημιά έχουν υποστεί με το θέμα των πλειστηριασμών. Διότι δεν είναι μόνο πότε θα δούμε να πετά η τράπεζα κάποιον από το σπίτι του. Το πρόβλημα είναι ότι επικοινωνιακά η κυβέρνηση έχει πάθει μεγάλη ήττα. Όλος ο κόσμος τρέμει στην ιδέα της απελευθέρωσης και από μέσα του λέει:  «Η κυβέρνηση Σαμαρά θα μας πάρει τα σπίτια». Αυτό λέει αλλά που να καταλάβουν οι οσφυοκάμπτες που σκύβουν το κεφάλι από δουλικότητα και δε λένε την αλήθεια στον πρωθυπουργό.

Ας υποθέσουμε ότι εγώ αγόρασα ένα σπίτι στην καλή εποχή της αγοράς. Είχα εισόδημα 35.000 ευρώ, μπορούσα να πληρώνω 800 ευρώ δόση το μήνα, το σπίτι που πήρα είχε αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ διότι ήταν 120 τ.μ. σε μια καλή γειτονιά.

Λίγα χρόνια μετά, μου έκαναν περικοπή μισθού 40%, παίρνω δηλαδή λίγο πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά η δόση παραμένει 800 ευρώ. Έχω όλη την καλή πρόθεση να πληρώσω αλλά που; Και είμαι και σε καλύτερη κατάσταση από κάποιον που είναι στο… ταμείο ανεργίας.

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν χιλιάδες, και σίγουρα είναι πολύ περισσότερες από τους επαγγελματίες μπαταχτσήδες. Αν η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι τους βάζει όλους αυτούς σε κρεματόριο, τότε πολύ σύντομα θα καταλάβει τι έχει χάσει. Ας αφήσει, λοιπόν, τα ημίμετρα, τις ρυθμίσεις που δήθεν προστατεύουν τους καλοπληρωτές και ξεσκεπάζουν τα λαμόγια. Ας αποφασίσει μονομερώς σε πάγωμα όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για σπίτια αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ και κάτω μέχρι να περάσει η κρίση, μέχρι να έρθει η ανάπτυξη, να ανοίξουν οι δουλειές, να κυκλοφορήσει χρήμα. Κι ας μπουν πραγματικά εισοδηματικά κριτήρια, όχι 20.000 οικογενειακό εισόδημα, κάτι που σημαίνει ότι θα αποκλειστούν οι περισσότεροι. Τα 15.000 λαμόγια μπορεί να τα βρει εύκολα αν θέλει ο κ. Χατζηδάκης. Έτσι θα προστατέψει τους χιλιάδες ιδιοκτήτες που πράγματι τσακίστηκαν από την κρίση και δεν έχουν να πληρώσουν. Ας μην τρέμουν τώρα ότι θα μείνουν και από σπίτι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια