Από την κυβέρνηση ζητούν μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης 41 βουλευτές της ΝΔ

(σ.σ. zouzouni) Αν και μετά από αυτή την παρέμβαση η κυβέρνηση δεν μειώσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του Ελληνικού λαού και είναι πλήρως ξεπουλημένη στην τρόικα. 
Φυσικά με τον πασόκο Στουρνάρα, κολλητό του αρχιερέα της διαπλοκής, που μαζί έστησαν την φούσκα του χρηματιστηρίου,  του ανθρώπου που δουλεύει για τους ξένους τραπεζίτες, δεν ελπίζουμε ότι υπάρχει περίπτωση να μειώσει τον φόρο. 

Κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θανάτους από τα μαγκάλια. Πρώτος υπογράφει ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ακολουθούν βουλευτές από πολλούς νομούς της χώρας.

Παρέμβαση υψηλής πολιτικής και κοινωνικής σημασίας εκδηλώθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία ενός μεγάλου μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Μόλις δύο ημέρες μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για τον φόρο των ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, τα οποία προκάλεσαν ταραχή στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αποχώρηση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, η ερώτηση των 41 αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Δείχνει πώς οι βουλευτές της ΝΔ ναι μεν πείσθηκαν να ψηφίσουν τα δυο νομοσχέδια, αλλά κατανοούν  ότι η κοινωνία "βράζει"

Στην ερώτηση γίνεται εκτενής αναφορά στα περιορισμένα οικονομικά οφέλη από τον αυξημένο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω του περιριοσμού της κατανάλωσης, με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. 

Οι 41 βουλευτές αναφέρονται και στους κινδύνους από την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση , όπως και στους θανάτους που προκάλεσε η χρήση άλλων μέσων θέρμανσης , όπως στην περίπτωση της 13χρονης στην Θεσσαλονίκη πριν 15 ημέρες. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχεις ως εξής:

  Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων έχει πλήξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης καθώς η μέση τιμή του λόγω της αύξησης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ έχει φτάσει από 0,682 το 2009 σε 1,247 το 2013. Επιπλέον, καθημερινά αναφέρονται θλιβερά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της ΕΕ.
Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2013), παρά την σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή καθώς το 2009 ήταν 419 εκατ. ευρώ και το 2013, 495 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 76 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί όμως η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης που για το 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα είναι 80 εκατ. Ευρώ συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ. ευρώ! 

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί εντυπωσιακά από 3.894.803 χλτ το 2009 σε 868.415 χλτ το 2013 δηλαδή μείωση 80%, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοικοκυριά. Η ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% θα αυξάνονταν σημαντικά η κατανάλωση και άρα τα έσοδα από το ΦΠΑ καλύπτοντας μέρος της υστέρησης εσόδων. 

Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στις μεγάλες πόλεις καθώς η ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση τζακιών αυξάνουν κατακόρυφα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα πάνω από τα αποδεκτά όρια.

Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η μείωση στον ΕΦΚ θα επέτρεπε σε πολλά νοικοκυριά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, επιτρέποντάς τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες για τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση. 

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;

2. Ποια ήταν η συμβολή της αύξησης του ΕΦΚ στα έσοδα και πόσο μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από το 2009;

3. Τι επίπτωση θα έχει η μείωση του ΕΦΚ κατά 30% στα έσοδα;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές:

1. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ν. Ροδόπης
2. Ανδρέας Μαρίνος, Ν Ηλείας
3. Φεβρωνία Πατριανάκου, Ν. Λακωνίας
4. Ευάγγελος Μπασιάκος, Ν. Βοιωτίας
5. Άννα Καραμανλή, Β’ Αθηνών
6. Μάνος Κόνσολας, Ν. Δωδεκανήσου
7. Ηλίας Βλαχογιάννης, Ν. Ηλείας
8. Νίκος Ταγαράς, Ν. Κορινθίας
9. Αλέξανδρος Κοντός, Ν. Ξάνθης
10. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Ν. Πιερίας
11. Σπύρος Ταλιαδούρος, Ν. Καρδίτσας
12. Λευτέρης Αυγενάκης, Ν. Ηρακλείου
13. Ανδρέας Κουτσούμπας, Ν. Βοιωτίας
14. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ν. Έβρου
15. Μαρία Αντωνίου, Ν. Καστοριάς
16. Δημήτρης Κυριαζίδης, Ν. Δράμας
17. Τιμολέων Κοψαχείλης, Ν. Γρεβενών
18. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Ν. Φλώρινας
19. Μανούσος Βολουδάκης, Ν. Χανίων
20. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Ν. Πιερίας
21. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ν. Ημαθίας
22. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Ν. Μεσσηνίας
23. Ιορδάνης Τζαμτζής, Ν. Πέλλας
24. Γεώργιος Κοντογιάννης, Ν. Ηλείας
25. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, Ν. Ευρυτανίας
26. Γεώργιος Καρασμάνης, Ν. Πέλλας
27. Γιάννης Πλακιωτάκης, Ν. Λασιθίου
28. Δημήτριος Χριστογιάννης, Ν. Πιερίας
29. Γιώργος Στύλιος, Ν. Άρτας
30. Μάξιμος Σενετάκης, Ν. Ηρακλείου
31. Σάββας Αναστασιάδης, Β’ Θεσσαλονίκης
32. Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, Ν. Καβάλας
33. Μιχάλης Ταμήλος, Ν. Τρικάλων
34. Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ν. Σερρών
35. Χρήστος Κέλλας, Ν. Λάρισας
36. Κώστας Σκρέκας, Ν. Τρικάλων
37. Κώστας Κατσαφάδος, Α’ Πειραιώς
38. Γεώργιος Ορφανός, Α’ Θεσσαλονίκης
39. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Ν. Ρεθύμνου
40. Χρίστος Δήμας, Ν. Κορινθίας
41. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ν. Καβάλας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια