Με 153 ναι ....πέρασε ο προϋπολογισμός του 2014 στη Βουλή....

Με 153 θετικές και 142 αρνητικές ψήφους πέρασε ο προϋπολογισμός του 2014 στη Βουλή
Σαμάρας: "Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, παρότι κάνατε ό,τι μπορούσατε"
Στουρνάρας: "Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας"
Αιχμές Βενιζέλου σε Τσίπρα και υπονοούμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα τραπεζιτών
Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια
Με 153 θετικές και 142 αρνητικές ψήφους πέρασε ο προϋπολογισμός του 2014 στη Βουλή. Συνολικά ψήφισαν 296 βουλευτές, ένας δήλωσε παρών, ενώ τέσσερις ήταν οι απόντες. 

Η επιστολική ψήφος του Άρη Σπηλιωτόπουλου, δεν προσμετρήθηκε διότι καθυστέρησε να επιστρέψει από αποστολή που βρισκόταν για το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, προβλέπει το νέο έτος ένα πακέτο μέτρων συνολικής απόδοσης 5,4 δισ. ευρώ που προκύπτει από: αύξηση εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ. Βασίζεται σε διπλάσιο Πρωτογενές Πλεόνασμα φέτος (812 εκατ. ευρώ αντί για 344 στο προσχέδιο) και 2,95 δισ. ευρώ το 2014. 

Καταγράφει κοινωνικό μέρισμα 568 εκατ. ευρώ από επιπλέον πλεόνασμα το οποίο τον Απρίλιο όταν και αν επικυρωθούν τα στοιχεία θα διατεθεί σε προσωρινά μέτρα στήριξης αδυνάτων. Αναφέρει ότι θα πληρωθούν το 2014 1,5 δισ. ευρώ χρέη κράτους προς ιδιώτες από τον λογαριασμό των 8 δισ. ευρώ που φέτος δεν θα καταφέρουν να δοθούν. Ο στόχος του 2013 αναπροσαρμόζεται σε 6,59 δισ. ευρώ μαζί με επιστροφές φόρων.

Και τώρα η Τρόικα

Μόλις λίγες ώρες μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, καθώς είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα και εκκρεμεί η δόση των 4,9 δισ, ευρώ. Η Τρόικα απέκλεισε και επισήμως την πιθανότητα επιστροφής της στην Αθήνα εντός του 2013. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Επιτρόπου αρμοδίου για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν θα βρεθούν στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2014, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για μία συμφωνία πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Τον Ιανουάριο επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα Click4more
Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνει το φορολογικό νομοσχέδιο των ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά επρόκειτο να κατατεθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, αλλά τελικά αναβλήθηκε. 

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες αλλαγές που έχουν συμφωνήσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια