Νύχτα με χιόνια και θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν και τα 100 χλμ/ώρα

Σοβαρά προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες με ακυρώσεις δρομολογίων από όλα τα λιμάνια
Περισσότερες από 700 κλήσεις στην Πυροσβεστική για ξεριζωμένα δέντρα μόνο στην Αττική
Οδηγίες πώς να προφυλαχθούν οι πολίτες από τους θυελλώδεις ανέμους
Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το τελεφερίκ έως την Πάρνηθα
To πρώτο κύμα του χιονιά με θυελλώδεις ανέμους που σε κάποιες περιοχές ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα σφυροκοπάει ήδη τη χώρα μας και έχει προκαλέσει πολλές σοβαρά προβλήματα τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, καθώς πολλά χωριά έχουν ήδη αποκλειστεί από τις χιονοπτώσεις. 

Μόνο στην Αττική η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 700 κλήσεις με 70 συνεργεία να τρέχουν από σημείο σε σημείο για πεσμένα δέντρα και πτώσεις πινακίδων. Είναι τέτοια η μανία των ανέμων που ένα δέντρο 30 μέτρων ξεριζώθηκε στην Σταδίου και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς το μεγάλο δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο. Από την πτώση τραυματίστηκε ένας μοτοσικλετιστής ο οποίος νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου. 

Κανένα δρομολόγιο δεν εκτελείται από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Από τον Πειραιά φεύγουν μόνο τα συμβατικά πλοία για Αργοσαρωνικό.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία. 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ & ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

- Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 

- Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες. 

- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα. 

- Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. 

- Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μέτρων. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα σταματήσουν. 

Στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο προβλέπονται χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μέτρων. Ισχυρές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν από το απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. 

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα ανατολικά και νότια στα 7 με 9 μποφόρ και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο στα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 6 έως 8 βαθμούς από βορρά προς νότο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια