Με τον νέο αντιρατσιστικό νόμο μπαίνει φρένο στη χρυσή αυγή....

Τι προβλέπει το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο - Φυλάκιση, αυστηρά πρόστιμα και αποκλεισμός πολιτικών κομμάτων οι προβλεπόμενες ποινές....


Φραγμούς στη ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και όποιας άλλης οργάνωσης, με όποια μορφή και αν αυτή εμφανίζεται, θέτει το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο προωθεί στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται αυστηρές ποινές από έξι μήνες έως τρία χρόνια και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 100.000 ευρώ, αλλά και αποκλεισμός των πολιτικών κομμάτων, των νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων, από επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και δημόσιες παροχές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ όποιος προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα.

Επίσης, με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος με πρόθεση διεγείρει ή παροτρύνει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούν μειονοτικές ομάδες και από τις ενέργειες αυτές υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

Οι ομάδες αυτές προσδιορίζονται και πάλι με βάση το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα

Τώρα, αν οι  πράξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, τότε θα επιβάλλεται ποινή τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 15.000 έως 30.000 ευρώ.

Με τις ίδιες όμως ποινές θα τιμωρείται και όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των εν λόγω πράξεων.

Επίσης, με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος με πρόθεση δημόσια, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (π.χ. προφορικά, δια του Τύπου ή του Διαδικτύου), εγκωμιάζει, επιδοκιμάζει, αρνείται κακόβουλα τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου, του Ολοκαυτώματος και του ναζισμού, με τέτοιο τρόπο, που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή να ενέχει απειλητικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά ομάδας προσώπων που διακρίνεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε περίπτωση που η τέλεση των επίμαχων αδικημάτων γίνει από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, προβλέπονται αυξημένες ποινές.

Σε περίπτωση που οι αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή ενώσεως προσώπων (όπως είναι πολιτικά κόμματα) ή από νόμιμο εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπό τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να επιβάλει, με απόφασή του (σωρευτικά ή διαζευκτικά): α) Διοικητικό πρόστιμο από 10.000 έως 100.000 ευρώ, β) Αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, διαφημίσεις προμήθειες κ.ά. για διάστημα από έναν έως έξι μήνες.  

Αν οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι αξιόποινες αυτές πράξεις που αναφέρονται στο νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων, καθώς και τα εγκλήματα που τελούνται συνεπεία αυτών, διώκονται αυτεπάγγελτα. Δηλαδή, δεν απαιτείται μήνυση του θιγόμενου, αλλά παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα οι εισαγγελικές αρχές. 

Μάλιστα, ο όποιος θίγεται (παθών) κατά την κατάθεση της μηνυτήρια αναφοράς, αλλά και ως πολιτικών ενάγων, απαλλάσσεται του σχετικού παραβόλου.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο τροποποιείται ο Ν. 927/1979 περί «κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις» και προσαρμόζεται στην απόφαση πλαίσιο 2008 της Ε.Ε για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Κώδικα. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια