Εννέα χάρτες εξηγούν τις πιο περίεργες απορίες μας Ποια χώρα έχει τους εξυπνότερους πολίτες;

Πού καταναλώνουν τον περισσότερο καφέ; Ποια είναι η πιο φιλόξενη χώρα; Ποια χώρα έχει το περισσότερο πράσινο; Πού παίρνουν οι γυναίκες την μεγαλύτερη άδεια μητρότητας και πού οι δημοσιογράφοι είναι απολύτως ελεύθεροι να κάνουν την δουλειά τους;

Οι χάρτες του κόσμου συνήθως προσπαθούν να καταγράψουν και να μας δώσουν γεωγραφικές πληροφορίες, που
μας βοηθούν να καταλάβουμε τις αποστάσεις και τα μεγέθη. Υπάρχουν και χάρτες όμως, που καταγράφουν τελείως διαφορετικές πληροφορίες!

Ποιο είναι το εξυπνότερο έθνος στον κόσμο; Ποιοι πίνουν τον περισσότερο καφε; Ποια χώρα έχει το περισσότερο πράσινο; Πού παίρνουν οι γυναίκες την μεγαλύτερη άδεια μητρότητας και πού οι δημοσιογράφοι είναι απολύτως ελεύθεροι να κάνουν την δουλειά τους; 

Από τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά προκύπτουν χάρτες της Γης, που μάλλον δεν έχετε ξαναδεί! 


1. Χάρτης του IQ

Δείχνει το μέσο όρο της εξυπνάδας των κατοίκων της κάθε περιοχής. Όσο κοκκινίζει τόσο χειρότερο, όσο πρασινίζει τόσο πιο έξυπνοι! Το βραβείο κερδίζει η Σιγκαπούρη, η Ελλάδα φαίνεται... αχνοπράσινη!

πηγή: έρευνα του Βρετανού ψυχίατρου Richard Lynn,, του Φινλανδού πολιτικού επιστήμονα, Tatu Vanhanen και του Ολλανδού ψυχολόγου, Jelte Wicherts



2. Χάρτης με Σημαίες

Αντί για αυθαίρετα χρώματα, δείτε κάθε χώρα με βάση τους χρωματισμούς και τις απεικονίσεις της σημαίας της - παρεπιπτόντως, γνωρίζατε ότι οι μοναδικές τετράγωνες σημαίες του κόσμου είναι της Ελβετίας και του Βατικανού;



3. Χάρτης Πληρωμένης Μητρικής Άδειας

Οι «κόκκινοι» δεν δίνουν καθόλου, οι «σκούροι μπλε» δίνουν πάνω από 26 εβδομάδες στην νέα μαμά. Η Ελλάδα όπως βλέπετε είναι θαλασσί, που σημαίνει από 14 έως 25.

πηγή: New York Times



4. Χάρτης της Πυκνότητας Πληθυσμού

Βλέπετε τον κύκλο που περιλαμβάνει την Νοτιοανατολική Ασία; Μέσα ζουν περισσότεροι άνθρωποι απ'  ότι απέξω!



5. Χάρτης Φιλοξενίας

Όσο πιο μπλε, τόσο πιο φιλόξενοι. Στις χώρες με κόκκινο, μάλλον δεν θέλετε να ταξιδέψετε... Και όπως θα παρατηρήσετε, ναι, υπάρχουν πιο φιλόξενες χώρες από την Ελλάδα. 

πηγή: Washington Post



6. Χάρτης Ελευθερίας του Τύπου

Στις χρωματισμένες με άσπρο χώρες οι δημοσιογράφοι μιλούν και γράφουν για ό,τι θέλουν. Σ'αυτές με το μαύρο μόνο για ό,τι θέλουν κάποιοι άλλοι. Η Ελλάδα είναι πορτοκαλί - στη μέση της κλίμακας. 

πηγή: Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα



7. Χάρτης Βλάστησης

Αυτός ο χάρτης φτιάχτηκε με βάση πληροφορίες από τους δορυφόρους της NASA και δείχνει ποιες περιοχές του πλανήτη κινδυνεύουν από την ερημοποίηση.

πηγή: NASA



8. Χάρτης Ετήσιας Κατά Κεφαλήν Κατανάλωσης Καφέ

Δείχνει ποιοι καταναλώνουν τον περισσότερο καφέ: πρωταθλητές οι Σκανδιναβοί! Η Ελλάδα στις χώρες που κρατούν την δεύτερη θέση - δεν θα μπορούσε να είναι πιο κάτω!

πηγή: Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων



9. Χάρτης Ονομασίας

Αντί βουνών και ποταμών, η ονομασία της κάθε χώρας! Διαβάστε, όπου διακρίνεται, ποια χώρα βρίσκεται πού!


protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια