Τα απίστευτα ρεκόρ του Παγκόσμιου Sebastian Vettel....

Μπορεί τα "ντόνατς" στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού του Γερμανού να κοστίσουν 25.000 ευρώ στην ομάδα του, αλλά ποιος νοιάζεται. Ο τέταρτος συνεχόμενος τίτλος του Vettel είναι γεγονός και ο Γερμανός, στα 26 του, έχει....
πετύχει τόσα πολλάστα λίγα χρόνια που είναι στην F1, όσα δεν πέτυχαν άλλοι σε ολόκληρη την καριέρα τους. 

Και μπορεί μετά τα "ντόνατς" και τις σαμπάνιες να άφησε να του ξεφύγει ένα δάκρυ, αλλά μην ξεχνάμε παιδί είναι ακόμη… Δεν είναι και λίγο να πανηγυρίζεις στα 26 σου τον τέταρτο Παγκόσμιο τίτλο, όταν ο Fangio ήταν 45 όταν πήρε το δικό του τέταρτο παγκόμσιο, ο Schumi 32 και ο Prost 38. Για να μην θυμηθούμε πως ο "κ. καθηγητής" στην ηλικία του Vettel πανηγύριζε μόλις την πρώτη του νίκη σε GP (1981, Dijon-Prenois με Renault).

O… θείος Bernie μόλις πριν λίγες μέρες τον χαρακτήρισε σαν τον καλύτερο όλων των εποχών. Μεγάλη κουβέντα. Το σίγουρο είναι πως ο Sebastian έχει μπροστά του όλο το χρόνο για να το αποδείξει. Την ίδια στιγμή ο Christian Horner αμέσως μετά το τέλος του Ινδικού GP σχολιάσε: "Μόνο ένα έχω να πω για τον Sebastian: είναι ο καλύτερος στον κόσμο!".

Σε κάθε περίπτωση ο Vettel πέτυχε ότι μόνον δύο πιλότοι έχουν πετύχει στην ιστορία της F1. Τέσσερις συνεχόμενους τίτλους έχουν μόνον ο Michael Schumacher (7 συνολικά - μην ξεχνιόμαστε) και ο Juan Manuel Fangio (5 συνολικά). Τέσσερις τίτλους, αλλά όχι συνεχόμενους έχει και ο Alain Prost. 

Aυτούς τους τρεις οδηγούς ανέφερε στις δηλώσεις του και ο ίδιος ο Vettel αμέσως μετά τον τερματισμό τονίζοντας πως: "…Είχα σκεφτεί να πω δυο λόγια, αλλά τώρα δε μου βγαίνει τίποτα…Μπορεί απ' έξω να φαινόταν ότι φέτος είχαμε μια εύκολη σεζόν, αλλά δεν είναι έτσι. Εγινα δέκτης αποδοκιμασιών, αλλά το ξεπέρασα. Το να φτάσω στο σημείο να πετύχω ό,τι και οι Prost, Fangio και Schumacher, με κάνει να αισθάνομαι πολύ χαρούμενος. Είναι μια από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου. Υπάρχουν τόσα πολλά πρόσωπα που θέλω να ευχαριστήσω από την εποχή που αγωνιζόμουν στα καρτ και στη Formula junior…».

Οι αριθμοί
Το 2013 ήταν άλλη μια χρονιά που η Red Bull διέλυσε τον συναγωνισμό. Οι όποια μάχη δόθηκε δεν ήταν τελικά για το ποιος θα ήταν πρώτος αλλά δεύτερος, τρίτος, τέταρτος, κτλ. H Ferrari που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καταποντίστηκε και η Mercedes δεν μπόρεσε να χτυπήσει τους "ταύρους", αλλά και ούτε να εκμεταλλευτεί το "σκάνδαλο Pirelli". Η Red Bull έφτασε στο 4ο συνεχόμενο νταμπλ της ιστορίας της. Και όλα αυτά τρεις αγώνες πριν την ολοκλήρωση της χρονιάς. Στην προκειμένη περίπτωση εύσημα αξίζουν και στον Adrian Νewey, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου να τρέχουν κα να μην φτάνουν. Στα 54 χρόνια του, ο Newey είναι ο πρώτος σχεδιαστής στην ιστορία της F1 που μετράει 10 τίτλους οδηγών και άλλους τόσους κατασκευαστών!

Ο Vettel από την άλλη με 10 νίκες έως τώρα (6 εκ των οποίων συνεχόμενες), 7 pole positions και 13 παρουσίες στο βάθρο, αρχίζει και μετράει ρεκόρ. Aν νικήσει και τους τρεις εναπομείναντες αγώνες θα φτάσει τις 13 νίκες σε μια σεζόν κάτι που έχει καταφέρει μόνον ο Michael Schumacher (2004, 13 νίκες σε 18 αγώνες), ενώ θα σημειώσει και νέο ρεκόρ συνεχόμενων νικών σε μια σεζόν που έχει από το 2004 ο Schumi με 7 (ο Vettel έχει 6 αυτή τη στιγμή).

Τα συνολικά του στατιστικά όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζεται στη Formula 1 ζαλίζουν αν σκεφτείς και την ηλικία του: 36 νίκες (μόνο οι Senna, Prost, Schumi έχουν παραπάνω) εκ των οποίων οι 35 με τη Red Bull, σε σύνολο 117 εκκινήσεων, 43 pole positions (42 με την Red Bull) - υπολείπεται μόνο των Senna - Schumi, 59 παρουσίες στο βάθρο (58 με την Red Bull) και 21 ταχύτεροι γύροι αγώνα, όλοι με την Red Bull.

Ενόψει του 2014, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι μια ευχή: Μακάρι να συνέλθουν και οι υπόλοιποι (Ferrari κτλ) και να γίνουν ανταγωνιστικοί. Διότι αν κάποιος δεν φταίει που η F1 είναι λίγο μονότονη και αρκετά βαρετή είναι ο Vettel και η Red Bull...

drive.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια