LIVE η ανέλκυση του Costa Concordia !!!

Τεράστιο, επιβλητικό, κατεστραμμένο από τη θάλασσα και την πρόσκρουση στα βράχια. Από τα ξημερώματα, το Costa Concordia, όρθιο πια, θυμίζει το πολύνεκρο ναυάγιο της 13ης Ιανουαρίου που συγκλόνισε την Ιταλία.
19 ολόκληρες ώρες χρειάστηκαν για να «σηκωθεί» του κουφάρι του άλλοτε πλωτού παλατιού....


Τώρα, θα ερευνηθεί σε αναζήτηση των σορών δύο αγνοουμένων, μίας Ιταλίδας τουρίστριας και ενός Ινδού σερβιτόρου. Οι συγγενείς τους αναμένεται να φθάσουν σήμερα στο νησί Τζίλιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΠΕΥΘΥΕΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑ


 

 Ήταν 04:00 τα ξημερώματα όταν για πρώτη φορά από τις 13 Ιανουαρίου 2012 ακούστηκαν οι σειρήνες στο νησί Τζίλιο. Ανήγγειλαν την την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης ανόρθωσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia. Εκατοντάδες άνθρωποι υποδέχθηκαν με ιαχές την ανακοίνωση. Ήταν συγκεντρωμένοι στο λιμάνι και περίμεναν. Ανάμεσά τους και ένας επιζών του ναυαγίου. "Να το βλέπω να βγαίνει από το νερό είναι πολύ συγκινητικό για μένα. Δεν μπορούσα να το χάσω. Θα μπορούσα να έχω χάσει τη ζωή μου στο πλοίο αυτό και όμως είμαι εδώ για να διηγηθώ την ιστορία μου", είπε ο Λουτσιάνο Κάστρο, ένας από τους επιβάτες του πλοίου. 


Οι εικόνες συγκλονιστικές. Το κομμάτι του πλοίου που εδώ και 20 μήνες ήταν βυθισμένο στη θάλασσα έχει αλλάξει χρώμα εξαιτίας της σκουριάς. "Η επιχείρηση της ανόρθωσης ολοκληρώθηκε. Το πλοίο βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση, φθάσαμε σε κλίση 0 μοιρών", ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και υπεύθυνος για την επιχείρηση. "Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις σε τι κατάσταση βρίσκεται το πλοίο. Είναι λυπηρό γιατί έχουμε μπροστά στα μάτια μας μία τραγωδία", δήλωσε ο Στέφανο τορτόρα, ένας από τους υπεύθυνους της επιχείρησης. 

Οι συγκεντρωμένοι στην αποβάθρα του λιμανιού επιφύλαξαν υποδοχή ροκ σταρ στον Νοτιοαφρικανό Νικ Σλόουν, τον "μετρ των ανελκύσεων" που ηγήθηκε της επιχείρησης. "Μεγάλε Νικ! Καλή δουλειά!", τού φώναζαν οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια την ώρα που αποβιβαζόταν από την εξέδρα. "Είμαι ανακουφισμένος. 


Δεν έχει γίνει ποτέ εγχείρημα τέτοιας κλίμακας... Τώρα θα προχωρήσουμε σε λεπτομερή επιθεώρηση των ζημιών που έχει το πλοίο. Αν είναι αρκετά γερό για να ορθωθεί έτσι, τότε είναι ικανό να ξαναπλεύσει", είπε πριν μπει στο μπαρ για μια μπύρα.

Ο "αρχιτέκτονας" της ανέλκυσης Νικ Σλόουν - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
 Ο "αρχιτέκτονας" της ανέλκυσης Νικ Σλόουν - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS 

Το έργο της ανόρθωσης σε κατακόρυφη θέση και στη συνέχεια της ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου βάρους 114.000 τόννων έχει ανατεθεί από την πλοιοκτήτρια Carnival την ιταλική Micoperi και την αμερικανική Titan. Το κόστος της επιχείρησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια