Χαμός στη G20 για Συρία με προσβολές και ψυχροπολεμικό κλίμα

Ποιες προτεραιότητες έχουν θέσει τα “γεράκια” του Πενταγώνου – Το κυνήγι των χημικών όπλων και το “υπόδειγμα” του βομβαρδισμού της Βαγδάτης 

Την ώρα που ο Πρόεδρος Ομπάμα αναλώνεται, στη G20, στο να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη....
διεθνή στήριξη – αν όχι σύμπραξη – σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, το Πεντάγωνο και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την λεγόμενη “εικόνα στο έδαφος” της Δαμασκού και των περιοχών που ελέγχονται από τις φίλα προσκείμενες στον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ δυνάμεις.

Στο πλαίσιο των εξονυχιστικών  ερευνών και διεργασιών που καταγράφονται εσχάτως, οι Αμερικανικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και οι στρατηγοί των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, φέρονται να έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο “στόχων πρώτης προτεραιότητας”, στόχων που όχι μόνο θα επιφέρουν καίρια πλήγματα στον Άσαντ, αλλά παράλληλα θα λειτουργήσουν και ως επικοινωνιακό “όπλο” στα χέρια των Αμερικανών και των συμμάχων τους, επικυρώνοντας και “δικαιλογώντας” την επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης!

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των  “πρώτων στόχων” είναι το γεγονός  πως βρίσκονται όλες στη Δαμασκό ή στα περίχωρά της και ελέγχονται από το υπουργείο Άμυνας του Άσαντ.

Στόχος νούμερο ένα, απόλυτη  προτεραιότητα των αμερικανικών πυραύλων, όποτε κι αν εκτοξευθούν, θεωρείται το Κέντρο Επιστημονικών  Ερευνών (Scientific Studies and Research Center – SSRC) της Συρίας. Ιδρύθηκε το 1970 και θεωρείται εφάμιλλο του Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Los Alamos National Laboratory) των ΗΠΑ, εκεί όπου αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε η πρώτη ατομική βόμβα. Το Κέντρο θεωρητικά εδρεύει εντός του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Άμυνας της Συρίας, στην ουσία όμως το επιχειρησιακό πεδίο ερευνών και σημαντικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην περιοχή Jamraya, στα περίχωρα της Δαμασκού.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ  θεωρούν πως κύριος σκοπός του  Συριακού Κέντρου Ερευνών είναι η προετοιμασία χημικών όπλων και η έρευνα για την ανάπτυξη νέων, ή και βιολογικών όπλών. Μάλιστα το 2005 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε χαρακτηρίσει το Κέντρο αυτό ως “τη συριακή υπηρεσία που φτιάχνει βόμβες, πυραύλους και χημικά όπλα μαζικής καταστροφής”...

Ο εκάστοτε επικεφαλής του SSRC αναφέρεται προσωπικά στον πρόεδρο Άσαντ, ενώ θεσμικά η θέση του θεωρείται ομότιμη αυτής ενός υπουργού!


Το Κέντρο ελέγχει ακόμα τρεις  οργανισμούς που αποτελούν με τη σειρά τους πιθανούς στόχους των αμερικανικών όπλων: το Ανώτατο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας (Higher Institute of Applied Science and Technology), το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών (Electronics Institute) και το Εθνικό Εργαστήριο Μετρήσεων και Διακριβώσεων (National Standards and Calibration Laboratory).

Ένας ακόμα στόχος των αμερικανικών πυραύλων θα μπορούσε να είναι τα μπούνκερ, τα ημιυπόγεια, θωρακισμένα τολ και  αποθήκες του SSRC στην πλαγιά του βουνού Qassioun. Οι Αμερικανοί πράκτορες πιστεύουν πως εκεί φυλάσσονται τα αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων του Άσαντ!

Στην περιοχή της Jamraya βρίσκεται ακόμα ένας στρατηγικός στόχος των Αμερικανών. Ο λόγος για την Ρεπουμπλικανική Φρουρά (Republican Guard 104th Brigade), την προσωπική φρουρά του Σύρου προέδρου και παράλληλα ίσως την καλύτερη μονάδα των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Στο Βορρά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Jamraya, βρίσκονται τα στρατόπεδα και οι εγκαταστάσεις των Ειδικών Δυνάμεων (Special Forces) του συριακού στρατού.

 Σε κάθε περίπτωση τα 'γεράκια' του Πενταγώνου φέρονται να έχουν βασίσει τα στρατηγικά τους σχέδια για εμπλοκή στη Συρία στα συμπεράσμα της Επιχειρήσης Desert Fox, του Δεκεμβρίου του 1998, όταν η αμερικανική διοίκηση του προέδρου Κλίντον διέταξε μαζική επίθεση κατά του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν. Τότε χρειάστηκαν 4 ημέρες τρομακτικών, μαζικών βομβαρδισμών, για να ισοπεδωθούν οι εγκαταστάσεις και θεωρητικά και τα αποθέματα χημικών όπλων του Σαντάμ. Μόνο την πρώτη νύχτα βομβαρδισμών εκτοξεύτηκαν πάνω από 250 πύραυλοι  Tomahawk και 40 από τις αποκαλούμενες “έξυπνες βόμβες”.

Και το κακό είναι πως ο Άσαντ  έχει πολύ πιο εξελιγμένες και  οχυρωμένες θέσεις ... 
protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια