''Ασυνήθιστοι αυτοί οι σεισμοί στη Φθιώτιδα'' λέει σεισμολόγος!

Νέος σεισμός 3,9 Ρίχτερ ταρακούνησε Λαμία, Ελάτεια και Αταλάντη....
O σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιομέτρων και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Φθιώτιδα.
Οι σεισμολόγοι συνδέουν τους τελευταίους σεισμούς με εκείνον της 7ης Αυγούστου των 5,3 Ρίχτερ.
Υπάρχουν νέες ζημιές σε σπίτια - Μεγάλη ανησυχία για τα σπίτια που είχαν καταπονεθεί....

Συνεχείς μετασεισμοί στην περιοχή
Οι τοπικές αρχές προσπαθούσαν το βράδυ να πάνε τους κατοίκους σε ξενοδοχεία της περιοχής

Ο τελευταίος σεισμός έγινε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στος 08.46, 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αταλάντης. Είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ και εστιακό βάθος, μόλις πέντε χιλιομέτρων. Η δόνηση ταρακούνησε τους κατοίκους της Φθιώτιδας και ιδιαίτερα εκείνους που ζουν στην Λαμία, την Αταλάντη και την Ελάτεια.

Λίγο νωρίτερα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο είχε δώσει τον σεισμό στα 4,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις ενός χιλιομέτρου. Στην ανακοίνωσή του, μιλούσε για σεισμό με επίκεντρο 118 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λαμίας και 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ελάτειας.
Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Οι σεισμολόγοι για τους τελευταίους σεισμούς στην περιοχή “Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί...

Είπε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που έπαθαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, συμφωνα με τον κύριο Παπαζάχο.

"Ασυνήθιστη" η σεισμική ακολουθία "Πρόκειται για μια ισχυρή σεισμική ακολουθία από την ίδια περιοχή που στις 7 Αυγούστου είχε δώσει σεισμό 5,1 Ρίχτερ" λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.  Μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει "ασυνήθιστη" αυτή την ισχυρή σεισμική ακολουθία καθώς όπως διαπιστώνει "το συγκεκριμένο ρήγμα όπως αρχικά είχαμε ως σεισμολόγοι εκτιμήσει έχει αρκετή ενέργεια. Μέχρι σήμερα εκτός από το αρχικό 5,1 στις 7 Αυγούστου έχει δώσει αρκετούς σεισμούς 4,9 Ρίχτερ, 4,8 Ρίχτερ και άλλους μικρότερους πάνω από 4 Ρίχτερ. 

Περίπου 40 μέρες μετά από 5,1 Ρίχτερ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε φυσιολογικό ότι το συγκεκριμένο επίκεντρο στην περιοχή της Αμφίκλειας δίνει σεισμούς 4,8 αρχικά και 4,5… Έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια στην περιοχή" συμπληρώνει ο ίδιος.

Eπί τόπου κλιμάκιο του ΟΑΣΠ
Από χθες το βράδυ, μετά τους δίδυμους σεισμούς στο ρήγμα της Αμφίκλειας, κλιμάκιο του ΟΑΣΠ βρίσκεται στα Καμένα Βούρλα.
Οπως δήλωσε στο Newsit o Eυθύμης Λέκκας, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας Π.Α "πριν από 20 λεπτά εκδηλώθηκε μια νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών στην περιοχή του Ρεγγινίου. Ηταν μια δόνηση που έγινε αισθητή τόσο στο χωριό όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Καμένων Βουρλων όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και είναι σε εξέλιξη το τοπικό συντονιστικό όργανο.

Η δόνηση είναι συνέχεια των χθεσινών σεισμών, από ότι φαίνεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ρεγγινίου συνεχίζεται και πρόκειται για την ίδια σεισμική ακολουθία που είχε αρχίσει στις 7 Αυγούστου.

Από τα πρώτα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι οτι οι ζημιές που υπήρχαν στα κτίρια από τους πρώτους σεισμούς, οι ζημιές αυτές έχουν επεκταθεί και γι΄αυτό το λόγο θα επαναλεγχθουν.Επίσης υπάρχουν κτίρια σε διπλανά χωριά όπως στο Καλλίδρομο, όπου υπάρχουν ζημιές που εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά με τον χθεσινό σεισμό. Ολα αυτά θα ελεγχθούν τις επόμενες ώρες και θα υπάρξει μέριμνα για αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Ειχαμε πει από την πρώτη στιγμή οτι μιλάμε για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει αρκετούς μηνες. Είμαστε τώρα στον δεύτερο μήνα της ακολουθίας και εγώ πιστεύω οτι θα διαρκέσει 4 μήνες. Δεν πιστεύω ωστόσο οτι αυτή η σεισμική δραστηριότητα θα μεταναστεύσει και κυρίως σε αυτό που λέγεται στο ρήγμα της Αταλάντης, διότι δεν έχει τη δυναμικότητα να δώσει σεισμό μεγάλο" είπε τέλος ο κύριος Λέκκας. 

Ανάστατοι οι κάτοικοι Και νέες πληγές μετρούν στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή από τις δύο νέες σεισμικές δονήσεις. Κτίρια που ήταν "τραυματισμένα" από τους προηγούμενους σεισμούς τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές που κανείς δεν είχε δώσει σημασία τώρα είναι πλέον ορατές και σε κάποιες 
περιπτώσεις απειλητικές.
Ο χάρτης του σεισμού από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο
Ο χάρτης του σεισμού από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Οι δύο σεισμικές δονήσεις των 4,6 και 4,8 Ρίχτερ σήμερα το απόγευμα έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του. 
Ζημιές σε σπίτια και σε εκκλησία στο Ρεγγίνι Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι "υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές" ...

"Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια" λέει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει "ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία" .

Ο ίδιος προσπαθεί να δει πώς θα διανυκτερεύσουν οι συγχωριανοί του που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μπουν στα σπίτια τους ενώ στο γειτονικό Ρεγγίνι ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Δήμο και συντάσσεται λίστα για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο καθώς στην περιοχή βρέχει.

Κοιμήθηκαν σε ξενοδοχείο Όπως έγινε γνωστό πάνω από 20 άνθρωποι από το Ρεγγίνι ζήτησαν να μετακινηθούν για να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα. Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ανέβει αισθητά, καθώς οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής βρίσκονται για δουλειές στα χωράφια τους και τώρα αρχίζουν και επιστρέφουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια