Όλα τα ονόματα που παίζουν για... Δήμαρχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα

Εκτενές ρεπορτάζ για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές
«Πασαρέλα» σε κάθε λογής πανηγύρια ανά την επικράτεια, σέρνοντας ακόμα και τον... χορό, έκαναν τους μήνες του καλοκαιριού οι εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι, δείχνοντας ότι το προεκλογικό κλίμα σε όλη την Ελλάδα έχει αρχίσει....
να «ζεσταίνεται» για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του επόμενου έτους.

Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να ενεργοποιηθούν και οι μηχανισμοί των κομμάτων, προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική τους, η οποία, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να επικεντρωθεί στους μεγάλους δήμους της χώρας, καθώς τα αποτελέσματα σε αυτούς θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τις πολιτικές εντυπώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. φαίνεται πως έχει αρχίσει να υποχωρεί η λογική των χρισμάτων και να υπερισχύουν οι ευρύτερες τοπικές συνεργασίες, με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία επιλογής κομματικών υποψηφίων.

Αντίστοιχα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, πέραν των 13 Περιφερειών, στις περισσότερες από τις οποίες θα ανακοινώσουν χρίσματα, προκειμένου να καταγραφεί το «καθαρό» ποσοστό του κόμματος ανά περιοχή, δείχνουν πως στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσουν τη λογική της σύνθεσης. Εχοντας αντιληφθεί αυτό το κλίμα, δήμαρχοι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί με κομματική σημαία αναπροσαρμόζουν πλέον την τακτική τους, καλώντας σε συστράτευση πάνω από πολιτικούς σχηματισμούς, στο όνομα της αδέσμευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη, κοινή επιστολή των δημάρχων Αθηναίων, Γ. Καμίνη, Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, Πατρέων, Γ. Δημαρά, Βόλου, Π. Σκοτινιώτη, και Ιωαννιτών, Φ. Φίλιου, οι οποίοι προανήγγειλαν την από κοινού διατύπωση προτάσεων όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και νέες, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των δήμων, και άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τη μνημονιακή της πολιτική. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρωτοβουλία πέντε νέων σε ηλικία δημοτικών συμβούλων, του Νεκτάριου Καλαντζή από τον Δήμο Παλλήνης, της Ανατολής Κωνσταντινίδου από τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, της Ειρήνης Λελέκη από τον Δήμο Καστελόριζου-Μεγίστης, της Βανέσσας Μαυροειδή από τον Δήμο Μεγαρέων και της Κατερίνας Μονογυιού από τον Δήμο Μυκόνου. Οι συγκεκριμένοι κατέθεσαν τις θέσεις τους για το αύριο της Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας ουσιαστικά ενδιαφέρον να ηγηθούν διακομματικών ψηφοδελτίων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διαπιστώνεται και μια τάση «διαρροής» νυν βουλευτών και πολιτευτών προς τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, βλέποντας την κεντρική πολιτική σκηνή να απαξιώνεται όλο και περισσότερο στα μάτια των πολιτών, αναζητούν νέο πεδίο δράσης -με τους δήμους να αποτελούν μοναδικούς φορείς παραγωγής έργου, δεδομένου ότι θα έχουν να διαχειριστούν σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Η πολιτική μάχη της Αθήνας και η «πασαρέλα» υποψηφίων

Ο Δήμος Αθηναίων θεωρείται κομβικός. Ενδιαφέρον για την πρωτεύουσα έχει εκφράσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Ψυχάρης, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ «γρίφος» παραμένει η στάση του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ωστόσο, αρκετοί στη Ν.Δ. προτείνουν τον Βασίλη Κικίλια, την ώρα που δείχνει να κερδίζει έδαφος η περίπτωση του Κώστα Μπακογιάννη. Στο παρασκήνιο ακούγεται και το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, του πρώην βουλευτή Θανάση Πλεύρη, καθώς και του πρώην υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ πρόσφατα εξέφρασε εμμέσως ενδιαφέρον και ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος. Τον δήμο με τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ. θα διεκδικήσει εκ νέου ο Γιώργος Καμίνης, ενώ από τη Χρυσή Αυγή δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα Κασιδιάρη.

Στο μεταξύ, παρασκηνιακές επαφές λέγεται πως έχει ξεκινήσει η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του Λάκη Λαζόπουλου και του Γιώργου Κιμούλη, αλλά ισχυρούς υποστηρικτές έχει η Ρένα Δούρου. Στους Ανεξάρτητους Ελληνες συζητείται το όνομα του βουλευτή Τέρενς Κουίκ, ενώ στον Πειραιά ο «γαλάζιος» Βασίλης Μιχαλολιάκος θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο και εσχάτως κινείται επίσης ο Μίμης Ανδρουλάκης. Το νέο όνομα, ωστόσο, που συζητείται είναι αυτό του εφοπλιστή Γιώργου Βερνίκου. Στη ΔΗΜ.ΑΡ. πάντως εξετάζεται μια υποψηφιότητα της Μαρίας Ρεπούση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένο ότι θα στηρίξει τον Θ. Δρίτσα, αν ο ίδιος κατέλθει εκ νέου. Κινήσεις κάνει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στ. Μανουσάκης. Το νέο όνομα στους δήμους της Αττικής είναι αυτό του τραγουδιστή Στέλιου Διονυσίου στον Βύρωνα, όπου αναμένεται να είναι αντίπαλος του ισχυρού νυν δημάρχου, Ν. Χαρδαλιά.

Κεντρική Μακεδονία

Στη Θεσσαλονίκη πλην του νυν δημάρχου Γ. Μπουτάρη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.), ενδιαφέρον δείχνουν οι Σπ. Βούγιας και Κυρ. Βελόπουλος, ενώ από το «γαλάζιο» στρατόπεδο ακούγεται το όνομα του πρ. υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδη, ενδεχόμενο που δείχνει να στηρίζει και ο αν. υπουργός Στ. Καλαφάτης. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το όνομα της Ελ. Ράπτη. Στον ΣΥΡΙΖΑ μελετώνται οι περιπτώσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη, του καθηγητή στο ΑΠΘ Α. Καζάκου και του συνταγματολόγου Κ. Χρυσόγονου. Η βουλευτής Χρ. Γιαταγάνα θα είναι υποψήφια από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ., ενώ από αυτή της Χρυσής Αυγής ακούγεται το όνομα του βουλευτή Αντ. Γρέγου. Στον Δήμο Καλαμαριάς «παίζει» το όνομα της πρώην βουλευτού Χρ. Αράπογλου, στη Βέροια θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα η νυν δήμαρχος Χαρ. Ουσουλτζόγλου, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο δικηγόρος Φ. Καραβασίλης (ΠΑΣΟΚ) και από τη Ν.Δ. κινείται ο βουλευτής Λ. Τσαβδαρίδης. Στην Πέλλα σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του σημερινού δημάρχου, Γ. Στάμκου, του Ν. Παπανικολάου και του Ευστ. Καστερίδη. Επίσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη ενδιαφέρεται για τον Δήμο Εδεσσας, ενώ για τον Δήμο Κασσάνδρας συζητείται το όνομα του επίσης βουλευτή Γ. Δριβελέγκα. Για τον Δήμο Σερρών κινείται ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τσιπλάκης.

Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Γ. Δημαράς (ΔΗΜ.ΑΡ.), ενώ στο ΠΑΣΟΚ συζητούν το όνομα του Απ. Κατσιφάρα. Κινητικότητα αναπτύσσει και ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Α. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος διεκδικεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στον Πύργο ενδιαφέρον δείχνει ο Αντ. Καράμπελας (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κ. Νικολούτσος (Ν.Δ.), αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Αντωνακόπουλος. Στο Αγρίνιο ο νυν δήμαρχος, Π. Μοσχολιός (ΠΑΣΟΚ), διεκδικεί στήριξη και από τη Ν.Δ., ενώ στο Μεσολόγγι ο Π. Κατσούλης (ΠΑΣΟΚ) θα έχει απέναντί του τον πρώην δήμαρχο Γ. Πρεβεζάνο (Ν.Δ.).

Ήπειρος

Στην Αρτα ο Θ. Παπαλέξης (ΠΑΣΟΚ) μπορεί να έχει απέναντί του τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Κ. Παπασιώζο, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τον δήμο θα διεκδικήσει ο Β. Τσίρκας. Ενδιαφέρον για τον Δήμο Πρέβεζας εκφράζει ο νυν «γαλάζιος» βουλευτής Δ. Τσουμάνης, αλλά και ο Στ. Γιαννάκης, επίσης από τη Ν.Δ. Από το ΠΑΣΟΚ ο Χ. Μπαΐλης θέλει νέα θητεία, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται το όνομα του Π. Στασινού. Στα Ιωάννινα ο Φίλ. Φίλιος (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) θέλει να συνεχίσει και ο πρώην δήμαρχος, Ν. Γκόντας (Ν.Δ.), να επιστρέψει. Πάντως, σκέφτεται να κατέβει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαντάς, όπως επίσης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Στ. Καλογιάννης, και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, Π. Κολόκας. Υποψήφιος έχει δηλώσει και ο Γ. Ναβρούζογλου.

Θεσσαλία

Στη Λάρισα, ο Κ. Τζανακούλης θέλει να συνεχίσει, ενώ ακούγεται το όνομα του βουλευτή της Ν.Δ. Χρ. Κέλλα. Στον Βόλο ισχυρός παραμένει ο νυν δήμαρχος, Π. Σκοτινιώτης (ΔΗΜ.ΑΡ.), στα Τρίκαλα ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Ταμήλος σκέφτεται να επιστρέψει στον δήμο, ενώ η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, Χ. Λάππα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη από το ΠΑΣΟΚ. Τη θέση του δημάρχου φαίνεται να «γλυκοκοιτάζει» και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Λέγκας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά τις υποψηφιότητες του Δ. Παπαθανασίου και του πρώην αντιδημάρχου, Θ. Ευαγγελόπουλου. Στην Καρδίτσα ο Κ. Παπαλός (Ν.Δ.) θα διεκδικήσει μία ακόμα θητεία, ενώ στον Δήμο Καλαμπάκας ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι Τ. Σακελλαρίου, Γ. Γεωργίου, Η. Νάνης και Β. Μπούρας.


Αν. Μακεδονία - Θράκη

Στη Δράμα, ο Θ. Μαργαρίτης θα είναι ξανά αντίπαλος του Κυρ. Χαρακίδη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.), αλλά ενδιαφέρον δείχνει και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Μαργ. Τζίμας. Στην Ξάνθη θα ξανακατέβει από τη Ν.Δ. ο Μιχ. Στυλιανίδης, ενώ το σκέφτεται ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παν. Σγουρίδης. Στο Διδυμότειχο ο Β. Παπατσαρούχας επανέρχεται στο προσκήνιο, στην Αλεξανδρούπολη το σκέφτεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, που θα έχει απέναντί του τον νυν δήμαρχο, Β. Λαμπάκη, ενώ ενδιαφερόμενος εμφανίζεται και ο πρώην βουλευτής Απ. Φωτιάδης. Ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γ. Πετρίδης, θα συνεχίσει με τις… ευλογίες Στυλιανίδη.

Δυτ. Μακεδονία

Στην Κοζάνη, αντίπαλος του Λ. Μαλούτα (ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασαπίδης και το στέλεχος της Ν.Δ. Γ. Δεληγιάννης. Κάποιοι στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με καλό μάτι μια πιθανή υποψηφιότητα του δικηγόρου Σπ. Τόλιου. Στη Φλώρινα, ο Ι. Βοσκόπουλος (Ν.Δ.) επιθυμεί να συνεχίσει, ενώ βολιδοσκοπείται και ο Στ. Παπασωτηρίου. Στα Γρεβενά, ο Δ. Κιουπτσίδης θέλει να ανανεώσει τη θητεία του, όπως και στην Καστοριά ο Εμμ. Χατζησυμεωνίδης, με τη βουλευτή Μ. Αντωνίου να προτείνεται από τη Ν.Δ. Υποψήφιοι επίσης φέρονται να είναι οι κ.κ. Βασιλειάδης, Τσακιρίδης και Ζέρβας.

Στερεά Ελλάδα

Ο Γ. Κοτρωνιάς θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Λαμιέων, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει από τη Χρυσή Αυγή ο Απ. Γκλέτσος. Στον Δήμο Χαλκίδας θα εκτεθεί ξανά ο Θ. Ζεμπίλης και ενδιαφέρεται ο πρώην βουλευτής Λ. Παπαγεωργόπουλος.

Πελοπόννησος

Στην Καλαμάτα, ισχυρός παραμένει ο «γαλάζιος» δήμαρχος, Παν. Νίκας. Από το ΠΑΣΟΚ συζητείται το όνομα της αντιπεριφερειάρχου Ντ. Νικολάκου, αλλά και της νέας γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ν. Γιαννακοπούλου, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το όνομα του βουλευτή Θ. Πετράκου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον εκφράζει και η πρ. βουλευτής Σ. Καλαντζάκου. Τη δική του υποψηφιότητα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κ. Μαργέλης, ενώ από τη Χρυσή Αυγή κινείται ο βουλευτής Δ. Κουτσούκης. Στην Τρίπολη, φαβορί είναι ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος, Γ. Σμυρνιώτης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, εκτός του Δ. Παυλή, ακούγεται και ο Κ. Τζούμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την ηθοποιό Αντ. Γιαννούλη. Επίσης κινείται ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Π. Τατούλη, Ν. Γιαννακόπουλος. Στη Σπάρτη, νέα θητεία θα διεκδικήσει ο Στ. Αργειτάκος, όπως στο Ναύπλιο ο Δ. Κωστούρος, όπου υποψηφιότητα θα καταθέσουν οι Χρ. Γραμματικόπουλος (Ν.Δ.), Τ. Σαλεσιώτης (ΠΑΣΟΚ) και ο δικηγόρος Γ. Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ). Στην Κόρινθο θα διεκδικήσει ξανά τον δήμο ο Αλ. Πνευματικός, με αντιπάλους τους Κ. Γιώτη (Ν.Δ.) και Μπ. Κασίμη (ΣΥΡΙΖΑ).

Ενδιαφέρουσες «ναυμαχίες» από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο

Ο Γ. Τρεπεκλής (Ν.Δ.) στην Κέρκυρα θέλει να ανανεώσει τη θητεία του, όπως και ο Αλ. Παρίσης (Ν.Δ.) στην Κεφαλονιά. Στη Λευκάδα, κάποιοι υποστηρίζουν πως ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης μπορεί να είναι πάλι υποψήφιος απέναντι στον σημερινό δήμαρχο, Κ. Αραβανή (ΠΑΣΟΚ). Στη Ζάκυνθο ακούγεται το όνομα του πρώην νομάρχη Δ. Γάσπαρου, ενώ θα εκτεθεί ξανά ο δήμαρχος Στ. Μποζίκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προκρίνεται η υποψηφιότητα του καθηγητή Δ. Κουρή (υποψήφιου βουλευτή).

Βόρειο Αιγαίο

Στη Μυτιλήνη ο Δ. Βουνάτσος θέλει να ανανεώσει τη θητεία του, ενώ από τη Ν.Δ. ακούγονται τα ονόματα των Θ. Βαλσαμίδη, Στρ. Τζιμή και του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη. Στη Λήμνο ο Αντ. Χατζηδιαμαντής (ΔΗΜ.ΑΡ.) πιθανόν να έχει απέναντί του τον πρώην έπαρχο, Δ. Σάρακα. Ο «γαλάζιος» Π. Βουρλής, πρώην δήμαρχος, θέλει να διεκδικήσει ξανά τον Δήμο Χίου.

Κυκλάδες

Στη Σύρο, το νέο πρόσωπο από τη Ν.Δ. αναμένεται να είναι ο Αλ. Αθανασίου, στη Μύκονο ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Κουκάς (θα ξανακατέβει και ο Αθ. Κουσαθάνας) και στη Φολέγανδρο ο επιχειρηματίας Κ. Κουντούρης. Στη Νάξο ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων, Ν. Μαϊτός. Αντίστοιχο ενδιαφέρον δείχνει και ο περιφερειακός σύμβουλος Λ. Θεόφιλος. Στη Σύρο, σενάρια θέλουν τον Γ. Πάπιτση να συνεργάζεται με τον Γ. Δεκαβάλλα, ενώ έντονη είναι η φημολογία για τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Μαραγκό, και τον πρώην νομάρχη Κυκλάδων, Δ. Μπάιλα. Στον δικηγόρο Αντ. Συρίγο φαίνεται να καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δωδεκάνησα

Στη Λέρο, ενδιαφέρεται ο τέως δήμαρχος Τ. Κοττάκης, ενώ για τον Δήμο της Κω φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν να καταθέτει υποψηφιότητα ο πρ. υπουργός Αρ. Παυλίδης. Στην Κάλυμνο κινείται ο επιχειρηματίας Γ. Μαρίνος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αγγ. Καλαθιανάκης και ο νυν δημαρχος Διακομιχάλης, και στο Καστελόριζο ο Ν. Ασβέστης και ο νυν δήμαρχος Αχλαδιώτης

Κρήτη

Στο Ηράκλειο, ισχυρός παραμένει ο νυν δήμαρχος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουράκης, που θα στηριχθεί και από τη ΝΔ. Στα Χανιά, ενδιαφέρον δείχνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφιος εκ νέου ο νυν δήμαρχος, Εμμ. Σκουλάκης. Υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο πρώην αντιδήμαρχος, Α. Παπαδογιάννης. Στο Ρέθυμνο, ο Γ. Μαρινάκης (ΠΑΣΟΚ) θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει δεύτερη τετραετία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει το χρίσμα στον Γ. Βλαστό. Στον Αγιο Νικόλαο, από το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται οι Αντ. Ζερβός και Π. Καρατζής, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πολιτευτής Μ. Θραψανιώτης, ενώ στην τοπική Ν.Δ. συζητείται το όνομα του Αλ. Αλεξανδράκη.

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια