"Ισχύει μόνο για τα Ελληνάκια όχι για τα τουριστάκια".

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στα Χανιά με πρωταγωνιστές τον οδηγό του οχήματος και μια οικογένεια τουριστών από τη Ρωσία, που τόλμησαν να ρωτήσουν αν δικαιούνται δωρεάν επιβίβαση για τα παιδιά τους.

Η απάντηση....
του οδηγού ντροπιαστική: «Τέτοια εισιτήρια ισχύουν μόνο για ελληνάκια όχι για τουριστάκια» .

Για το συμβάν ενημερώθηκε με καταγγελία το ΚΤΕΛ το οποίο δίνει τη δική του απάντηση.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά  

Ο διάλογος με τον οδηγό – Λεωφορείο «ακατάλληλο» για τουριστάκια

Την Κυριακή, η οικογένεια από τη Ρωσία επιβιβάστηκε στο ΚΤΕΛ από τις Καλύβες με προορισμό τα Χανιά.

Ο πατέρας με τα δύο παιδιά προχώρησαν για να καθίσουν και η μητέρα έμεινε πίσω για να πληρώσει στον οδηγό τα εισιτήρια.

Όταν ο οδηγός της έδωσε τα ρέστα εκείνη προβληματίστηκε και ρώτησε σε σπαστά Αγγλικά αν τα παιδιά δικαιούνταν να μην πληρώσουν εισιτήριο.

Τότε εκείνος της είπε με ιδιαίτερα επιτακτικό ύφος να κάτσει κάτω αναφέροντας ότι πρέπει να πληρώσει τέσσερα εισιτήρια.

Η γυναίκα, επανήλθε προσπαθώντας να ρωτήσει, μέχρι ποια ηλικία τα παιδιά επιβιβάζονται χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο (συγκεκριμένα επανέλαβε δύο φορές “what age,children free”.

Ο οδηγός έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι ρωτάει ακριβώς η γυναίκα ή δεν μπορούσε να απαντήσει.

Αντιλαμβανόμενη τι συμβαίνει επιβάτης μετέφερε στον οδηγό την ερώτηση στα Ελληνικά και τότε αυτός απάντησε πάλι με το ίδιο, επιεικώς απαράδεκτο και επιθετικό ύφος: μέχρι 5 ετών δεν πληρώνουν αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα ελληνάκια όχι για τα τουριστάκια.

Πριν καν τελειώσει την απάντησή του η γυναίκα απομακρύνθηκε σηκώνοντας τους ώμους δείχνοντας να απορεί για τις φωνές. Πού να ήξερε και το τι της απάντησε.

Τα παιδιά της ήταν 6 ετών και στην ουσία δεν δικαιούνταν δωρεάν επιβίβαση όμως  αυτό κατέληξε να αποτελεί λεπτομέρεια μπροστά σε αυτό που εκτυλίσσονταν στο λεωφορείο.

Να το πεις στον Πρωθυπουργό

Το επεισόδιο συνεχίστηκε μεταξύ του οδηγού και της επιβάτιδας, που τον ρώτησε γιατί δεν ισχύει η έκπτωση για τους  τουρίστες.

Ο οδηγός επανέλαβε με έντονο ύψος ότι ο νόμος ισχύει μόνο για τους ντόπιους, όχι για τα τουριστάκια, απαντώντας ειρωνικά: «να πας να ρωτήσεις τον Πρωθυπουργό. Ο νόμος είναι ελληνικός και ισχύει για τα Ελληνάκια».

Να σημειωθεί ότι η επιβάτης που είχε το διάλογο με τον οδηγό είναι η συντάκτρια του άρθρου.

Η απάντηση του ΚΤΕΛ

Την επόμενη ημέρα, λίγο μετά τις 11 το πρωί, έγινε καταγγελία για το περισταιτκό στον Προϊστάμενο προσωπικού στο γραφειο κίνησης του ΚΤΕΛ κ. Παπουτσάκη.

Ο κ. Παπουτσάκης δήλωσε στο Flashnews.gr ότι "δεν ισχύει καμία διαφοροποίηση, ο κατάλογος είναι κοινός για όλους, μέχρι 5 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο, από 6 και πάνω πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο". 

Επεσήμανε επίσης ότι τον Μάρτιο έγιναν σεμινάρια στους οδηγούς τόσο για τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένου και κανόνων συμπεριφοράς, απέναντι στους επιβάτες όσο και μαθήματα αγγλικών για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της τουριστικής περιόδου.

Λεωφορείο ακατάλληλο και για ελληνάκια

Στόχος αυτού του άρθρου βέβαια δεν είναι να στοχοποιήσει τον οδηγό που προφανώς, εργάζεται για να βγάλει το ψωμί του, αλλά να σημειώσει τα στοιχειώδη.

Η εικόνα των τουριστών για την Ελλάδα και τους κατοίκους της εν πολλοίς διαμορφώνεται, πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, και από την επαφή που έχουν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικά στα συγκεκριμένα δρομολόγια που εκτελεί το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης,  καθημερινά μεταφέρονται εκατοντάδες τουρίστες. Η αγένεια, η ασυνέπεια ή η εκμετάλλευση θα συνοδεύουν τις αναμνήσεις τους για τη χώρα μας ενισχύοντας, σε καιρούς δύσκολους, την εικόνα του άξεστου Έλληνα που ακόμα και πολιτικοί μας φρόντισαν να καλλιεργήσουν για εμάς στο εξωτερικό.

Επίσης σε τέτοιου είδους υπηρεσίες όπως οι μεταφορές, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται σε κανέναν, τουρίστα ή μη, με τέτοιο τρόπο, και όλοι, μα όλοι, επιβάτες και οδηγοί οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες.

Ένα τέτοιο ΚΤΕΛ, όπως αυτό της Κυριακής, είναι ακατάλληλο και για τουριστάκια αλλά και για ελληνάκια.

Άντε, γιατί αυτή η εικόνα του ελληνάρα αρκετά μας έχει ταλαιπωρήσει μέχρι τώρα

Ελένη Ζουμαδάκη
zoumadaki@flashnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια