Λ. ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ: ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΑΤΩΝΑ

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο να τον λένε Ράμπο στα 75 του χρόνια, ο συνταξιούχος δικαστής που κυνηγά τη διαφθορά στο Δημόσιο από τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δεν αποποιείται το παρατσούκλι του. 

Τι έμεινε από τον Σταλόνε στην ταινία για να τον χαρακτηρίζει ο όρος "Ραμπο" Ο δρων ανορθόδοξα, χωρίς να κοιτά by the book τους νόμους. Με την έννοια του μοναχικού πολεμιστή, ναι, αλλά με την προϋπόθεση ότι....
εγώ δουλεύω στα όρια των αρμοδιοτήτων μου λέει ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής. 

 Η διαφθορά στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα εξακολουθεί να μαστίζει την Ελλάδα, που έχει κατρακυλήσει 47 θέσεις μέσα σε έξι χρόνια στην κατάταξη διαφάνειας . Εννέα χρόνια έχει στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Υπογραμμίζει ότι η διαφθορά πολεμιέται με την πρόληψη, με την καταστολή και με τη συνδρομή των ενεργών πολιτών. Διαφωνεί με τα πορίσματα της Διεθνούς Διαφάνειας τα οποία στηρίζονται στην αντίληψη των πολιτών για τη διαφθορά. Η διαφθορά δεν αυξήθηκε. Τώρα αποκαλύπτεται... λέει
Φωτοβολίδα χαρακτηρίζουν αρκετοί τα λεγόμενά του και επικοινωνιακά έντεχνη τη δημοσιοποίηση της δράσης του. Όπως σημειώνει στο Βήμα , η δημοσιότητα χρειάζεται και γιατί τη φοβούνται τα λαμόγια και γιατί ο κόσμος ενεργοποιείται . Έχει να το λέει ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του δεκαπλασιάστηκαν οι καταγγελίες. 

Πήρε θάρρος ο κόσμος. Σήμερα λέει "θα σε πάω στον Ρακιντζή ". 
Όχι γιατί είμαι κάποιος, αλλά επειδή δεν μασάω τα λόγια μου. Δεν είμαι "γες, μαν ", όπως άλλοι . Του προκαλεί απογοήτευση όταν με παρεμβολή του κράτους ακυρώνεται η δουλειά του επιθεωρητή και δείχνει τη νομιμοποίηση του γρηγορόσημου με πρόσφατο νόμο επί υπουργίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη βάσει του οποίου απλή υλική παροχή δεν αποτελεί δωροδοκία. Τα βέλη του δεν έπληξαν μόνο τον κ. Ρουπακιώτη αλλά και τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε μέσω νόμου δια της συγχωνεύσεως με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να καταργήσει τον Γενικό Επιθεωρητή. 
Σύμπτωση ότι αμφότεροι προέρχονται από τη ΔΗ ΜΑΡ 
Έτυχε... απαντά. 

Δεν περνά πάντως απαρατήρητο ότι περισσεύουν τα θετικά σχόλια για τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη: Ευέλικτο μυαλό. Έδειξε από την πρώτη μέρα ότι είναι κατατοπισμένος. Καλή επιλογή . 

Την ίδια ώρα κρίνει τον προκάτοχο του κ. Μητσοτάκη: Ο κ. Μανιτάκης δεν ήταν πολιτικός και δεν είχε πείρα άσκησης εξουσίας. Ήταν όμως εξαιρετικός καθηγητής. Σε έναν θεωρητικό που καλείται να κάνει έργο καθημερινής πρακτικής επικρατεί η θεωρία... . Δεν αποτελεί πάντως για πολλούς λεπτομέρεια ότι το 1994 κληρώθηκε ως μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και διεξήγαγε ως αναπληρωτής την ανάκριση και στη συνέχεια ως εισηγητής εξέδωσε το βούλευμα βάσει του οποίου έπαυσε λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη. Το βούλευμα ήταν τυπικό. Κατ' εφαρμογή νόμου. Με κάνανε μητσοτακικό! Στην Ελλάδα εύκολα μπαίνουν ταμπέλες... 

Ακούγεται παράδοξο να λέει ότι δεν υπήρξε ποτέ πολιτική παρέμβαση στο έργο του. Στο έκπληκτο και δύσπιστο βλέμμα που αντιμετωπίζει σπεύδει να εξηγήσει: Γιατί δεν ζήτησα ποτέ τίποτα. Δεν ζήτησα καν να ανανεωθεί η θητεία μου. Πάντως παραμένει στη θέση του, αν και η (πενταετής) θητεία του έχει λήξει εδώ και τέσσερα χρόνια! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι δέχεται πυρά για την αντίφαση να δρα υπέρ της νομιμότητας την ίδια ώρα που παραμένει στη θέση του πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος. Δεν είναι δική μου η ευθύνη. Μένω μέχρι να γίνει η αντικατάστασή μου ή η ανανέωση της θητείας μου απαντά. 

Επιμένει ότι στη διοίκηση πρέπει να υπάρχει συνέχεια και θυμίζει τις ρίζες της αρχής της νομιμότητας στην αρχαία Ρώμη. Μιλά για τον γιο ενός δούλου απελεύθερου, για κάποιον Φίλιππο, ο οποίος ανέλαβε ύπατος, αργότερα καθαιρέθηκε, αλλά οι νόμοι του παρέμειναν σε ισχύ. Παράλληλα, μετέωρο είναι το ερώτημα για το πώς επιλέγει να ασχοληθεί ή να αναδείξει υποθέσεις. Κάποιες από αυτές μάλιστα ενίοτε βολεύουν την πολιτική γραμμή των εκάστοτε κυβερνήσεων. Εξηγεί ότι εκ του νόμου ρόλος του γενικού επιθεωρητή είναι να εντοπίζει φαινόμενα διαφθοράς ή κακοδιοίκησης στο Δημόσιο αλλά και να κάνει προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. 

Τα επικριτικά σχόλια πάντως ευδοκίμησαν, μεταξύ άλλων, την περίοδο που έβγαλε το πόρισμα σχετικά με τις χορηγίες της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, με το οποίο ενέπλεκε τον συνδικαλιστή κ. Νίκο Φωτόπουλο. 
Ο ίδιος εξηγεί ότι η έρευνα έγινε ύστερα από παραγγελία της τότε υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη. 
Δεν μπορείς να αρνηθείς μια παραγγελία. Η διοίκηση της ΔΕΗ είναι κατηγορούμενη για μη σύννομες ενέργειές της . Στο γραφείο του πηγαινοέρχονται υπάλληλοι κρατώντας χαρτιά. Μια υπόθεση για την ΕΥΔΑΠ γίνεται αφορμή να πει στον συνομιλητή του ότι το νερό, τα κοινωνικά αγαθά, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκ μετάλλευσης. 
Συμπληρώνει γελώντας: Το είχε πει και ο ινδιάνος φύλαρχος που είχε μιλήσει στον 'Παπαλάνγκι" .

Φιλοδοξίες
 Η ήσυχη συνείδηση και ο σάλος του διορισμού 
Γιος δικαστή, με γιο δικαστή, ο κ. Ρακιντζής επαναλαμβάνει συχνά: Να τα έχω καλά με τη συνείδησή μου . Ανατρέχει στους εφόρους της Αρχαίας Σπάρτης, στους τιμητές της Αρχαίας Ρώμης με μεγάλη μορφή τον Κάτωνα τον Πρεσβύτερο που ήλεγχαν τα σχετικά με τη διοίκηση και τα ήθη. 

Ο Γενικός Επιθεωρητής είναι μετεξέλιξη των τιμητών της Αρχαίας Ρώμης λέει. Τα 75 του χρόνια δεν τον φρενάρουν, θυμίζει μια ιστορία για τον Κλεμανσό. Όταν στα 25 του εξελέγη βουλευτής, τον επέκριναν για το νεαρό της ηλικίας του και εκείνος τούς απάντησε: Κύριοι, αναλαμβάνω την υποχρέωση να γερνάω κάθε μέρα μία μέρα . 
Ο κ. Ρακιντζής δηλώνει ότι δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες. Έφθασα να γίνω αρεοπαγίτης. Να κάνω καλά τη δουλειά μου. Αυτή είναι η μόνη φιλοδοξία μου. 

Η τοποθέτηση του πάντως στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή είχε προκαλέσει σάλο, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο επαύθη ο προκάτοχος του, ο πρώτος Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Κωνσταντίνος Δαφέρμος. ο οποίος προσέφυγε ανεπιτυχώς στο ΣτΕ για την πρόωρη λήξη της θητείας του, επειδή με βάση τον νόμο είναι δυνατή μόνο λόγω ανεπάρκειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ασθένειας ή αναπηρίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια