Καταπέλτης ο Ρακιντζής για την διαφθορά - Όχι στη συγχώνευση με το ΣΕΕΔΔ που επιχείρησε ο Μανιτάκης.

Την ήδη εκπεφρασμένη αντίθεση του στη συγχώνευση των υπηρεσιών του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης επανέλαβε ο γενικός επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το έτος 2012. Όπως τόνισε, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε έτοιμο σχετικό....
νομοσχέδιο, το οποίο και πέρασε από διαβούλευση. Όμως οι πολιτικές εξελίξεις ανέκοψαν την προδιαγεγραμμένη πορεία του εγχειρήματος. Έχω ενημερώσει το νέο υπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει το θέμα , υπογράμμισε. 

Άλλωστε η προταθείσα συγχώνευση ξεκίνησε πριν δύο χρόνια από μια διαδικασία, η οποία και αντιδεοντολογική ήταν και στηρίζεται σε πληθώρα ανακριβών στοιχείων. Ο γενικός επιθεωρητής αποτελεί ευέλικτη επιτελική υπηρεσία που συντονίζει τα ελεγκτικά σώματα και υπηρεσίες και απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας όταν το ΣΕΕΔΔ είναι σώμα εσωτερικού ελέγχου της διοίκησης και υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης . 


Κατά το 2012 κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου (4057 2012) με τον οποίο περιορίσθηκε δραστικά το δικαίωμά του να ασκεί ένσταση, 236 πειθαρχικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα αρμόδια όργανα του στενού δημόσιου τομέα. Σε 25 περιπτώσεις, ποσοστό 11%, ο γενικός επιθεωρητής (ΓΕΔΔ) υπέβαλε ένσταση προκειμένου να κριθούν εκ νέου οι υποθέσεις από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο Ενδεικτική είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού στον οποίο επεβλήθη από το Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η ποινή προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών για το πειθαρχικό παράπτωμα της διενέργειας ασελγών πράξεων σε παιδιά κάτω των 12 ετών και κατάχρηση ανηλίκων. Αδίκημα για το οποίο ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα προσωρινής κράτησης.


 Συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός αγκάλιαζε και θώπευε το σώμα και τα γεννητικά όργανα των ανήλικων μαθητριών, τραυματίζοντας τον ψυχισμό τους και προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπειά τους. Αναλογικά με τη βαρύτητα της πράξης, η επιβληθείσα ποινή θεωρήθηκε εξαιρετικά χαμηλή και ο ΓΕΔΔ υπέβαλε ένσταση. Η απόφαση εκκρεμεί.


 Ελεγχος σε MΚΟ 

Ο ΓΕΔΔ ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να του γνωστοποιήσει τις Μη Κυβερνητικής Οργανώσεις που έχουν κάνει έναρξη σε όλες τις ΔΟΥ της επικράτειας και αν αυτές έχουν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λ.π. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια δεν είχαν διενεργηθεί παρά μόνο λίγοι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι στις ΜΚΟ. Κατ' επέκταση οι υπηρεσίες του γενικού επιθεωρητή απέστειλαν στις αρμόδιες ΔΟΥ (συγκεκριμένα 141) τις καταστάσεις και ζήτησαν την κατά προτεραιότητα διενέργεια τακτικών φορολογικών ελέγχων. 

Παράλληλα ενημέρωσε και την αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία με τη σειρά της διαβίβασε προς τις ΔΟΥ στοιχεία όλων των ελληνικών ΜΚΟ για τις οποίες έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις δράσεων ή προγραμμάτων που έλαβαν από το υπουργείο Εξωτερικών, Γενικές και Ειδικές Γραμματείες υπουργείων και αυτοτελείς Γενικές Γραμματείες, καθώς και από το υπουργείο Εργασίας. Από τους ελέγχους που μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί από τις ΔΟΥ προκύπτει ότι οι περισσότερες ΜΚΟ δεν έχουν υποβάλει από την ημερομηνία έναρξης εργασιών τους τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις δηλώσεις (όπως φορολογίας εισοδήματος, συγκεντρωτικές τιμολογίων, ΦΠΑ) κ.λπ.


 Ενδεικτικά αναφέρονται αποτελέσματα περιπτώσεων τακτικού φορολογικού ελέγχου ΜΚΟ, που διενεργήθηκαν ύστερα από εντολή του ΓΕΔΔ: στη ΔΟΥ Αγ. Δημητρίου για τις χρήσεις 2000 2011 διαπιστώθηκαν διαφορές στους οφειλόμενους φόρους, ενώ το σύνολο των κυρίων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων που καταλογίστηκαν συνολικά ανέρχεται σε 75.227,57 ευρώ 

Στη Ζ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης σε μία περίπτωση ελέγχου προέκυψε ποσό προς βεβαίωση ύψους 217.942,62 ευρώ, στη ΔΟΥ Σύρου διενεργήθηκε τακτικός φορολογικός έλεγχος σε ΜΚΟ για τα οικονομικά έτη 2002 2010 και εκδόθηκαν καταλογιστικές πράξεις συνολικού ποσού 35.060,74 ευρώ, στη ΔΟΥ Σάμου σε συνέχεια τακτικού φορολογικού ελέγχου οικονομικών ετών 2001 έως και 2012 σε μία ΜΚΟ καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος συνολικού ποσού 102.425,59 ευρώ και παραβάσεις για όλες τις ελεγχόμενες διαχειριστικές περιόδους συνολικού ύψους 124.756,03 ευρώ. 

Ελεγχος σε ΕΡΓΟΖΕ 

Ενδιαφέρουσα είναι η διερεύνηση των διαδικασιών κατασκευής διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Λιανοκλάδι  Δομοκός Το 2005 ο ΟΣΕ δια της θυγατρικής του εταιρείας ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε ανέθεσε, κατόπιν διαγωνισμού, τη μελέτη ενός τμήματος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αθήνας Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια αργότερα η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. ανέθεσε, κατόπιν διαγωνισμού, σε κατασκευαστική εταιρεία ένα ευρύτερο σιδηροδρομικό έργο, μέρος του οποίου ήταν και το αντικείμενο της παραπάνω μελέτης. Τον Μάρτιο του 2011 ο σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. υπέβαλε αναφορά στον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, στην οποία ανέφερε ότι διαπίστωσε, ως προς τα υπόγεια έργα σηράγγων, πλήθος αντισυμβατικών ενεργειών και παραλείψεων τόσο εκ μέρους του αναδόχου του έργου όσο και εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών επίβλεψης και εποπτείας της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., που είχαν ζημιογόνες συνέπειες στο κόστος και τη διάρκεια του εκτελούμενου έργου. 

Κατόπιν έρευνας από κλιμάκιο του ΓΕΔΔ συντάχθηκε έκθεση ελέγχου, η οποία και διαβιβάστηκε στον υπουργό και τον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων και για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στα αρμόδια όργανα της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., για τα οποία διαπιστώθηκαν ευθύνες. Σύμφωνα με την έκθεση, μεγάλο έργο σηράγγων, που προγραμματίστηκε, μελετήθηκε και προϋπολογίστηκε με τα δυσμενέστερα στατιστικά ενδεχόμενα και τις ταχύτερες και ολοκληρωμένες διαδικασίες διάνοιξης και στη συνέχεια χρηματοδοτήθηκε ανελλιπώς από δημόσιο χρήμα της ΕΡΓΟΣΕ, τελικά έμεινε ημιτελές ακόμη και μετά την παρέλευση της οριακής προθεσμίας του. Κατά την άποψη των επιθεωρητών, η κατάληξη αυτή οφείλεται στη ζημιογόνο ανεπάρκεια της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ στην αντιμετώπιση των αντισυμβατικών επιδιώξεων του αναδόχου αλλά και τη συστηματική παράλειψη επιβολής μέτρων εναντίον του, ακόμη και όταν αυτός αυθαίρετα υπό-τριπλασίασε τον συμβατικά επιβεβλημένο ρυθμό εκτέλεσης του υπόγειου έργου. 


Οι διαπιστωθείσες μη σύννομες ενέργειες είχαν συνέπεια να συντελεσθεί κατά τη διαχείριση της σύμβασης καθοριστική ανατροπή του κατασκευαστικού προγραμματισμού του, ενώ κατά την αποπληρωμή του εργολαβικού ανταλλάγματος σημειώθηκαν αντισυμβατικές και παράνομες πιστοποιήσεις εργασιών, καθώς και επανατιμολογήσεις συμβατικών εργασιών. Τελικώς, η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. εξέδωσε αρνητικό λογαριασμό ύψους 10.917.573,08 ευρώ εις βάρος του αναδόχου. 


Απόλυση για πλαστογραφία 

Υπάλληλος ελεγκτής του ΙΚΑ, καταδικασμένος σε 18ετή κάθειρξη για υπεξαίρεση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση και απιστία με τις επιβαρυντικές διατάσεις περί καταχραστών του Δημοσίου, εκδιώχθηκε οριστικά από το σώμα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης του για τα παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, της χρησιμοποίησης της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ιδίου ή τρίτων και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς για υπάλληλο διαγωγής, εντός και εκτός υπηρεσίας. 

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε το 2003 στο τμήμα Εσόδων νησιωτικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ, διαπιστώθηκε ότι ο υπάλληλος ζημίωσε με υπέρογκα ποσά τον Οργανισμό, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους,όπως άσκηση πλημμελών ελέγχων σε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χάσει το ΙΚΑ από εισφορές και πρόστιμα 1.929.366,65 ευρώ, εξαφάνιση δεκάδων καταγγελιών σε βάρος εργοδοτών κ.ά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια