Ανείπωτη τραγωδία στην Ισπανία - 45 νεκροί.

Τουλάχιστον 45 νεκροί και 70 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας τύπου Alvia - μεγάλης ταχύτητας - στη βορειοανατολική Ισπανία, μεταδίδουν οι ισπανικές El  País και El Mundo. Συγκεκριμένα, το δυστύχημα σημειώθηκε στην είσοδο του σταθμού....
του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, πρωτεύουσας της επαρχίας της Γαλικίας. Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο που συνδέει τη Μαδρίτη με την πόλη Φερόλ. 

Nvωρίτερα, ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Cadena Ser, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό (Alberto Núñez Feijóo), σε δηλώσεις του λίγο μετά τις 23.30 (ώρα Ελλάδος) είπε πως «ακόμη δεν έχουμε τελικό αριθμό των νεκρών, αλλά αυτός δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 35».

Η εθνική σιδηροδρομική υπηρεσία Renfe ανακοίνωσε ότι «το τρένο μετέφερε 218 επιβάτες, χωρίς το πλήρωμα, και το ατύχημα έλαβε χώρα στις 20.41 - τοπική ώρα, ενώ ταξίδευε με πολύ μεγάλη ταχύτητα», ενώ από την αρχή αποκλείστηκε η τρομοκρατική ενέργεια, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «ένα τραγικό δυστύχημα». Σύμφωνα με την El  País, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων μέσα στο τρένο συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος, ήταν 238 και 247, σύμφωνα με την El Mundo.

Τα 13 από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκαν, παραμένουν αναποδογυρισμένα στο ύψος της οδογέφυρας Angrois AP-9 με μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών και πυροσβέστες να καταφτάνουν συνεχώς στον τόπο της συντριβής. Στο Σαντιάγο μεταβαίνει ο Ραχόι Όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) στον τόπο της τραγωδίας θα μεταβεί τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Επίσης, σε δήλωσή του, ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τη λύπη του για τα θύματα του δυστυχήματος.
Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης της Cadena Ser για να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες του δυστυχήματος.


(Oι τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Σαντιάγο, ενώ άλλοι στην Ποντεβέδρα)

Έκκληση για αίμα
Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Cadena Ser απηύθυνε στον ισπανικό λαό έκκληση για αίμα, παροτρύνοντας τους εθελοντές αιμοδότες να κατευθυνθούν προς το κέντρο του campus του πανεπιστημίου του Σαντιάγο, στην Κοντέσα (Condesa). Η τοπική αστυνομία του Σαντιάγο ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ομάδα 0 αρνητικό.

(Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας)

 
(Το σημείο όπου έλαβε χώρα το δυστύχημα)
 
(Οι τραυματίες μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος)

 
(Οι τραυματίες μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος)

 
(Τα πρώτα βαγόνια του τρένου είχαν περάσει την οδογέφυρα Angrois AP-9)

Μάρτυρες κι επιβάτες περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές
Μάρτυρες που μίλησαν στην El Mundo ανέφεραν πως άκουσαν «μία μεγάλη έκρηξη» και στη συνέχεια είδαν το πρώτο βαγόνι να εκτροχιάζεται και τα υπόλοιπα να ακολουθούν σαν ντόμινο. Μία άλλη μάρτυρας, σε δηλώσεις της στην El País είπε με απόγνωση: «Πόσος κόσμος πέθανε εδώ! Θεέ μου!». Ο Σέρχιο Πρέγο, επιβάτης της αμαξοστοιχίας, ανέφερε σε δημοσιογράφο στην El País: «Η εικόνα είναι μία καταστροφή. Δεν έχω ιδέα (τι συνέβη) αλλά πρέπει να υπάρχει ένας σωρός από θύματα».


(Τιτάνιες οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για εύρεση επιζώντων)

 
(Τιτάνιες οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για εύρεση επιζώντων)

 
(Τραγωδία)

 
(Τραυματίες μεταφέρονται με ταχείς ρυθμούς σε ασφαλές σημείο)

 
(Εικόνες καταστροφής)

 
(Πανικός)

 
(Τα πρώτα βαγόνια είχαν μόλις περάσει την πεζογέφυρα)


(Φλόγες βγαίνουν από το τελευταίο βαγόνι)

 
(Τα πτώματα καλύπτονται όπως - όπως με κουβέρτες)


(Το ένα βαγόνι πάνω στο άλλο)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια