Εφορία: Πληρώστε ή ρυθμίστε μέσα σε 30 μέρες, αλλιώς κατασχέσεις


Κατασχέσεις σε 30 μέρες και έρευνες σε τράπεζες, συμβολαιογραφεία από την εφορίαΚατασχέσεις σε 30 μέρες και έρευνες σε τράπεζες, συμβολαιογραφεία από την εφορία

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσων καθυστερούν πάνω από 30 ημέρες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και υπολογισμό του φόρου με βάση....
το “προφίλ” και τον τρόπο ζωής κάθε φορολογούμενου, προβλέπει ανάμεσα σε άλλα νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Πρόκειται για μια κωδικοποίηση των διαδικασιών που θα ακολουθεί στο εξής η εφορία για να καταλογίζει πόρισμα, να διενεργεί ελέγχους και να “κυνηγάει” όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στις τομές που περιλαμβάνει ο νέος κώδικας είναι η δυνατότητα “ελευθέρας” εισόδου στη Γενική Γραμματεία Εσόδων. όπου θεωρείται απαραίτητο για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης των φορολογουμένων - με την υποχρέωση εντός μόλις πέντε ημερών ο φορολογούμενος να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δικαιούται να ζητά πληροφορίες και έγγραφα από τρίτα πρόσωπα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,  επιμελητήρια, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες,  προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων, για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης των φορολογούμενων. Μάλιστα η απάντηση θα πρέπει να δύνεται εντός 10 ημερών.

Σε περίπτωση διαπίστωσης προσαύξησης περιουσίας του φορολογούμενου που θα πρέπει να δικαιολογηθεί η πηγή προέλευσής της καθώς και ότι έχει φορολογηθεί στο παρελθόν.

O προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος θα γίνεται κατ' εκτίμηση από τις φορολογικές αρχές. Για να γίνει η εκτίμηση θα λαμβάνονται υπόψη η ρευστότητα του φορολογούμενου, το ύψος των τραπεζικών του καταθέσεων, ο κύκλο εργασιών και οι δαπάνες του σε μετρητά.

Ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη να δεν συμφωνεί με την εκτίμηση της φορολογικής διοίκησης με την προϋπόθεση όμως της καταβολή του 50% της βεβαιωμένης οφειλής.

Την ίδια ώρα την ίδια ο φορολογούμενος υποβάλλει εκπρόθεσμα ή δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση τα πρόστιμα είναι, 100 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής, ισόποσο ποσό με το φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, 1000 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και 2.500 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, ο νέος κώδικας στοχεύει στην άμεση και αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ταυτόχρονα με την υποβολή τους. Έτσι προβλέπεται ο άμεσος προσδιορισμός του φόρου (self – assessment).

Οριστικοποιείται χωρίς ασάφειες η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για έλεγχο όπως και ο χρόνος διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων στα πέντε χρόνια. Μόνο στις περιπτώσεις αδικημάτων φοροδιαφυγής η παραγραφή επεκτείνεται στα είκοσι χρόνια. Επανέλεγχος δεν επιτρέπεται παρά μόνο εάν υπάρξουν νέα στοιχεία τα οποία δεν ήταν δυνατό να γνωρίζει η Φορολογική Διοίκηση κατά τον αρχικό έλεγχο.

Παράλληλα, περιλαμβάνεται νέα διάταξη για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής κατά το πρότυπο που έχει υιοθετήσει και συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πρόσθετοι φόροι και οι προσαυξήσεις αντικαθίστανται από τον τόκο υπερημερίας. Προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα τα οποία είναι, για τυπικές παραβάσεις οι οποίες ελαχιστοποιούνται, εύλογα και για ουσιαστικές παραβάσεις ή παραβάσεις φοροδιαφυγής, σημαντικά. Εξορθολογίζονται όλα τα πρόστιμα ώστε να είναι ρεαλιστική η προοπτική είσπραξής τους. Με μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής στο ευνοϊκότερο καθεστώς και για εκκρεμείς υποθέσεις.

Τόκος υπερημερίας

Καθιερώνεται τόκος υπερημερίας 8,75% ετησίως για καθυστέρηση στην πληρωμή των φόρων, μηνιαία προσαύξηση 1% με ανώτατο όριο το 100% επί του οφειλόμενου φόρου για εκπρόθεσμες δηλώσεις και 10%-100% για ανακρίβειες.

Για ανακριβή δήλωση

- 10% του ποσού φόρου που δεν δηλώθηκε, εάν το εν λόγω ποσό φόρου είναι ίσο ή υψηλότερο του 5%, αλλά χαμηλότερο του 20% της φορολογικής υποχρέωσης βάσει της φορολογικής δήλωσης.

- 50% του ποσού φόρου που δεν δηλώθηκε, εάν το εν λόγω ποσό φόρου είναι ίσο ή υψηλότερο του 20%, αλλά χαμηλότερο του 50% της φορολογικής υποχρέωσης βάσει της φορολογικής δήλωσης.

- 100% του ποσού φόρου που δεν δηλώθηκε, εάν το εν λόγω ποσό φόρου είναι ίσο ή ψηλότερο του 50% της φορολογικής υποχρέωσης βάσει της φορολογικής δήλωσης.

Και αναδρομική μείωση προστίμων

Αναδρομική μείωση προστίμων που έχουν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών.

Ο κώδικας επιφέρει την έντοκη επιστροφή φόρων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως καθώς και τη μείωση στα 5 έτη του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.
newmoney.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια