Χειροπέδες στον περιβόητο Κριστιάν Ντάντε - Η μεγάλη απάτη με την παρατράπεζα της Γλυφάδας - 50 δισ. δραχμές εξαπατώντας επενδυτές


Εναντίον του εκκρεμούσαν 26 διωκτικά έγγραφα και συνελήφη στη Γενεύη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Η παρατράπεζα της Γλυφάδας μόνο σε ένα πεντάμηνο είχε κλέψει 5 δισεκατομμύρια δραχμές
Οι άνθρωποι του κυκλώματος παρουσιάζονταν ως εκπρόσωποι της Goldsmith Fund με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους
Μεταξύ των θυμάτων τότε με....
ανυπολόγιστες συνέπειες και πολλά ασφαλιστικά ταμεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα
Στα τέλη Απριλίου στο αεροδρόμιο της Γενεύης συνελήφθη ο περιβόητος Κριστιάν Ντάντε, ο 66χρονος αμερικανός υπήκοοος ο οποίος βρισκόταν πίσω από τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη της προηγούμενης δεκαετίας στην Ελλάδα. 

Ο 66χρονος άντρας εκδόθηκε στην Αθήνα στις 10 Μαΐου με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ελληνικές αρχές, καθώς εναντίον του εκκρεμούσαν συνολικά 26 διωκτικά έγγραφα και συγκεκριμένα, 11 εντάλματα ανακριτών των Πλημμελειοδικείων Αθηνών και Λάρισας, για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας, της απάτης και της υπεξαίρεσης, 8 καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και παράβαση των Νόμων περί επιταγών και εισφορών, με συνολική ποινή φυλάκισης δεκαπέντε (15) έτη, πέντε αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με τις οποία διατάσσεται η σύλληψή του, κατηγορούμενος για απάτη και δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με τα οποία διατάσσεται η σύλληψή του, κατηγορούμενος για απάτη και υπεξαίρεση.

Ο Κριστιάν Ντάντε ήταν ένας από τους εγκεφάλους της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης την προηγούμενη δεκαετία με την εταιρεία τότε Hendley που λειτουργούσε ως πυραμίδα αλβανικού τύπου, μέχρι που την έκλεισε το ΣΔΟΕ, αφού όμως εξαπατώντας εκατοντάδες πολίτες είχε αποκομίσει 50 δισεκατομμύρια δραχμές από ανύποπτους επενδυτές μεταξύ των οποίων  και ασφαλιστικά ταμεία. Μαζί με τον Κριστιάν Ντάντε εμπλέκονταν και τρία αδέλφια επιχειρηματίες. 

Χαρακτηριστικό της απάτης είναι πως η εν λόγω εταιρεία μόνο στο τελευταίο πεντάμηνο της λειτουργίας της, δηλαδή από την ημέρα που το ΣΔOE (5/2/2002) ζήτησε την ανάκληση της άδειας της, μέχρι αυτή να ανακληθεί (15/7/2002) από το υπουργείο Oικονομίας, άντλησε από την αγορά το ποσό των 5 δισ. δραχμών.

H αντίστροφη μέτρηση για το ξήλωμα της παρατράπεζας που υπόσχονταν στους επενδυτές εγγυημένες αποδόσεις της τάξεως του 9%-20% το μήνα είχε αρχίσει ένα χρόνο νωρίτερα όταν η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς στα μέσα του 2001, ανακάλυψε τη διάθεση μεριδίων ξένου αμοιβαίου κεφαλαίου εγγυημένης απόδοσης με την ονομασία Gold Smith Fund από την εταιρεία OVB, (πρακτόρευσης ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ.), με έδρα την Aγία Παρασκευή, χωρίς να διαθέτει άδεια διάθεσης του αμοιβαίου, αλλά ούτε και το αμοιβαίο έφερε άδεια διάθεσής του στην ελληνική αγορά.

H έρευνα αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο αμοιβαίο αντιπροσώπευε η εταιρεία Hendley με έδρα τη Γλυφάδα, χωρίς επίσης να έχει άδεια ενώ ως εταιρεία του νόμου 89/67 απαγορεύονταν να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα στην
Eλλάδα. Kατόπιν όλων αυτών η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 10 εκατ. δρχ. στην OVB, και έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, ενώ ενημερώθηκε το υπουργείο Oικονομίας και το ΣΔOE. Kαι εδώ αρχίζουν τα παράξενα. 

Aντί να ανακληθεί αμέσως η άδεια λειτουργίας της Hendley αφέθηκε να συνεχίζει τη δράση της μέχρι και τον Iούλιο του 2002. Το ΣΔOE ήλεγξε την εν λόγω εταιρεία για πρώτη φορά στις 15/1/2002 και κατάσχεσε 42 CD-rom στα οποία ήταν καταχωρημένες 380.000 σελίδες με συναλλαγές, πελάτες, κ.λπ. 

Η παρατράπεζα της Γλυφάδας προκειμένου να πείσει τα θύματά της είχε επιστρατεύσει και δύο εγγλέζους «ειδικούς» . Οι κκ. Τσάτμαν και Χόλντεν περιόδευαν στην ελληνική επικράτεια ώστε με τα καλοραμμένα τους κοστούμια και την τεχνοκρατική τους προσέγγιση στα οικονομικά θέματα να προσελκύουν με τις φαινομενικά υψηλές αποδόσεις «επενδυτές» για το περιβόητο πλέον Goldsmith Fund. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό από το ΣΔΟΕ, στην αρχή τα θύματα δεν κατέθεταν, αλλά όταν διαμαρτύρονταν επειδή δεν έπαιρναν τις υποσχεμένες αποδόσεις, δέχονταν απειλές πως αν μιλήσουν θα τους κατήγγελλαν για να ψάξει η Εφορία πού βρήκαν τα χρήματα».

ΔΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΑΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Το κύκλωμα είχε δράση σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, μόνο από την Κατερίνη είχαν συγκεντρώσει 6 εκατ. ευρώ. Εκεί φάνηκε τότε ότι εμπλέκεται και κάποιο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, γιατί σε μια καταγγελία υπήρξε το πρόσωπο που την έκανε ξέσπασε σε κλάματα λέγοντας μεταξύ άλλων "λυπάμαι τα καημένα τα γεροντάκια". Το ερώτημα είναι πώς η παρατράπεζα στάθηκε δυνατόν να απλώσει σχεδόν σε όλη τη χώρα τη δραστηριότητά της. Το κύκλωμα χρησιμοποίησε τις συνήθεις τακτικές. Γραφεία με εντυπωσιακή χλιδή, επαγγελματικές συναντήσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ειδικοί τεχνοκράτες εγχώριοι και εισαγόμενοι, λαμπερές βίλες, άφθονες υποσχέσεις και ένα δίκτυο πωλήσεων που συνέθεταν ικανοί επαγγελματίες από διάφορους χώρους και για τους οποίους το ΣΔΟΕ πίστευε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν είχαν ιδέα για την απάτη και δούλευαν για τις υψηλές προμήθειες. Ακόμη και υπάλληλοι τράπεζας έστελναν υποψήφια θύματα».

Οι άνθρωποι του κυκλώματος παρουσιάζονταν ως εκπρόσωποι της Goldsmith Fund αμοιβαίων κεφαλαίων, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, και μάλιστα στην είσοδο των γραφείων τους στη Γλυφάδα είχαν αναρτήσει και σχετική επιγραφή προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου. Κατά το ΣΔΟΕ συνέλεγαν και υποψήφιους πελάτες μέσω των εταιρειών OvB και Taladian. Στους πελάτες «πουλούσαν» ένα επενδυτικό πρόγραμμα με «εγγυημένη απόδοση» από 15% ως και 25% ετησίως. Στην αρχή έδιναν τις αποδόσεις που είχαν υποσχεθεί, ώστε οι πελάτες να πείθονται και να μεταφέρουν στη διαχείρισή τους όλο και μεγαλύτερα ποσά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dante και η Hedley Finance Ltd είχαν τιμωρηθεί από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 28 Αυγούστου 2001 για απάτη με χρεόγραφα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Dante, η Hedley κ.ά. πούλησαν χρεόγραφα 6.239.000 δολαρίων ΗΠΑ τα οποία δεν είχαν αντίκρισμα σε τέσσερα γκρουπ επενδυτών, μεταξύ των οποίων και στο Φιλανθρωπικό Ιδρυμα του Εκουαδόρ για τα φτωχά κορίτσια. Τότε τα χρήματα είχαν επενδυθεί σε «trading program» και ύστερα από διαδικασίες μεταξύ άλλων επανακτήθηκαν και 873.000 δολάρια από Ελληνες που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια