Β. Κορέα: Ο πόλεμος θα ξεσπάσει σήμερα η αύριο !


Το φιτίλι του πολέμου ανάβει η Β. Κορέα απειλώντας τις ΗΠΑ και τη σύμμαχό τους, Νότιο Κορέα, με "ανελέητο" πυρηνικό πόλεμο.
Ανεβάζοντας επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στην κορεατική χερσόνησο, ο στρατός της Πιονγιάνγκ προειδοποιεί πως "η στιγμή της έκρηξης πλησιάζει επικίνδυνα" κι ότι "ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει σήμερα ή αύριο". 

Από την πλευρά τους,
οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα αντιπυραυλικό σύστημα, τύπου Thaad,  στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, στη νήσο Γκουάμ, η Κίνα ενισχύει σύνορά της με τη Β. Κορέα, ενώ η Ρωσία κάνει λόγο για "εκρηκτική κατάσταση".

Πριν από λίγο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας , Τσακ Χέιγκελ, παραδέχτηκε πως η Πιόνγιανγκ είναι ένας "πραγματικός και ξεκάθαρος κίνδυνος" για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία, γιατί τώρα το καθεστώς της Πιονγιανγκ έχει πυρηνικές δυνατότητες. 

Στο πλευρό της Ουάσινγκτον και της Ν Κορέας βρίσκεται πλέον και η Κίνα, ο άλλοτε ισχυρότερος σύμμαχος της Βορείου Κορέας, ο οποίος μετά τις πυρηνικές απειλές της Πιονγιανγκ, άλλαξε... στρατόπεδο. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κινεζικό στρατό, η οποία δεν κατονομάζεται.

Οι στρατηγοί του κινεζικού στρατού ανησυχούν για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην κορεατική χερσόνησο και για το ενδεχόμενο μαζικής άφιξης προσφύγων στην Κίνα, τόνισε η ίδια πηγή, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με κινέζους στρατηγούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι στρατηγοί ανησυχούν επίσης ότι η πρόσφατη επίδειξη ισχύος από τη Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να οδηγήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση από μια λάθος κίνηση, με κίνδυνο ανάφλεξης στην κορεατική χερσόνησο.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα να περάσουν κινεζικά στρατεύματα στη Βόρεια Κορέα, εάν ξεσπάσουν συγκρούσεις, για την περιφρούρηση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και για την αποτροπή ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής.

"Κανένας δεν αναφέρεται στον κίνδυνο να συμβεί στη Βόρεια Κορέα κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα", φέρεται ότι δήλωσε κινέζος στρατηγός σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός επεξεργάζεται επίσης σχέδια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων στην Κίνα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινεζικές αρχές ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Ορισμένοι κινέζοι και νοτιοκορεάτες αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι άπειρος και είναι πιθανό οι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας στρατιωτικοί ηγέτες που τον συμβουλεύουν να τον οδηγήσουν σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.

"Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι επικίνδυνος. Είναι νέος, άπειρος και αγωνιά να δείξει στο λαό του πόσο σπουδαίος είναι", δήλωσε ο Κιμ Χιουνγκ Κίου, πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Σουνγκσίν της Σεούλ. 

Στο μεταξύ,  όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η Β. Κορέα φαίνεται πως μετέφερε πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan στα ανατολικά της παράλια. Οι πύραυλοι αυτοί πιστεύεται πως έχουν βεληνεκές περίπου 3 χιλιάδες χιλιόμετρα, θέτοντας στο πεδίο δράσης τους ολόκληρη τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία και το νησί του Γκουάμ. Μέχρι τώρα, πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι πύραυλοι φέρουν κεφαλές ή εάν πρόκειται για μία κίνηση εκφοβισμού ή για μία πραγματική απειλή από την πλευρά του Βορρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Γκουάμ φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ως η βάση όπου  εδρεύουν περίπου έξι χιλιάδες στρατιώτες, υποβρύχια και αεροπορικές δυνάμεις. Εδώ και ημέρες έχουν μεταφερθεί στη Νότιο Κορέα μαχητικά F-22 και βομβαρδιστικά B-2, αμφότερα τεχνολογικά προηγμένα και με δυνατότητες stealth.

Ενταση και σήμερα στο συγκρότημα Κάεσονγκ

Η Βόρεια Κορέα εμπόδισε για δεύτερη ημέρα σήμερα την είσοδο νοτιοκορεατών εργαζομένων στο βιομηχανικό πάρκο του Καεσόνγκ και ζήτησε λεπτομερή στοιχεία για την προγραμματισμένη αναχώρηση από τη ζώνη νοτιοκορετατών εργατών, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA επανέλαβε την απειλή για το κλείσιμο της βιομηχανικής ζώνης του Καεσόνγκ, που αποτελεί πηγή εσόδων για τη Βόρεια Κορέα , εάν η Σεούλ συνεχίσει τις ύβρεις κατά της κυβέρνησης της Πιονγκγιάνγκ.

Αρχικά, οι νοτιοκορεατικές εταιρείες που διατηρούν εργοστάσια στο βιομηχανικό πάρκο που βρίσκεται στο έδαφος της Βόρειας Κορέας σε βάθος 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα, θεώρησαν τις οδηγίες της Βόρειας Κορέας ως εντολή για αποχώρηση όλων των Νοτιοκορεατών, γεγονός που προκάλεσε αιφνίδια πτώση του χρηματιστηρίου της Σεούλ.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, που διαχειρίζεται τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, διέψευσε τις πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε λίστα με τα ονόματα των εργαζομένων που θα αναχωρήσουν προγραμματισμένα από τη ζώνη την επόμενη εβδομάδα.

"Το αίτημα του Βορρά προς πολλές εταιρείες για την παράδοση λίστας με τα ονόματα των εργαζομένων που επιστρέφουν στον Νότο μέχρι τις 10 Απριλίου παρανοήθηκε και ερμηνεύθηκε ως εντολή για πλήρη αποχώρηση", διευκρίνισε το υπουργείο.

Στο βιομηχανικό πάρκο του Καεσόνγκ δραστηριοποιούνται 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες. Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε με κλείσιμο της ζώνης, στο πλαίσιο της πρόσφατης κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Επειτα από την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ , στις 12 Φεβρουαρίου, και την νέα δέσμη κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ακολούθησε, η Βόρεια Κορέα απείλησε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα με πυρηνικά πλήγματα.

Το υπουργείο Ενοποίησης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η βόρεια Κορέα αποφάσισε να επιτρέψει σε 222 νοπτιοκορεάτες εργαζόμενους να αναχωρήσουν εντός της ημέρας από τη βιομηχανική ζώνη, αφήνοντας εντός του Καεσόνγκ 606 Νοτιοκορεάτες εν δυνάμει ομήρους σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση.

Η απόφαση για την παραμονή τόσο μεγάλου αριθμού Νοτιοκορεατών εντός της ζώνης αντανακλά ενδεχομένως φόβους ότι, εάν αποχωρήσουν, τα εργοστάσια θα κλείσουν ή θα κατασχεθούν.

Νοτιοκορεάτης, στέλεχος επιχείρησης στο Καεσόνγκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη ζώνη δεν αισθάνονται ότι απειλείται η ασφάλειά τους, διότι η ίδια κατάσταση επικρατούσε και κατά τη διάρκεια των περιόδων κρίσης εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ και μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Η Νότια Κορέα είναι υποχρεωμένη να επιδίδει λίστα με τα ονόματα όσων θέλουν να εισέλθουν στο βιομηχανικό πάρκο τρεις ημέρες πριν μετά τη διακοπή της λειτουργίας των επίσημων γραμμών επικοινωνίας Βορρά-Νότου στο πλαίσιο του φραστικού πολέμου των τελευταίων εβδομάδων.

"Εάν οι μαριονέτες του Νότου και τα μέσα ενημέρωσής τους συνεχίσουν τις ύβρεις...θα λάβουμε σκληρά μέτρα αποσύροντας το σύνολο των εργατών μας από την βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ", μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η υλοποίηση της απειλής αυτής θα προκαλούσε την οριστική διακοπή της παραγωγής στο βιομηχανικό πάρκο, όπου οι 50.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής δύναμης της ζώνης.
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια